Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören: ”Finns inget skäl att gå in i en förlikning”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Rättsprocessen om förlikning mellan Robin Dahlén och Arvika kommun fortsätter vid Värmlands tingsrätt då kommunen väljer att inte antar budet.
Rättsprocessen om förlikning mellan Robin Dahlén och Arvika kommun fortsätter vid Värmlands tingsrätt då kommunen väljer att inte antar budet. Foto: Helena Karlsson

Skadeståndstvisten mellan Robin Dahlén och Arvika kommun fortsätter.

Under tisdagsförmiddagen lämnade kommunen besked om att inte anta det förlikningsbud som inkommit.

Robin har stämt Arvika kommun på närmare tre miljoner kronor för hur han och hans bror Christian Karlsson hanterades efter fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Arvika 1998.

Advokaten om kommunens besked: ”De vill inte komma till förhandlingsbordet”

I förlikningsbudet som skickades till kommunen ingick att de ska ta ta ansvar och be om ursäkt till Robin Dahlén – samt själva föreslå en förlikningssumma. Kommunen menar att ärendet är preskriberat.

– Det har framställts krav i förlikningen, men det finns inget skäl att gå in i en förlikning, för det är så länge sedan så om något varit felaktigt är det preskriberat, säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika.

”Finns olika åsikter”

Han påpekar att kommunstyrelsen redan i februari 2022 bedömde att det inte fanns någon handling som skulle leda till skadestånd.

– Man arbetade enligt lagstiftningen som var då, och det ställningstagandet står vi fast vid, säger han.

Robins advokat Stefan Liliebäck, som hänvisar till rättsfall i högsta domstolen, menar att preskriptionstiden inte gått ut, eftersom den borde ha börjat gälla 2018 när Robin oskyldigförklarades.

– Det finns olika åsikter, och det blir i så fall en sak för tingsrätten att utreda. Det blir en diskussion i den fortsätta processen, säger Hans Karlsson.

”Det har framställts krav i förlikningen, men det finns inget skäl att gå in i en förlikning”, säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika.
”Det har framställts krav i förlikningen, men det finns inget skäl att gå in i en förlikning”, säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika.

Stefan Liliebäck säger att ni inte vill sätta er vid förhandlingsbordet?

– Hans uttalande får stå för honom, men vi har tagit ställning till en direkt fråga och sagt att det finns inget skäl att gå in i en sådan förhandling.

Kommer ni alltså inte att ingå någon förlikning?

– Nej, i enlighet med tidigare beslut har vi konstaterat att det inte är grund för skadestånd och vi vill inte heller gå in i en diskussion om förlikning.

Arvika kommun skulle från början ha gett svar till tingsrätten kring inställningen till förlikning med Robin Dahlén den 10 juli, men begärde och fick anstånd att lämna besked i mitten av augusti istället.

Det hela fortsätter nu vid Värmlands tingsrätt. Kommunstyrelsen har överlåtit till Hans Karlsson att driva rättsprocessen vidare för kommunens räkning.

Läs också

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika kommunHans KarlssonKommunstyrelsenRobin DahlénSamhälleVärmlands tingsrätt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.