Hoppa till huvudinnehållet

Populära lunchstället får sig ett totallyft: ”Känns hur bra som helst”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Kockprofilen Klas ”Basse” Lundgren och restaurangchefen Malin Enarsson ser fram emot att snart få jobba i det uppfräschade köket.
Kockprofilen Klas ”Basse” Lundgren och restaurangchefen Malin Enarsson ser fram emot att snart få jobba i det uppfräschade köket. Foto: Oscar Walldén

Lunchrestaurangen Skeppet har varit stängd sedan i slutet av maj i och med en omfattande renovering.

Men om en knapp månad är det dags att välkomna hungriga gäster tillbaka igen.

– Det är ju lite hjärtat av ANC, säger restaurangchefen Malin Enarsson.

För första gången sedan restaurangen vid Arvika Näringslivscentrum såg dagens ljus i slutet av 90-talet genomgår lokalerna en totalrenovering.

– Det är i matsalarna 260 kvadrat som vi har renoverat från grunden. Vi har lagt nytt golv, fixat nya väggar – allt är nytt, berättar restaurangchefen Malin Enarsson.

Själva köksdelen får kanske det allra största lyftet. Där kommer förutom Malin själv, och givetvis kocken Klas ”Basse” Lundgren, nu även kocklärlingarna husera.

– Innanför var det tidigare kontor men där har vi nu ett elevkök, för vi har en kockskola här på ANC. Så de ska hålla till där inne så vi kommer närmare varann. De har varit i andra lokaler innan – nu får de ett toppmodernt tillagningskök.

”Basse” är ett bekant ansikte för många lunchgäster i Arvika och får snart åter laga och servera mat på Skeppet.
”Basse” är ett bekant ansikte för många lunchgäster i Arvika och får snart åter laga och servera mat på Skeppet. Foto: Oscar Walldén

Slutklämmen kvar

Sedan i juni har renoveringsarbetet pågått – och det har varit full fart under sommaren.

– Vi har haft folk här hela tiden, det har inte varit semesterperioder och så utan många av de entreprenörerna som vi har här har kört på. Så det har gått väldigt fort egentligen med tanke på att det är en helrenovering.

Vad finns kvar att göra?

– Mycket lister och sånt. Alla köksmaskiner ska installeras, allting ska igångsättas och vi har beställt helt nya möbler som ska monteras på plats. Det är liksom lite finlir nu som är kvar, säger Malin Enarsson.

Och fortsätter:

– Vi har haft världens bästa hantverkare, det är ju lokala entreprenörer som vi har använt oss av. Alla är väldigt hjälpsamma och jag är så tacksam – det har gått över förväntan med allt, tycker jag.

”Det kommer se lite annorlunda ut. Vi har bytt plats på saker och ting och även för oss i köket kommer det bli helt annorlunda, säger Malin Enarsson.
”Det kommer se lite annorlunda ut. Vi har bytt plats på saker och ting och även för oss i köket kommer det bli helt annorlunda, säger Malin Enarsson. Foto: Oscar Walldén

”Mycket husman”

Fler sittplatser blir det, från knappt 150 till 170 stycken, så utformningen blir inte riktigt densamma som förut.

– Det kommer se lite annorlunda ut. Vi har bytt plats på saker och ting och även för oss i köket kommer det bli helt annorlunda. Det har varit såpass mycket gäster så vi skulle kunna ta i lite mer, men vi har de ytorna vi har.

Kommer det bli samma inriktning på lunchen, med husmanskost?

– Ja, vi kommer köra mycket husman. Vi har ju lite andra inslag också givetvis, men det är ju det många av våra gäster vill ha. Vi har många stammisar som kommer och de vill ha sin vanliga mat, säger Malin Enarsson.

Hon har märkt av ett stort intresse kring vad som händer med restaurangen.

– Ja, det är många som funderar när, var och hur vi ska öppna. Så det är jättekul, och vi längtar vi också efter att få återgå till vårt normala jobb.

  • Här syns den stora matsalen.
    Här syns den stora matsalen. Foto: Oscar Walldén
  • Det nya köket som kommer tillhöra kockeleverna.
    Det nya köket som kommer tillhöra kockeleverna. Foto: Oscar Walldén
  • Grovjobbet är avklarat, nu är det slutklämmen som återstår av renoveringen: ”Det är liksom lite finlir nu som är kvar”, säger Malin Enarsson.
    Grovjobbet är avklarat, nu är det slutklämmen som återstår av renoveringen: ”Det är liksom lite finlir nu som är kvar”, säger Malin Enarsson. Foto: Oscar Walldén

”Ganska mycket pengar”

Renoveringen kostar ett par miljoner att genomföra, berättar Malin Enarsson. En stor investering för ANC med andra ord.

– Det är ganska mycket pengar, absolut. Men då är det inte gjort på väldigt länge och man måste ligga med i tiden. Vi ska vara en attraktiv mötesplats och vår huvudsakliga uppgift är ju att få människor i jobb eller fortsatta studier, förklarar Malin.

Som fortsätter:

– Skeppet är en stor del av ANC där folk träffas och ses liksom. Just därför är det jättekul att få göra den här resan, att jag som bara har jobbat här i 1,5 år får vara med och bestämma från scratch.

Malin själv var inte medveten om det kommande storprojektet när hon anställdes – men såg tidigt behovet.

– Jag har haft mina önskemål och tryckt på ganska mycket i och med att det var såpass gammalt som det var. Sen är det inte bara att göra en sån renovering, för det krävs väldigt mycket, så det har inte varit självklart. Men när vi väl fattade det beslutet så känns det ju hur bra som helst – det blir ett lyft för hela huset.

Kocken Klas ”Basse” Lundgren och restaurangchefen Malin Enarsson ser fram emot att snart få jobba i totalrenoverade lokaler.
Kocken Klas ”Basse” Lundgren och restaurangchefen Malin Enarsson ser fram emot att snart få jobba i totalrenoverade lokaler. Foto: Oscar Walldén

Öppet hus

Exakt vilket datum den nyrenoverade restaurangen är färdig att öppna upp för servering är inte klart. Om en knapp månad arrangeras dock öppet hus vid ANC, där tanken är att restaurangen ska vara en del av det som visas upp.

– Då kommer allt vara öppet för att se vad vi erbjuder. Det blir nog mycket fokus på Skeppet då och tanken är att vi ska ha någon form av invigning.

Då har ni ett tydligt mål att jobba mot?

– Yes, det har vi. Det ska vara klart innan dess, så är det, men det är nu på slutet som det är mycket som ska ordnas. Allt ska klaffa.

Malin Enarsson är restaurangchef på Skeppet i Arvika sedan förra året.
Malin Enarsson är restaurangchef på Skeppet i Arvika sedan förra året. Foto: Oscar Walldén

Artikeltaggar

ArvikaArvika NäringslivscentrumMat och dryckRenoveringar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.