Hoppa till huvudinnehållet

Tog sig till ny VM-final trots mardrömsnatt – men besviken sexa: ”Så jäkla nära”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Hilda Andersson hade en del oflyt i VM-finalen och slutade på en sjätteplats i Glasgow.
Hilda Andersson hade en del oflyt i VM-finalen och slutade på en sjätteplats i Glasgow. Foto: Svenska Cykelförbundet

Det räckte inte hela vägen till en VM-medalj den här gången för Hilda Andersson från Klässbol, som trots stökig uppladdning inför kvalet ändå lyckades ta sig till final.

Hon blev där till slut sexa – efter en hel del stolpe ut i kampen om fjärdeplatsen.

– Man blir irriterad, säger 17-åringen.

Ifjol fick den då 16-åriga Arvika IS-talangen sitt stora internationella genombrott när hon sensationellt knep bronspengen i cykeltrial-VM i Abu Dhabi.

I årets världsmästerskap, som arrangerades i skotska Glasgow tillsammans med övriga cykelgrenar, blev det inte riktigt samma framgång.

Besvikelsen direkt efter tävlingen var stor.

Detta även fast hon efter en hel del strul på vägen lyckades ta sig till den SVT-sända finalen.

– Nu börjar det ändå kännas bättre. Det har inte känts så bra efteråt, men nu har jag försökt sluta vara sur, säger Hilda Andersson när AN-sporten når henne.

Fick evakueras

Att Hilda ens lyckades ta sig till sin andra raka VM-final var riktigt imponerande, med tanke på natten som föregick semifinalen – där en vattenläcka i lägenheten gjorde att hela det svenska laget fick evakueras och byta boende mitt i natten.

– Jag skulle upp tidigt för att tävla och behövde sömn, så det var riktigt dålig tajming för mig. Men jag hann ändå sova några timmar i alla fall.

I och med denna mardrömslika uppladdning sänkte hon förväntningarna en smula.

– Psyket var med mig och det blev mer avslappnat. Jag visste ju att jag inte hade fått de bästa förutsättningarna på plats.

”Bara en bonus”

Väl i semifinalen lyckades Hilda prestera på topp och ta sig vidare som femte cyklist – trots dubbla punkteringar, där brorsan Ludvig var till stor hjälp som mekaniker.

– Inför kvalet var det kaos. Inför finalen var det ändå en bättre uppladdning, men det var egentligen bara en bonus att jag ens tog mig dit med tanke på förutsättningarna.

Hon var med i medaljfajten efter de två första hindersektionerna, med 30 poäng i första och 20 i andra – men en punktering i tredje sektionen blev ödesdiger.

– Man blir irriterad i stunden men det gäller att släppa det snabbt. Jag hade väldigt mycket otur. De fick bryta punkteringen så var det bara att fokusera framåt.

Efter en väl genomförd fjärde sektion behövde Hilda 30 poäng för att kunna bli fyra. Då var i stället oturen framme igen när hon halkade till och fick nöja sig med 20.

Hala hinder

Hilda var definitivt inte ensam om att ha vissa svårigheter i finalen. Endast en av cyklisterna lyckades ta maximala 60 poäng vid någon av sektionerna.

– I finalen var det hög nivå.

Det var också en regntung bana som de sex finalisterna skulle ta sig igenom. Något som gjorde vissa av hindren rätt så hala.

– Det var väldigt halt, men de hade nätat och skyddat så det funkade ganska bra ändå.

Regnet ingen nackdel

Att just regnet som föll innan och i början av tävlingen skulle varit till någon nackdel för västvärmländskan tror dock inte Hilda.

– Just i första banan när jag cyklade var det som allra mest regn, det brukar inte påverka mig så mycket. Jag är rätt van vid att träna i regn till skillnad från några av konkurrenterna, så det såg jag inte som en nackdel.

Tyskan Nina Reichenback skrapade ihop 210 poäng och kammade hem guldet, före spanjorskorna Vera Baron Rodriguez och Alba Riera Roura.

Upp till bronsplatsen fattades 50 poäng för Hilda, men fjärdeplatsen var endast tio poäng ifrån.

– Det var så jäkla nära, så jämnt mellan mig och två till. Det var verkligen stolpe ut.

Ludvig Andersson kom på en 22:a plats i sitt första VM på seniornivå.
Ludvig Andersson kom på en 22:a plats i sitt första VM på seniornivå. Foto: Svenska Cykelförbundet

”Var lite knixig”

För storebrodern Ludvig, som tävlar i herrelitklassen för 20-tum och gör sin första säsong som senior, blev det en 22:a plats i semifinalen, med 360 poäng, och därmed en bit ifrån avancemang till finalen.

– Vita betongsektionen var väldigt kul. Där gick det bra. Däremot den femte sektionen var lite knixig, sa Ludvig till Svenska Cykelförbundets hemsida efteråt.

Och fortsatte:

– Tydligt är att de flesta åkare, även de som gick vidare till final, har haft svårigheter på olika delar av varvet. Det är en tuff bana! Men det ska det vara på ett VM.

Artikeltaggar

Arvika ISCykeltrialCyklingGlasgowHilda AnderssonKlässbolLudvig AnderssonSkottlandTrial-VM

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.