Hoppa till huvudinnehållet

Regionen går mot miljardunderskott – borgerliga krävde krismöte

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Den borgerliga oppositionen är kritisk mot hur styret i Region Värmland hanterar det svåra ekonomiska läget. Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens vice ordförande, efterlyser bättre information.
Den borgerliga oppositionen är kritisk mot hur styret i Region Värmland hanterar det svåra ekonomiska läget. Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens vice ordförande, efterlyser bättre information. Foto: Helena Karlsson

Prognosen pekar på ett underskott på 960 miljoner i år för Region Värmland, nästan 700 miljoner sämre än budget.

På regionstyrelsens möte på tisdagen krävde M, L, KD, SD och SIV ett krismöte, men röstades ner.

Samtidigt har antalet heltidsanställda i regionen ökat med 213 sedan i december.

Som NWT tidigare berättat är regionens ekonomi ansträngd. På tisdagens möte i regionstyrelsen var det ekonomiska läget en punkt på dagordningen.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Värmlands borgerliga allians begärde ett krismöte under mötet, tillsammans med Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet i Värmland.

– I går (på tisdagen reds anm) skulle vi få en redovisning av vidtagna och planerade åtgärder för att få balans i ekonomin och vi fick en muntlig redovisning och så fanns det ett bildspel, säger Fredrik Larsson (M), vice ordförande i regionstyrelsen i ett pressmeddelande från Värmlands borgerliga allians.

Han fortsätter:

– Vi ville inte godkänna den redovisningen, för det var inte en redovisning, det var ett bildspel.

Röstades ner

Förslagen om krismöte och att inte godkänna rapporteringen röstades ner av den styrande majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

– Vi måste ha en skriftlig redovisning, vi måste kunna se vilka ekonomiska konsekvenser och konsekvenser för medborgarna, patienterna och medarbetarna olika åtgärder har och vilken nivå på besparingarna vi tänker oss att nå.

213 fler heltidstjänster

Fredrik Larsson pekar på att antalet heltidstjänster i Region Värmland har ökat mellan december i fjol och juni i år. Detta samtidigt som prognosen pekar på ett underskott på 960 miljoner vid årets slut.

I december i fjol hade man 8 084 heltidstjänster. I juni hade siffran ökat med 213 till 8 297. 65 av tjänsterna tillkom mellan maj och juni, enligt underlag till regionstyrelsen.

Vilka åtgärder skulle Värmlands borgerliga allians vilja se?

– Framför allt får man börja i den änden att ha följsamhet till de beslut som regiondirektören har fattat om till exempel anställningsstopp och anställningsrestriktivitet. För det har man uppenbarligen inte.

Ingen ökad produktion

Fredrik Larsson pekar på att produktiviteten i sjukvården inte har ökat, även om antalet anställda har gjort det.

– Det är inte så att svarstiderna på 1177 har blivit kortare. Man måste ta diskussionen på allvar och redovisa vad man faktiskt gör. Ska man klara uppdraget måste man arbeta ännu mer tillsammans med medarbetarna, hitta smartare sätt att lösa saker och ting och framför allt digitalisera.

Hög inflation och stigande kostnader för pensioner påverkar alla regioner och regeringen har varit återhållsam med att skjuta till pengar. Vad tänker du som moderat i Värmland, när vi har en moderatledd regering, om det?

– Naturligtvis måste det både hända saker på nationell nivå och vi måste göra våra grejer hemma. Men jag tycker finansministern har varit väldigt tydlig med att regeringen inte kommer att lämna kommuner och regioner i sticket.

Artikeltaggar

BeslutEkonomiKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikRegion VärmlandRegionstyrelsen VärmlandSocialdemokraternaVärmlands länÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.