Hoppa till huvudinnehållet

Maxat besökarantal på årets hamnfest – Arrangören: ”Supernöjd”

Publicerad:
Andreas Olsson.
Andreas Olsson. Foto: Anton Eriksson

Årets hamnfest drog närmare 20 000 besökare, och arrangören Andreas Olsson är nöjd med evenemanget, som nu ägt rum för sjuttonde gången.

När AN pratar med Andreas Olsson strax efter lunch på söndagen är halva festivalområdet redan rivet och han tycker att evenemanget har rullat på bra trots den regniga fredagen.

– Jag tror det var över 9000 besökare på lördagen och minst 9000 även på fredagen. Med tanke på att vi tog in max 10 000 så är vi väldigt nöjda. Det är så nära det kan bli. Regnet kunde vi ju inte göra så mycket åt.

”Det ska vara en familjefest”

Vad har fungerat bäst tycker du?

– Det var jädrigt roligt att alla artister att de levererade så bra. Miss Li, Benjamin Ingrosso och Hooja var alla toppen. Jag tror att mixen gör att det blir så lyckat, med alltifrån coverband till Peg Parnevik. Det drar både barnfamiljer och ungdomar och äldre. Och det är det som är tanken, att det ska vara en familjefest.

Benjamin Ingrosso.
Benjamin Ingrosso. Foto: Ellen Lindqvist Karsberg

Men det känns som att ni riktade er lite extra mot en yngre publik i år?

– Nja, jag vet inte om jag tycker det. Det förstås, vi hade ju ingen Magnus Uggla eller Tomas Ledin eller så, men det berodde mer på att de inte var ute på turné. Benjamin Ingrosso till exempel är ju otroligt bred. Men ja, det är svårt att göra alla nöjda. Samtidigt visar det ju vår styrka att vi ändå lyckas dra full publik.

Vad ser du för förbättringspotential för nästa år?

– Vi vill ju alltid förbättra produkten, annars kan vi lika gärna lägga ner. Jag och Mattias går alltid runt och tittar när festivalen är igång och funderar på hur vi kan skruva och förbättra. Under fredagen såg vi till exempel att det var långa köer till toaletterna, så till lördagen ordnade vi med ytterligare 15 stycken. Det kommer vi utöka ännu mer nästa år. Vi kommer även utveckla VIP-avdelningen och göra den större.

Om det även fortsättningsvis blir ett tvådagarsevenemang, till skillnad från tre dagar som det varit tidigare, är fortfarande inte spikat.

– Många verkar ha tyckt att det var okej med två dagar, jag hörde iallafall ingenting annat. Så vi får se hur vi gör.

Under lördagen bjöd Thermia på en hundra meter lång tårta i samband med sitt 100-årsjubileum, något som lockade många till hamnen.

Thermia firade 100 år med en 100 meter lång tårta.
Thermia firade 100 år med en 100 meter lång tårta. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

– Det var väldigt populärt men det blev ändå en femton meter eller så över. Vi försökte ge bort så gott vi kunde så en del gick hem med hela tårtor på trettio bitar. Så många fick nog sötsuget stillat iallafall.

”Ingen liten apparat”

Vad är känslan nu när allt är över?

– Ja, jag sitter i en lastbil nu och ska köra grejer till lager så inte riktigt över än. Men jag är supernöjd. Arvika levererar och det är kul att det drar så mycket folk, och allt fler som kommer från andra håll för att gå på festivalen. Och så är jag otroligt nöjd med allt samarbete med bland andra polisen och kommunen. Och inte minst min egen personal. Vi har omkring 150-175 personer igång en sån här helg så det är ingen liten apparat men alla har gjort ett fantastiskt jobb.

Benjamin Ingrosso, Arvika hamnfest 2023
Benjamin Ingrosso, Arvika hamnfest 2023 Foto: Tommy Andersson

Vad tänker du om de misstänkta fall av våldtäkt som ska ha inträffat på eller omkring området under fredagen?

– Det är förbannat tråkigt. Vi försöker förebygga så gott det går, till exempel med mycket belysning, personal och genom att bygga bort trånga utrymmen. Men tyvärr går det inte att skydda sig från allt. Samlas tio tusen människor finns det alltid något dumhuvud som inte sköter sig. Det är väldigt ledsamt och beklagligt.

Artikeltaggar

Andreas OlssonArtisterArvikaArvika hamnfest 2023Benjamin IngrossoFestivalerHoojaMagnus UgglaMiss LiNöje/KulturPeg ParnevikRegnThermiaVåldtäkt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.