Hoppa till huvudinnehållet

Strandad Mona utanför truppen – för en dag: ”Ett litet tryckfel”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Mona Brorsson hade bra fart på rullskidskytte-VM men fick inte med sig några medaljer den här gången.
Mona Brorsson hade bra fart på rullskidskytte-VM men fick inte med sig några medaljer den här gången. Foto: Tim Malmborg

Efter helgens rullskidskytte-VM drog den större delen av den svenska skidskytteeliten till sommarens andra höghöjdsläger.

Men utan Mona Brorsson som var strandad i Wien.

Och dessutom utelämnad från den stora truppen till franska Font Romeu. I alla fall om man ska gå på förbundets pressutskick inför lägret.

Fast det där med utelämnad var en sanning med modifikation.

– Jo, jag såg också att jag inte var med på listan över åkare men det var bara ett litet tryckfel. Jag är i alla fall på väg dit, konstaterar Brorsson med ett skratt.

Fast i Wien

Fast just att ta sig dit visade sig vara lite lättare sagt än gjort. Efter VM i Brezno-Osrblie, i Slovakien, blev Mona fast i Wien.

– Det har inte gått helt enligt plan. Vi skulle ha rest vidare till Barcelona idag men vårt flyg blev inställt, konstaterar Mona, som istället fick ta in på hotell i den österrikiska huvudstaden.

– Det ser ut som att det kommer att ordna sig men vi kommer att komma lite sent. Vi kommer absolut att missa första dagen på lägret.

Vilket ju inte är så praktiskt med ett minutiöst planerat höghöjdsläger. I synnerhet inte när man redan missat det enda höghöjdsläger som landslaget arrangerat den här sommaren.

– Jag har inte hunnit tänka igenom vad det här innebär men förhoppningsvis ska det inte störa för mycket. Allting är ju noga planerat och vi får se hur många dagar vi får ta det lugnt innan vi kan gå på hårt. Nu kommer vi en dag efter men samtidigt var originalplanen väl tilltagen, så förhoppningsvis ska det gå smidigt.

God form

Mona kommer i alla fall fram till lägret med ett hyfsat självförtroende och en ganska god form. Det kvittot gav VM även om det inte blev några medaljer den här gången.

– Jag kände på tävlingarna under helgen att jag verkligen hade chansen och kapaciteten att slåss om medaljer i varje race. Men nu blev det lite för många bom för att jag verkligen skulle kunna vara med, säger Mona, som inledde VM med en tolfteplats i supersprinten, där hon hade sjätte bästa åktid, följde upp det med en sjundeplats i sprint – 36 sekunder efter segrande Tuuli Tomingas, och avrundade sedan med en tiondeplats i den avslutande masstarten.

– Hela helgen var väldigt varm men sista dagen nådde jag min gräns. Det kändes helt okej fram till det tredje varvet då det tog tvärstopp. Jag mådde verkligen dåligt av värmen. Det var inget för mig.

Bra fart

– I sista racet gör jag inte mig själv rättvisa, fortsätter Mona, som var väldigt nöjd farten i övrigt.

– Sedan blir det några bom för mycket men jag har överlag bra skjuthastigheter. Jag kapade ganska mycket på mina skjuttider. Det var jättebra.

Vilket var väldigt positivit då västvärmländskan lagt mycket krut just på att slipa de där tiderna.

– Jag har lagt mycket fokus på det. Egentligen inte på tiden i sig utan mer på effektiviteten och då följer tiden med. Jag har absolut kunnat se ganska snabba skjuttider men det gäller att hitta en balans också, effektivitet kan snabbt falla över i slarv också om man inte är noggrann. Just nu handlar mycket om att hitta den balansen.

Kritisk period

Fast det är inte bara den balansen Mona jagar under det kommande lägret.

– För mig är det viktigt att jag klarar att genomföra lägret på ett bra sätt. Det är nu jag har min kritiska period. Jag jämför mycket med hur det såg ut ifjol och jag kommer att ta det lugnt här i början för att jag ska kunna vara fräsch i slutet. Det blir mycket till att lyssna på kroppen. Jag måste hålla mig på rätt sidan gränsen samtidigt som tanken är att jag ska pusha kroppen för att utvecklas.

Artikeltaggar

Mona BrorssonSkidskytteVärldscupen i skidskytteWien

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.