Hoppa till huvudinnehållet

Nils ställs mot sin mentor: ”Mitt livs roligaste race”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Nils Andersson, som jagar mästerskapstiteln i RX2e, får den här helgen en extra utmaning i form av konkurrens från mentorn och femfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson.
Nils Andersson, som jagar mästerskapstiteln i RX2e, får den här helgen en extra utmaning i form av konkurrens från mentorn och femfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson. Foto: Jakub Nitka

Nu ställs mentorn och världsmästaren Johan Kristoffersson mot sin unge adept från Arvika.

– En unik möjlighet och förmodligen en chans som bara kommer en gång i livet. Självklart blir det här mitt livs roligaste race. Säger Nils Andersson inför helgens fjärde VM-deltävling i rallycrossens RX2e.

Klassen som nu verkligen hamnar i rampljuset i Belgiens tävling.

Rallycrossens huvudklass RX1e är inställd i Mettet lördag-söndag i väntan på resultatet av den utredning som pågår efter depåbranden i Lydden Hill senast. Då tar världsmästare Kristoffersson klivet in i samma bil som Nils och dennes teamkompis Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Och inte bara Johan!

– Fantastiskt att även Ole Christian Veiby och bröderna Timmy och Kevin Hansen ställer upp. En unik möjlighet för oss unga förare som vill uppåt att få mäta oss med och visa var vi står i konkurrens med världseliten. Superkul och en härlig utmaning, säger Nils.

23-årige Nils har haft Johan Kristoffersson som mentor sedan han var 16 år.

Har trashtalket börjat redan?

– Haha, nej men däremot satt vi och snackade om det här ända fram till elva igår kväll. Vi är väldigt analytiska både Johan och jag. Det blir jätteintressant att få dela data tillsammans både före och efter racet nu. Nils och Johan arbetar tillsammans dagligen i Kristoffersson Motorsport.

Har du fått chansen att mäta dig med honom på banan någon gång?

– På tester förstås, och några gånger har jag kunnat matcha Johan. Men tester och ett enda varv är en helt annan sak än ett helt race förstås.

Helgens race i Mettet är näst sista deltävlingen i RX2e-mästerskapet. Allt avgörs sedan i Tyskland 19-20 augusti.

– Det är både för- och nackdelar för mig att få med världseliten i vår klass nu. Men jag föredrar att enbart se det positiva i utmaningen.

Viktigt för sporten

När huvudklassen ställdes in var det viktigt för rallycrossen att underklassen RX2e förgylldes på det här viset i Belgiens tävling.

– Väldigt viktigt för sporten nu när så mycket är tufft och ovisst med högsta klassen. Vi hoppas få ett besked där inför nästa tävling i Tyskland, och att de får köra det racet, säger Nils.

Han blev tvåa i premiären i Hell och hade segervittring i både Höljes och Lydden Hill.

I Höljes tappade Nils förargligt ledningen på slutvarvet, i Lydden Hill tappade han andraplaceringen på grund av problem med hjulupphängningen.

Känns lovande

Båda gångerna slutade han femma.

– Lydden Hill var lättare att smälta eftersom det var bilen som krånglade. Det känns lovande eftersom vi haft bra fart hela säsongen. Nu är jag hungrig på ett bra resultat och på en kul helg där schyssta förare bjuder publiken på bra fajter, säger Nils.

Nils Andersson är i delad ledning i RX2e inför de två avslutande deltävlingarna.
Nils Andersson är i delad ledning i RX2e inför de två avslutande deltävlingarna. Foto: Jakub Nitka

Artikeltaggar

Johan KristofferssonKristoffersson MotorsportMettetNils AnderssonRallycrossRallycross-VMRX2

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.