Hoppa till huvudinnehållet

Arrangören om misstänkta våldtäkterna: ”Luften går ur oss när sånt här händer”

Publicerad:
Två våldtäkter anmäldes under helgens Hamnfest – båda misstänks ha skett på festivalområdet
Två våldtäkter anmäldes under helgens Hamnfest – båda misstänks ha skett på festivalområdet Foto: Ellen Lindqvist Karsberg

Under helgen misstänks två våldtäkter ha skett på Arvika Hamnfests festivalområde.

Andreas Olsson, arrangör för Hamnfesten, uppger nu att man kommer jobba vidare med säkerheten på festivalen.

– När vi vet mer om var händelserna inträffat kommer vi utreda om det är vi som brustit, säger Andreas Olsson till AN.

Det var under fredagskvällen som det slogs larm om en misstänkt våldtäkt på festivalområdet. Händelsen ska kort därpå ha kommit till festivalarrangörens kännedom.

– Jag fick reda på det av vår säkerhetschef, säger Andreas Olsson.

Man såg då såg till att vara lite mer uppmärksam på tecken och omständigheter kopplade till händelsen, förklarar han och tillägger:

– Samarbetet har fungerat oerhört bra.

När fredagen övergått till natt, misstänks ytterligare en våldtäkt ha skett på festivalområdet.

Två misstänkta våldtäkter under helgen – Polisen: ”Inte en lugn stund under lördagen”

Misstänkt gärningsman häktad

Under lördagen greps en man, misstänkt för den senare av de två våldtäkterna.

Mannen, som är i 35-årsåldern och hemmahörandes i Värmland begärdes under tisdagen häktad men nekar själv till brott.

Häktad för våldtäkt på hamnfesten – en man ännu på fri fot

Festivalarrangörens reaktioner

I egenskap av att inneha det yttersta juridiska ansvaret för Hamnfesten och dess säkerhetsmässiga rutiner, vänder vi oss åter till festivalarrangören – Andreas Olsson.

Hur ställer du dig till det som hänt?

– Jag tycker såklart det är jättetråkigt. Vi jobbar jätteaktivt med såna här saker, säger Andreas och tillägger:

– Man vet ju tyvärr att det är sånt som förekommer.

”Det tar lite av glädjen, att det blev såhär i år”, säger Andreas Olsson, arrangör för  Hamnfesten
”Det tar lite av glädjen, att det blev såhär i år”, säger Andreas Olsson, arrangör för Hamnfesten

I den säkerhetsplan som lämnas in i samband med att man söker tillstånd för festivalen är sexuella ofredanden är en av riskfaktorerna man tagit höjd för, förklarar Andreas. Exempelvis jobbar man mycket med belysning och synlighet, menar han.

– Att detta sen hände gör ju att festivalen inte blev 10 av 10 i år – det tar lite av glädjen. Men det går inte att skydda sig mot idioter. Så länge folk inte vet vad som är rätt och fel kommer det tyvärr ske såna här saker. Det gäller att vara på hugget.

Hur kan två misstänkta våldtäkter ändå ha skett i förbiseende på festivalområdet?

– Polisen har ännu inte sagt vart det ska ha inträffat, så jag vet faktiskt inte. Men när vi får reda på vart det hänt får vi utreda om det är något där vi har brustit – om det är något vi kunde ha sett.

Totalt 64 personer arbetar med säkerheten, varav en är säkerhetsansvarig, 25 vakter, övriga ansvariga för säkerhetsvisitation eller värdar. Sammantaget uppgår festivalens egen personalstyrka till 175 personer.

– Sen har vi ju mycket personal från kyrka, polis och socialtjänst, utöver vår egen personal, som jobbar med säkerheten, förklarar Andreas.

Förebyggande åtgärder

På frågan om man redan nu har några särskilda åtgärder i åtanke för att förhindra att något liknande sker nästa år, svarar Andreas att det är något man tar ställning till när brottsplatserna blivit kända.

I nuläget är det ju inte säkert om det är vi som brustit
Andreas Olsson om säkerhetsrutinerna på Hamnfesten

Han tillägger att man löpande diskuterar sätt att optimera säkerheten på festivalområdet.

– Vi är ju extremt noga med såna här saker, att utvärdera i samråd med polis, socialtjänst med flera – alla jobbar mot samma mål. Så skulle det komma fram när vi utvärderar festivalen i år, att det är något område där vi skulle ha varit bättre rustade, kommer vi såklart att se till det. Men i nuläget är det ju inte säkert om det är vi som brustit.

Att minska besökskapaciteten i förebyggande syfte, menar Andreas Olsson, vore att betrakta som en kollektiv bestraffning.

– Så går det inte att ha det – 19 998 av alla festivalbesökare har ju skött sig bra i år.

Kameraövervakning finns på bryggan tillhörande restaurangen, men inte på festivalområdet – ”inte på tapeten”, menar Andreas Olsson, då fler kameror inneburit högre prislapp för festivalbesökarna.
Kameraövervakning finns på bryggan tillhörande restaurangen, men inte på festivalområdet – ”inte på tapeten”, menar Andreas Olsson, då fler kameror inneburit högre prislapp för festivalbesökarna.

Återkommande problem

Sexualbrott har varit ett återkommande problem bland flera festivaler runt om i landet, i synnerhet åren 2016-2017. Runt denna tidsperiod lades också flera större festivaler ned. Bråvalla, för att nämna en – där man uttryckligen lade ned på grund av det ökade antalet anmälda sexualbrott på festivalen.

Sedan dess har antalet anmälda sexualbrott på kvarvarande festivaler sjunkit.

Men på årets Hamnfest skedde alltså två misstänka våldtäkter.

Målbilden är förstås att sånt här inte ska hända alls, understryker Andreas, som också säger att det inte är aktuellt att lägga ned Hamnfesten:

– Det är inte på tapeten att vi inte skulle köra nästa år.

Hamnfestens 17:e upplaga drog i år närmare 20.000 besökare.
Hamnfestens 17:e upplaga drog i år närmare 20.000 besökare. Foto: Ellen Lindqvist Karsberg

I en rapport som polisen tog fram i efterdyningarna av att antalet sexualbrott på festivaler sköt i höjden 2016-2017 listades en rad åtgärder som visat sig framgångsrika för att förebygga brott av detta slag. Bland dessa nämndes att tidigarelägga somliga akter på spelschemat. Vad tänker ni om den slags åtgärder?

– Det är bra. Det är också därför vi försöker boka ett så brett program som möjligt – det är ett lugnande koncept. Men vi fick ju otroligt mycket skit för att ha lagt Hooja så pass tidigt som vi gjort under fredagen.

Samverkansprojekt

Polisens rapport, ”Trygga, säkra evenemang”, grundades bland annat på en rad riskfaktorer kartlagda av flera större festivaler och branschorganisationer sinsemellan. Detta som led i ett sexualbrottsförebyggande samverkansprojekt – ”Dare to care” – drivet av bland annat Svensk Live.

Är det här ett samverkansprojektet ni ingått i eller hört om?

– Nej, men vi är ju medlem i Svensk Live och blev årets arrangör 2018.

Utöver vägledning för arrangörer, tillhandahåller det sexualbrottsförebyggande samverkansprojektet ”Dare to care” även broschyrer och guider riktat till besökare.
Utöver vägledning för arrangörer, tillhandahåller det sexualbrottsförebyggande samverkansprojektet ”Dare to care” även broschyrer och guider riktat till besökare.

Olsson uppger att man nu kommer arbeta vidare med säkerhetsfrågor,

– Luften går ur oss lite när vi får reda på sånt här. Särskilt när vi jobbar så hårt för att förhindra det. Det ska vara säkert att gå på Arvika Hamnfest.

Artikeltaggar

Andreas OlssonArvikaArvika HamnfestBrottBrott, lag och rättBrottsförebyggandeEvenemangFestivalerSexualbrott

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.