Hoppa till huvudinnehållet

Solberg snabbast i Finland: ”Helt fantastiskt”

Publicerad:
Reporter Solveig Voyce
Solveig Voyce
solveig.voyce@nwt.se
Oliver Solberg var snabbast av alla i WRC 2-klassen i Rally Finland men värmlänningen körde utom VM-poäng.
Oliver Solberg var snabbast av alla i WRC 2-klassen i Rally Finland men värmlänningen körde utom VM-poäng. Foto: Oliver Solberg Rally

Oliver Solberg tävlade inte om VM-poäng i helgen, när Rally Finland avgjordes. Men snabbast i WRC 2 – det var han.

– Att vi slutade som den snabbaste bilen i klassen och på sjätte plats totalt i tävlingen, det är bara helt fantastiskt, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Oliver Solberg med kartläsaren Elliott Edmondson imponerade stort på lördagen, då duon övertog ledningen i WRC 2-klassen i Finlands VM-tävling som kördes 3–6 augusti. Och när söndagens fyra sträckor var avgjorda var det fortfarande Solbergs namn som toppade listan i klassen.

”Framgången var den första för en Solberg i den legendariska finska VM-tävlingen. Pappa Petter Solberg lyckades aldrig vinna tävlingen”, skriver Oliver Solbergs team i ett pressmeddelande.

För Oliver Solberg var det här säsongens andra vinst i en VM-tävling men när han vann Svenska Rallyt i februari fick 21-åringen från Mitandersfors alltså tillgodoräkna sig VM-poäng vilket han inte får nu eftersom han valde bort det inför.

– Vi kom hit för att skaffa oss erfarenhet och slutföra tävlingen. Att vi slutade som den snabbaste bilen i klassen och på sjätte plats totalt i tävlingen, det är bara helt fantastiskt, säger Oliver Solberg i pressmeddelandet.

Vinstjubel för Pajari

Sami Pajari, som var näst snabbast i WRC 2 i Finland, cirka 30 sekunder bakom Oliver Solberg, tävlade om VM-poäng och finländaren Pajari inkasserade alltså 25 pinnar för förstaplatsen i WRC 2 när Solbergs resultat räknades bort. Vinsten var Pajaris första i WRC 2-klassen. Adrien Fourmaux, Frankrike, var tredje snabbast och knappt fyra sekunder bakom Pajaris.

Oliver Solberg och brittiske kartläsaren Elliott Edmondson.
Oliver Solberg och brittiske kartläsaren Elliott Edmondson. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Oliver Solberg valde på förhand alltså inte Rally Finland som en av sju tävlingar där han räknar VM-poäng.

– Så här i efterhand borde vi givetvis valt att ta VM-poäng i den här tävlingen, men så är det bara ibland. Nu är jag bara nöjd med ”speeden” och vår prestation.

Andersson tvingades bryta

Värmländske kartläsaren Jonas Andersson tävlade också i WRC 2 ihop med Gus Greensmith från Storbritannien. I går lördag tvingades duon dock bryta tävlingen efter att ha kört på en sten på sträcka 16. Efter 15 av 22 sträckor var Greensmith och Andersson på sjätte plats i WRC 2 med endast 4,3 sekunder upp till fjärdeplatsen och drygt 27 sekunder till tredje.

”Tyvärr slutar vår dag tidigt efter att ha träffat en sten mitt i vägen. Det svider rejält eftersom vi hade snabba tider och äntligen var på väg uppåt i resultatlistan”, skriver Greensmith på plattformen X, tidigare Twitter.

Evans vann värstingklassen

I huvudklassen WRC segrade Elfvyn Evans, Storbritannien, och tvåa blev Thierry Neuville från Belgien. Evans ledde inför den avslutande dagen med över 30 sekunder, och det släppte han aldrig. Evans vinstmarginal blev 39,1 sekunder.

Artikeltaggar

2023 Rally FinlandElfyn EvansFinlandGus GreensmithJonas AnderssonOliver SolbergRallyRally-VMSportWRCWRC 2

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.