Allt som rör sig i och kring vattenmiljöer stod i centrum för mycket av det som hände på Sågudden i helgen, från småkryp och fiske till hur våra sjöar och vattendrag mår. Under lördagen arrangerades Vattendagen i Värmland. I år genomfördes den i Arvika.
Nere vid Kyrkvikens vatten stod syskonen Alvin och Stella Olsson, samt Valde Fryke och kikade intensivt ner i en vattenfylld behållare. Vad fanns där som väckte ett sånt intresse?
Jo, berättade Joakim Eriksson från Sportfiskarna , en massa små djur som lever i vattnet. Man behövde nästan stå med näsan ner i behållaren för att kunna se de minsta när de rörde sig i vattnet.
Sportfiskarna var en av flera organisationer och föreningar som deltog under Vattendagen som arrangerades av länsstyrelsen i Värmland.
– Under en dag lyfter vi fram allt som görs inom vattenområdet och synliggör det. Vattendagen står på tre ben, aktiviteter, utställningar och föreläsningar, berättade Henrik Wapen, handläggare på länsstyrelsen.
Och allt det kunde man ta del av på Sågudden under lördagen.
Aktiviteterna riktade sig i första hand till barn med förhoppningen att väcka intresse för frågorna hos nästa generation som ska värna vattenmiljöerna.
Sara Handzic med barnen Olle och Axel hade precis kommit till Sågudden och hade inte planerat så mycket vad de skulle göra.
– Vi är mest här och kikar vad som finns.
Det första de hade kommit fram till var en bassäng med vatten. Här kunde den som ville prova på att dyka. Men de var mest nyfikna, några såna planer hade de inte. Fiske kunde vara kul och det kunde man prova på ute på Viksholmen. Där kunde man även spana efter fåglar i fågeltornet.
Vid ett annat utställningstält står en klunga barn och tittar så man anade att det var nåt djurliv även där, det brukar locka. Och det rörde sig mycket riktigt i vattenbehållarna som innehöll flodkräftor.
I en av behållarna syntes en pytteliten kräfta, eller egentligen ett yngel, men den ser redan ut som en minikräfta. Den kom till kring midsommar berättar Jenny Monsén från länsstyrelsen och Tomas Jansson från företaget Kräftmannen AB som genom att sprida information och genomföra olika uppdrag jobbar för att säkra livsmiljöerna för flodkräftan som är rödlistad som akut hotad.
Det största hotet är människor som planterar ut och sprider signalkräftor som kan orsaka kräftpest.
– Folk som flyttar signalkräftor till ett annat område. ”Hinkbärare” kallar vi dem, säger Tomas Jansson.
Flodkräftan är en inhemsk art och en älskad art som människor har en social relation till, men ändå håller den på att försvinna, fortsätter han. Bestånden har minskat kraftigt.
Vad beror det på?
– Det finns så många myter om signalkräftan, folk tror att den är bättre än flodkräftan.
Myter som han försöker informera bort.
Det är andra året som länsstyrelsen arrangerar en liknande temadag för att uppmärksamma vattenfrågor utifrån ett bredare perspektiv. Det startade i Karlstad i fjol och blev enligt Henrik Wapen så lyckat att man ville få till en fortsättning och Vattendagar kommer att arrangeras på olika platser.
– Vi har fem avrinningsområden i länet och kommer att ta ett varje år. Dels kan vi få ut vad vi gör, men vi tar också hjälp av lokala aktörer.
Det finns mycket som gjorts, som görs och som kommer att göras, som berör vattenfrågor tillade han. Även ideellt.
I år står Arvika kommun och By- och Borgviksälvens vattenråd som medarrangörer. Sen var det fritt att delta för andra myndigheter, föreningar och organisationer. Det är många som jobbar med vattenmiljön på ett eller annat sätt.
Under lördagen avslutades också sommarsäsongen på Sågudden. Museet, åkdonsmuseet och flera andra byggnader höll öppet för besökare.