Hoppa till huvudinnehållet

Sparekonomens tips – tuff höst väntar: ”Dåliga vädret orsak till höjda räntor”

Publicerad:
Reporter William Gustafsson
William Gustafsson
william.gustafsson@nwt.se
Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och tror att många priser kommer öka under hösten.
Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och tror att många priser kommer öka under hösten. Foto: Pressbild

Höga mat-, el- och drivmedelspriser tillsammans med en fortsatt hög inflation och höga räntor.

Återkomsten från semestertider kan bli tuff ekonomiskt för många och sparekonomen Sharon Lavie ger nu värmlänningarna sina bästa tips för att överleva hösten.

– Det kan vara läge att göra en skadekontroll efter sommaren.

Efter en sommar där mycket har regnat bort börjar allt fler värmlänningar återvända till jobbet efter semestern.

För att njuta av ledigheten har många hushåll säkert spenderat lite extra, antingen för att lyxa till vardagen hemma eller för att komma bort med en resa, och med ett lurigt ekonomiskt läge är det nu dags att ta tag i ekonomin igen.

– Dess värre har jag inte så mycket positiva besked inför hösten, utan de parametrar som betyder mycket ser inte ut att bli bättre under hösten. För många är det läge att göra en skadekontroll på ekonomin efter sommaren, säger Sharon Lavie, sparekonom på Lendo.

”Billigare”

De parametrar som Sharon Lavie syftar på är bland annat priserna på mat, el och drivmedel, samt de höga räntorna och inflationen.

– Kollar vi på elpriserna så ser det enligt prognosen för elområde tre, där Värmland ligger, ut att bli ett snittpris på ungefär 1,25 kronor per kilowattimme. Om man jämför med förra året är det bra mycket billigare än oktober, men dyrare än november, säger Lavie.

Hennes tips för den som behöver förnya sitt elavtal blir därför att hålla det rörligt för den som bor i lägenhet, och för den som bor i villa ska man vara uppmärksam. För den som har marginal tror hon fortsatt på ett rörligt avtal, förutsett att inga större händelser sker i omvärlden.

– Binder du dig gör du det för ett helt år, och priset då hamnar runt två kronor just nu.

Matpriser ökar

Vad gäller matpriserna så ser de enligt Sharon Lavie ut att fortsätta öka under hösten, speciellt varor från södra Europa som drabbats av torka. För att hålla ner kostnaderna uppmanar hon till mer planerande, och användning av hjälpmedel för prisjämförelser.

– Fundera på om du kan handla på olika affärer för att nyttja alla rabatter och erbjudanden. För den som har möjlighet kan det vara bra att bunkra upp när det är rea.

Matpriserna ser ut att gå upp igen. Tipset från Sharon Lavie är att handla på olika butiker för att nyttja erbjudanden och extrapriser.
Matpriserna ser ut att gå upp igen. Tipset från Sharon Lavie är att handla på olika butiker för att nyttja erbjudanden och extrapriser. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppgifter från omvärlden pekar dessutom på att priset på olja kommer stiga på grund av hög efterfrågan, något som kommer leda till ökade drivmedelskostnader.

Hon tror att priset kommer stiga med ett par kronor per liter, och för många gäller det att fundera över hur bilberoende man egentligen är.

– Använd er av den fungerande kollektivtrafiken. Och efter pandemin kan man ju faktiskt samåka också, säger Lavie.

Tror på räntehöjningar

Samtidigt som kostnaderna ökar för de enskilda hushållen så fortsätter också inflationen uppåt, vilket i sin tur leder till höjda räntor.

Sharon Lavie tror att det blir svårt att få ner inflationen på lagom nivåer inom den närmaste tiden, något som kan ha påverkats av det sämre vädret under sommaren.

– Sommaren blev inte så solig som vi blev lovade och därför har många valt att resa utomlands. Till exempel paketresor är något som påverkar inflationen och efter den här sommaren tror jag att inflationen ligger fortsatt högt, vilket kommer leda till ytterligare räntehöjningar.

I dagsläget ligger styrräntan på 3,75 procent och när nästa besked kommer tror Sharon på ytterligare en höjning i september, till fyra procent. Dessutom varnar hon för ytterligare höjningar under vintern.

– Jag tror inte att räntan kommer sjunka det närmaste året, så har man ett bolån som behöver förnyas kan det faktiskt vara läge att binda det på högst ett år.

Enligt Sharon Lavie kan det vara dags att se över sin ekonomi ordentligt efter semestern.
Enligt Sharon Lavie kan det vara dags att se över sin ekonomi ordentligt efter semestern. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

”Akut lösning”

Har man även mindre krediter att betala av kan det vara läge att redan nu se över så att man har besparingar som täcker allt säger Lavie.

– Se om du kan betala av allt på ett bräde, kanske går det att samla lånen till ett större. Ser det tufft ut att klara av alla betalningar gäller det att beta av de med högst ränta först, och vid behov kan man kontakta banken för att se om det går att skjuta på eller dela upp en faktura. En akut lösning som gör att man klarar av hösten.

Artikeltaggar

EkonomiHushållInflationPrivatekonomiResorSharon LavieVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.