Hoppa till huvudinnehållet

Uppåt för villor, nedåt för bostadsrätter på bomarknaden

Publicerad:
Reporter Oskar Sandström
Oskar Sandström
oskar.sandstrom@nwt.se
Tomter på Södra Kroppkärr.
Tomter på Södra Kroppkärr. Foto: Peter Bäcker

De senaste tre månaderna har priset på villor i Värmland stigit med 1,5 procent. Samtidigt har bostadsrätterna sjunkit i pris med nästan 7 procent. Trots det ser mäklarna ljust på bostadsmarknaden.

I Värmland har bostadsrättspriserna sjunkit med ungefär 7 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna stigit något, ungefär 2 procent.

– Att bostadsrättspriserna sjunkit beror till största del på att försäljningen av nyproducerade lägenheter bromsat in, säger Jonas Björk, kontorschef på Fastighetsbyrån Karlstad/Hammarö.

Jonas Björk, kontorschef på Fastighetsbyrån Karlstad/Hammarö.
Jonas Björk, kontorschef på Fastighetsbyrån Karlstad/Hammarö. Foto: Pressbild

Mest kostar inte helt oväntat villorna på Hammarö, där snittpriset är 4,6 miljoner kronor. I andra änden av spektrumet finns villorna i Storfors, där en villa i snitt kostar 760 000 kronor. Genomsnittspriset på en värmländsk villa ligger däremellan, 2,1 miljoner kronor.

– Affärerna tar något längre tid än normalt, men det finns en efterfrågan och vi ser mer och mer folk på visningarna, säger Jonas Björk.

Sett över en tolvmånadersperiod, alltså sedan juli förra året, så har priserna på bostadsrätter i Värmland sjunkit med 16 procent, och villapriserna har sjunkit med 11 procent. En av förklaringarna är att priserna på bostäder steg ordentligt under pandemin.

– Den enorma prisutvecklingen som var under pandemin var inte sund. Nu har det börjat stabilisera sig och vi ligger ungefär där vi låg före pandemi, säger Maria Ekängen, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlstad.

Maria Ekängen, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Maria Ekängen, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Foto: Håkan Strandman

Den andra förklaringen beror på omvärldsläget, med höjda räntor, elpriserna under vintern, kriget i Ukraina och inflationen.

– Vintern var otroligt seg. Det var många som var oroliga och som avvaktade med att flytta, men nu har fler känt att de vågat göra det. Det börjar bli en sund marknad och försäljningarna går snabbare, med fler som kommer på visningar.

Samtidigt har byggandet av bostadsrätter bromsat in. Har det betydelse för bostadspriserna?

– Inte på så här kort sikt. Karlstad är en stad som många flyttar till och här har byggts mycket. Men om det stannar av under flera år så kommer det påverka, på lång sikt, säger Maria Ekängen.

De tre senaste månaderna såldes 470 bostadsrätter i Värmland, och det såldes 464 villor.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterFastighetsbyrånHammaröJonas BjörkKarlstadLänsförsäkringar FastighetsförmedlingMaria EkängenVillorVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.