Hoppa till huvudinnehållet

Utpressningar ökar – kräver tusentals kronor för privata bilder: ”Ingen skam”

Publicerad:
Reporter William Gustafsson
William Gustafsson
william.gustafsson@nwt.se
Polisen varnar nu för utpressningsförsök genom sociala medier, som drabbar framförallt unga män.
Polisen varnar nu för utpressningsförsök genom sociala medier, som drabbar framförallt unga män. Foto: Jessica Gow/TT

Genom chattar tar de kontakt med unga personer som luras till att skicka privata bilder.

Efter hot om att dela fotona med familj och vänner kräver de sedan offren på tusentals kronor – nu varnar polisen för att liknande utpressningsförsök ökar i Värmland.

– Det börjar oskyldigt, säger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen.

NWT har tidigare skrivit om två liknande fall, där personer som utger sig för att vara en kvinna inlett chattar med flera män i Värmland.

När konversationerna har pågått ett tag utbyts bilder av sexuell karaktär mellan parterna – men där bilderna som de utsatta männen skickar i stället blir ett sätt att kräva offret på pengar.

– Konversationerna inleds oskyldigt så det är svårt att misstänka något direkt. När gärningspersonerna har bilderna kommer hoten om att dela bilderna med familjemedlemmar eller vänner. För att slippa det ska man betala pengar via kryptovalutor eller Paypal, säger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Anders Dahlman, presstalesperson i polisregion Bergslagen, som har sett en ökning av anmälningarna gällande utpressning mot unga.
Anders Dahlman, presstalesperson i polisregion Bergslagen, som har sett en ökning av anmälningarna gällande utpressning mot unga. Foto: Polisen

Polisen har under den senaste tiden sett att anmälningarna på liknande brottslighet har ökat. De senaste veckorna har man fått in mellan 40 och 50 ärenden.

– Det sker ofta via appar som Snapchat eller Instagram, och i de allra flesta fallen drabbar det unga män, säger Dahlman.

I tider av skolstart och tillbakagång från semester knyts många nya kontakter och därför uppmanar nu polisen till uppmärksamhet när man inleder konversationer med okända personer online.

Brottslingarna är svåra att spåra, menar polisen.

– De personer som begår brotten är proffs och vet exakt vad de gör. Brotten är dessutom väldigt svårutredda, vilket gör att vi hellre jobbar förebyggande och varnar för att det förekommer, säger Anders Dahlman.

– Och skulle man vara utsatt är det viktigt att anmäla så att vi vet att det förekommer. Det finns ingen som helst skam i det här.

Artikeltaggar

Anders DahlmanAnmälningarBrottBrott, lag och rättHotInstagramPaypalSnapchatUtpressningVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.