Under torsdagen samlades Företagarna Arvika-Eda i Klabbelagårn på Rackstadmuseet för att presentera den nya handlingsplan som arbetats fram för ett starkare företagsklimat.
Ett fyrtiotal företagare, politiker och tjänstemän från kommunen fyllde Klabbelagårn när Företagarna Arvika-Eda bjöd in till en träff för att prata framtidens företagsklimat.
Inledde gjorde Företagarna Arvikas ordförande Cina Nilsson-Särnblad med att berätta om den nystart - eller rivstart - som organisationen genomgått under året. Sedan i oktober har de en i stort sett helt ny styrelse som till syntes inte låtit gräset växa under fötterna.
– Sedan i februari har vi ökat från 55 till 95 medlemmar och sedan april har vi anordnat sex olika event, berättar hon.
Medlemsstyrd prioritering
Fokus har legat på att ta intryck av medlemmarna och få en större förståelse för deras behov, bland annat genom nätverkande och after work-träffar, liksom en enkät.
– Och det finns en väldigt tydlig topp-tre-lista över vad ni medlemmar tycker att vi som organisation ska pyssla med.
Det medlemmarna, det vill säga företagarna i Arvika och Eda, framförallt vill se att organisationen lägger krut på är opinionsbildning och politisk påverkan, såväl som nätverkande och kompetens.
– Och då gör vi som ni säger, menar Nilsson-Särnblad, och presenterar de fokusområden som Företagarna identifierat i dialogen med medlemmarna.
Fokusområdet framöver
Det handlar dels om en förbättrad service och bemötande från tjänstepersoner och politiker, dels om kortare handläggningstider, men även god tillgång på byggbar mark och lokaler, och mer diskussioner kring upphandlingar och osund konkurrens.
– Och allt detta är förstås sådant som behöver göras i dialog och samarbete med kommun och politiken.
Därefter bjuds ledamot Gabriella Karlsson Röhr upp för att presentera den rad åtgärder och förslag på åtgärder som Företagarna arbetat fram.
Bland annat kommer en rad seminarier hållas, varav det första ska handla om osund konkurrens och upphandling.
Andra förslag handlar om hur ansökningar till kommunen skulle kunna hanteras digitalt med hjälp av AI för en snabbare handläggning - med Nacka kommun som ett framgångsexempel - och att kommunen borde anställa en förändringsledare.
Kommunens arbete
Biträdande kommundirektör Anna Wikstrand bjuds upp för att berätta om kommunens pågående arbete för att främja företagsklimatet.
– Vårt arbete utgår från den nya visionen - Ett Arvika som glöder - som har tagits fram av våra anställda, företag och föreningar, och från den näringslivsstrategi som det beslutats om politiskt, säger hon.
Fyra fokusområden presenteras.
Dels konkurrenskraftigt näringsliv, som bland annat handlar om att förbättra e-tjänster, hålla internutbildningar kring bemötande, kunskapsförmedling kring förfarandet av till exempel bygglovsärenden och enkäter med kommuninvånarna om hur de upplevt sin kontakt med tjänstemän och politiker.
Dialog vägen framåt
Wikstrand går vidare till att berätta om hur kommunen arbetar aktivt med attraktionskraften, det vill säga vad som gör att människor och företag ska finna det attraktivt att leva och verka i Arvika. Renoveringen av simhallen och Ritz, liksom satsningar på biblioteket nämns som exempel.
Gällande kompetensförsörjning pekar Wikstrand bland annat på de goda samarbetena som finns mellan skola och näringsliv, som teknikcollege och vård- och omsorgscollege.
Vad gäller samhällsbyggnad är ett flertal detaljplaner på gång, upplyser Wikstrand.
– Och den nya översiktsplanen ute på granskning och synpunkter välkomnas till och med den sista september.
Överlag tycks en enighet råda om att fortsatt tät kontakt och dialog är vägen framåt, och Företagarna Arvikas ordförande Cina Nilsson-Särnblad avslutar:
– Ibland är vi överens och ibland inte, precis som i livet. Men strävan är mot samma mål.
Läs mer om företagsklimatet i Arvika:
Kommun och företagare sluter upp: ”Måste attackera problemet tillsammans”Dystra trenden fortsätter kring Arvikas företagsklimat – men positiva vindar i EdaArvika fortsätter att sjunka på företagsranking – nära sistaplatsen