Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Värmlands populäraste kattnamn: ”Det är unikt”

Publicerad:
Susanne Hellman Holmström har varit i kattbranchen i 35 år.
Susanne Hellman Holmström har varit i kattbranchen i 35 år. Foto: Pressbild

I Värmland smyger katter med namn som Simba, Findus och Doris fram med mjuka tassar.

Här är listan på de mest populära kattnamnen i regionen.

– Det är unikt och något som jag aldrig stött på i mitt yrke, så det kanske är framtiden, säger kattexperten Susanne Hellman Holmström.

Enligt den senaste rapporten från Jordbruksverket innehar Doris hedersplatsen som det mest omtyckta namnet bland katter i regionen.

Inte mindre än 103 katter rör sig runt och reagerar på detta tilltal i Värmland.

Susanne Hellman Holmström har varit i kattbranchen i 35 år och har en bakgrund som omfattar allt från att driva kattpensionat till att föreläsa om katters beteenden och behov samt utbilda inom olika kattrelaterade områden.

– Folk döper ofta sina katter till något som har med kattens personlighet att göra. Det kan vara Vilda, Tiger, Tesla, Zlatan, Fräsis, eller Morran. Det är något som oftast också sitter i resten av kattens liv, säger Susanne Hellman Holmström.

Susanne Hellman Holmström medverkar med jämna mellanrum i olika tv-program och radioprogram. Hon har bland annat varit kattexpert i SVT:s TV-program Gokväll i flera år.
Susanne Hellman Holmström medverkar med jämna mellanrum i olika tv-program och radioprogram. Hon har bland annat varit kattexpert i SVT:s TV-program Gokväll i flera år. Foto: Pressbild

Hon berättar att kattnamn har utvecklats över tid och speglar den allt närmare förbindelsen mellan människa och katt.

”Pricken” var en gång populärt, men namnen har utvecklats till att inkludera kändisar och nu, i en förändrad era, barnnamn.

– Det är för att katterna har flyttat närmre människornas hjärtan. Vi kallar oss för ”kattföräldrar” idag. Nu är det mer namn som ”Sixten” som är inne, säger Susanne Hellman Holmström.

Experten betonar vikten av korta och koncisa namn, och att det är viktigt att träna katten att förknippa namnet med positiva upplevelser.

Värmlands populäraste kattnamn

1. Doris – 103 stycken

2. Sigge – 102 stycken

3. Selma – 96 stycken

4. Elsa – 94 stycken

5. Maja – 90 stycken

6. Luna – 88 stycken.

7. Nisse – 84 stycken.

8. Simba – 75 stycken

9. Molly – 75 stycken.

10. Findus – 69 stycken.

Källa. Jordbruksverket

Är det sant att katter reagerar mer på namn som har bokstaven ”S” i sig?

– Nej, det är en gammal myt. De lyssnar lika bra på något utan S, så som Maja och Molly.

Hur väl reagerar katter på sina namn när man ropar på dem?

– Inte lika väl som hundar. Katter är mer egna av sig. De tar emot meddelandet, sen dyker de upp när de själva känner för det. En hund blir tillkallad flocken, därför reagerar de starkare på sitt namn.

Vad är framtidens kattnamn tror du?

– Kanske att man döper sin katt till ett efternamn, lite som katten Sören Fernström. Det är egentligen den enda jag kan komma på som har ett efternamn. Det är unikt och något som jag aldrig stött på i mitt yrke, så det kanske är framtiden, avslutar Susanne Hellman Holmström.

Artikeltaggar

Djur och naturFindusHusdjurJordbruksverketKändisarNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.