Hoppa till huvudinnehållet

Drottning Silvia hyllade familjen Hebbe: ”En stor ära”

Publicerad:
Drottning Silvia mötte The Hebbe Sisters efter konserten på slottet.
Drottning Silvia mötte The Hebbe Sisters efter konserten på slottet. Foto: Pressbild

Västvärmländska The Hebbe Sisters har alltid månat om sina äldre fans.

Nyligen genomförde syskontrion en konsert tillsammans med deras mamma – konsertpianisten Ulrika Hebbe – och i publiken fanns bland andra drottning Silvia.

– Det var verkligen en stor ära, säger Maria Hebbe.

Gruppen The Hebbe Sisters – med Emelie, Josefine och Maria Hebbe – har sjungit tillsammans sedan barnsben. De har släppt skivor och turnerat både landet runt och internationellt.

Nyligen gjorde de en konsert som de kommer att minnas lite extra. Under firandet av De gamlas dag den 23 augusti bjöds de in till Ekebyhovs slott på Ekerö för att vara med och sprida musikalisk glädje.

– Dagen arrangerades på initiativ av drottning Silvia, säger Maria Hebbe och berättar hur hedrande och ärofyllt de upplevde uppdraget.

– I år var det dessutom 25:e året i rad som De gamlas dag firades.

Trion hade med sig mamma Ulrika under den kungliga festligheten. Till vardags ingår konsertpianisten Ulrika Hebbe i duon Duo Sentire tillsammans med cellisten – och tillika syskonens pappa – Lars-Inge Bjärlestam.

– Vi har engagerat oss mycket för de äldre, fortsätter Maria Hebbe och berättar om turnéer och konserter på äldreboenden.

Ett filmklipp på trion när de uppvaktade bloggaren Dagny Carlsson 109 år, strax innan hon gick bort, blev viralt under fjolåret. Tidigare i år uppmärksammades gruppen när de tillsammans med mamma Ulrika framförde ”Swing it magistern” för demenssjuka Anna som plötsligt kom ihåg texten. Ett klipp som nu har över fyra miljoner visningar.

– De äldre är en hjärtefråga för oss som artister. Det är nog därför vi fick uppdraget att spela på De gamlas dag.

The Hebbe Sisters tillsammans med mamma Ulrika Hebbe.
The Hebbe Sisters tillsammans med mamma Ulrika Hebbe. Foto: Ulf Zetterlund

”Glädjefyllt och vackert”

Både Ulrika och systrarna imponerades av drottning Silvias engagemang.

– Hon gick runt och hälsade på var och en av de gamla, tog dem i hand, säger Ulrika Hebbe.

– Det var fint.

Trion och Ulrika Hebbe gjorde två uppträdanden under dagen och bjöd på en varierad repertoar.

– Allt mellan himmel och jord! Från Chopin och andra klassiska pärlor till Alice Babs och operett. Vi ville göra repertoaren välkänd och lättillgänglig. Musik som de äldre känner igen, fortsätter Ulrika Hebbe.

The Hebbe Sisters inderhåller publiken under De gamlas dag på Ekerö.
The Hebbe Sisters inderhåller publiken under De gamlas dag på Ekerö. Foto: Pressbild

När dagen led mot sitt slut fick de möjlighet att träffa drottningen.

– Hon kom fram och tog sig lång tid att prata med oss. Hon sa att hon verkligen hade uppskattat vårt framträdande och hur mycket det betydde att vi var där. Väldigt vänligt.

Maria Hebbe fyller i:

– Drottningen sa att vårt uppträdande var väldigt glädjefyllt och vackert.

The Hebbe Sisters har alltid haft en fot i äldre tiders musik.

– Så är det. Även om vi är väldigt varierade så har vi under många år framfört mycket musik från 30- och 40-talen. Den musiken har en glädje i sig, vi märker det på de äldre.

Nu laddar hela familjen i The Hebbe Sisters och Duo Sentire för en matig höst och de ser fram emot årsslutet då en omfattande julturné väntar runtom i Sverige.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgArtisterDrottning SilviaEkeröKändisarKonserterMänskligtMaria HebbeMusikNöje/KulturThe Hebbe SistersUlrika Hebbe

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.