Prova-på-dykning, vattendrönare och föreläsningar.
För tredje året anordnar länsstyrelsen i Värmland Vattendagen, denna gång på Sågudden i Arvika nu på lördag. En dag med många aktiviteter för barn, men även programpunkter som kan intressera alla åldrar.
– Förra året hade vi tre äldre damer som inte ville gå hem för de tyckte det hände så mycket roligt, berättar projektledare Henrik Wapen.
– Vi har länge funderat på hur vi kan nå ut mer med allt som görs och kommer att göras när det gäller vatten ute i länet, berättar initiativtagaren Henrik Wapen.
Resultatet blev en ambulerande Vattendag, med aktiviteter, utställningar och föreläsare.
Årets upplaga, som alltså ska äga rum på Sågudden, har ett fullspäckat program.
– Vi får knappt plats med alla punkter på informationstavlan, vilket förstås är ett angenämt problem. Det finns något för alla.
Barnaktiviteter och föreläsningar
Bland annat kommer det finnas en bassäng där man kan prova på att dyka, tipspromenad, målarverkstad med fisktema och en möjlighet att se hur en undervattenskikare fungerar.
Dessutom kommer en serie korta föreläsningar hållas på Carli Café, som håller öppet under lördagen. Bland föreläsarna finns länsstyrelsens arkeolog Björn Wallbom som ska prata om kulturmiljöer längs vattendrag och skogsstyrelsen informerar om återvätning av myrmarker.
– Föreläsningarna är en kvart långa, med ytterligare en kvarts frågestund, så tanken är att man ska kunna dyka in på en föreläsning och inte behöva bli sittandes en timme, säger Henrik.
Information om bidrag
Ute på Viksholmen kommer man också kunna testa på sportfiske och museet på Sågudden kommer hålla öppet, liksom flera av härbrena.
Det kommer även finnas information kring olika bidrag man kan söka från länsstyrelsen, till exempel som lantbrukare eller fiskevårdsförening.
Passande men olägligt nog förutspås regn på lördag, hur tänker ni där?
– Ja så var det i fjol också men det blev aldrig något regn. Men det är inte mycket man kan göra, annat än att hålla tummarna att det blir lite uppehåll. Och är det bra väder blir föreläsningarna lite lidande, medan de får fler besökare om vädret är dåligt. Så därför är det bra att vi har stor bredd i programmet.