Hoppa till huvudinnehållet

Tillfällig lösning i väntan på ny chef

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Kommunchefen i Eda, Magnus Ådén.
Kommunchefen i Eda, Magnus Ådén. Foto: Oscar Walldén

Eda kommun har ännu inte inlett rekryteringen av någon ny verksamhetschef för vård och stöd. Tillsvidare löser man situationen genom att en av områdescheferna går in och tar över ansvaret.

Före semestern sa Sara Lundgren upp sig efter två år som verksamhetschef. Hon lämnar sin tjänst i kommunen i början av september.

– Den står rätt still, vi har haft mycket annat att fokusera på, säger kommunchefen Magnus Ådén angående rekryteringen och hänvisar till kommunens utmaningar med ekonomin och budgetarbetet inför 2024.

Därför kommer det sannolikt att ta ett antal månader innan någon ny chef är på plats. Under tiden har kommunen valt en intern lösning på chefsfrågan. Louise Karlsson, en av områdescheferna inom vård och omsorg, går in som tillförordnad verksamhetschef tillsvidare.

– Det känns tryggt. Därför känner jag inte att det är nån panik. Vi har köpt oss tid säger Magnus Ådén.

Introduktion

Louise Karlsson har börjat sin nya tjänst och kommer att jobba tillsammans med Sara Lundgren en period inför att hon ska ta över.

– Hon har ju en efter många år i kommunen god kännedom om verksamheten så intro handlar mer om omställningen från områdeschef till verksamhetschef och de krav som följer med det, säger Sara Lundgren.

Ytterligare en anledning till att kommunen avvaktat med att inleda rekryteringen är att man vill se över chefsorganisationen uppger Magnus Ådén.

– Som det är i dag jobbar vi för operativt på alla chefsnivåer. Vi tappar det strategiska perspektivet.

Han menar att man behöver frigöra utrymme för att hinna jobba mer långsiktigt. En lösning som nämnts är att tillsätta en socialchef som får det övergripande ansvaret för både vård och stöd och individ- och familjeomsorgen med ett uttalat uppdrag att jobba med utveckling och strategiska frågor.

– Eller så får vi ge verksamhetscheferna mer tid för strategiska frågor.

Ska utreda

Man kommer att behöva göra en översyn av organisation och arbetsfördelning även för områdeschefer. Förändringen ska inte innebära någon utökning inom chefsleden.

– Om vi ska klara det inom befintlig verksamhet, hur ska vi organisera oss då? Det vet vi inte än. Det måste vi utreda. Vi får titta på vad som är möjligt för att vi ska kunna frigöra utrymme för att jobba mer strategiskt också, säger Magnus Ådén.

Artikeltaggar

EdaMagnus ÅdénOmsorgRekryteringSara LundgrenVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.