Hoppa till huvudinnehållet

Solberg kör om VM-poäng i Grekland

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Oliver Solberg vann första upplagan av Värmlands EM-rally i juli. Nu närmast väntar Greklands VM-tävling om tre veckor.
Oliver Solberg vann första upplagan av Värmlands EM-rally i juli. Nu närmast väntar Greklands VM-tävling om tre veckor. Foto: Olle Persson

Anmälningslistan till nästa VM-rally, i Grekland den 7–10 september, har kommit ut. Oliver Solberg finns med bland totalt 72 och kör om poäng i WRC 2, precis som teamkamraten Jonas Andersson med brittiske föraren Gus Greensmith.

Solberg var snabbast i klassen senast i Finland, men ställde då upp för träningens skull. Han hade valt att inte tampas om VM-poäng. I WRC 2 ingår sju valfria tävlingar av totalt 13 i VM, varav de sex bästa räknas i slutprotokollet.

I 67:e upplagan av klassiska Akropolisrallyt gör 21-åringen från Mitandersfors i en Skoda för tyska Toksport sin sjätte och näst sista poängtävling den här säsongen.

Sammanlagt 36 Rally 2-ekipage (R5) deltar och 29 av dessa konkurrerar med tabellfyran Solberg om WRC 2-poäng. Tuffast tänkbara motstånd kommer från bland andra ledande norrmannen Andreas Mikkelsen, också Toksport, tvåan Yohan Rossel, Frankrike, som båda räknat fyra tävlingar, och trean Sami Pajari, Finland (fem).

Greensmith/Andersson på femte plats har också fyra.

Senast Oliver Solberg utmanade i mästerskapet var i Estland och det slutade med 16:e plats, trots tio sträckvinster. 40 minuters tapp på grund av trasig stötdämpare ödelade chanserna. Ytterligare en nollpoängare finns i protokollet (Sardinien). Han har också seger i Sverige, andraplats i Portugal och tredjeplats i Mexiko.

Dessutom tog Solberg hem första upplagan av Värmlands EM-rally i juli.

I WRC gör åttafaldige världsmästaren Sebastien Ogier ett nytt inhopp för Toyota nu i Grekland, det sjätte på tio tävlingar. Tre har slutat med seger, senast i Kenya.

Ställningen i rally-VM

WRC: 1) Kalle Rovanperä, Finland, 170 poäng, 2) Elfyn Evans, Storbritannien, 134, 4) Ott Tänak, Estland, 104, 5) Sebastien Ogier, Frankrike, 98, 6) Esapekka Lappi, Finland, 87.

WRC 2: 1) Andreas Mikkelsen, Norge, 82 poäng, 2) Yohan Rossel, Frankrike, 77, 3) Sami Pajari, Finland, 71, 4) Oliver Solberg, Sverige, 64, Gus Greensmith, Storbritannien, 62, 6) Emil Lindholm, Finland, 62.

Återstående tävlingar: Grekland 7–10 september, Chile 28 september–1 oktober, Central European Rally (Österrike, Tjeckien, Tyskland) 26–29 oktober, Japan 16–19 november.

Solberg segrare i Finland – men tar inga VM-poäng: ”Så är det bara ibland”

Artikeltaggar

AkropolisrallytAndreas MikkelsenFinlandFrankrikeGreklandGus GreensmithJonas AnderssonOliver SolbergRallyRally-VMSébastien OgierToksport WRTToyotaWRCWRC 2

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.