Hoppa till huvudinnehållet

Mona valde VM: ”Kände tidigt att jag ville tävla”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Mona Brorsson laddar för en intensiv tävlingsmånad.
Mona Brorsson laddar för en intensiv tävlingsmånad. Foto: Tim Malmborg

Sverige skickar sex aktiva till rullskidskytte-VM i Slovakien och Mona Brorsson tar en av platserna – efter viss tvekan.

– Det var ganska mycket funderande. Hur kommer kroppen att reagera, om jag blir sliten hur kommer det att påverka det följande höghöjdslägret?

I slutändan gick hon mycket på erfarenheterna från VM-starten ifjol.

– Allihopa har fått väldigt mycket att säga till om själva, om vi ville åka på det här mästerskapet eller inte, beroende på hur det passar in i sitt eget upplägg och vi tittade såklart mycket på vad som hände förra säsongen, fortsätter Brorsson.

I hennes fall handlade mycket om det höghöjdsläger som följer direkt efter mästerskapet.

– Men jag tyckte det fungerade så himla bra ifjol. Det var inte under den här perioden som det gick snett. Jag kände tidigt att jag ville tävla och få ett test till, det var roligt med VM ifjol.

Trivs på rullskidor

Mona har också, historiskt, levererat på ett bra sätt på rullskidor – accentuerat också med en fjärdeplats i masstarten på VM ifjol.

– Jag var i en väldigt bra form rent fysiskt ifjol men fick inte till skyttet som jag tänkt mig, jag ska försöka få till det lite mer i år.

Just den delen kan dock vara lite knepig.

– Vi har väldigt uttestat hur vi ska komma i form åkmässigt men det är inte lika enkelt med skytte, eftersom det också är ett mentalt tillstånd. Första testet blir på SM nästa helg.

– Det är knappast hårdare motstånd på VM än på SM, det är svårslaget, och det kommer att bli ett jättebra test.

Positiv sommar

Sommarträningen hittills har varit positiv efter den förkylning hon drog på sig i slutet av maj.

– Jag var i bättre form än normalt i maj, det var superskönt, men då kom också förkylningen som ett brev på posten. Tajmingmässigt var det inte så farligt men jag missade när de andra åkte på det första höghöjdslägret, men då kunde jag haka på utvecklingslaget istället och köra ett läger med dem och det passade bra för min del.

– Det tog lite tid att komma tillbaka men jag har inte varit stressad för det utan har legat bra i tiden och den här sista perioden har funkat väldigt bra.

Nu har också den tunga träningen börjat ersättas av mer och mer fartträning.

– Nu känner man sig snabb i alla fall, konstaterar hon med ett skratt.

Vad betyder det att du missade det första höghöjdslägret?

– Min bedömning är att det inte kostar så mycket, det kommer inte något mästerskap på hög höjd i år. Jag kommer att få med mig det viktigaste lägret nu, om jag håller mig frisk såklart. Det första lägret var så tidigt så den effekten kommer jag inte ha med mig in i vintern ändå.

VM körs i Brezno-Osrblie, Slovakien, 24–27 augusti. Totalt kommer bara två svenska damer till start, förutom Mona också landslagskollegan Johanna Skottheim.

Vad har du för ambitioner inför mästerskapet?

– Det är svårt att säga, som alltid när man inte tävlat eller mötts på länge, men jag åker dit med ambitionen att slåss om medaljer. Jag var väldigt nära ifjol.

Artikeltaggar

BřeznoMona BrorssonSkidskytteSkidskytte-VMVärldscupen i skidskytteÖstersund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.