Hoppa till huvudinnehållet

Brist på förskoleplatser i innerstan bekymrar kommunen: ”Lite ansträngt”

Publicerad:
Helena Skeppstedt, förskolechef i Arvika, berättar om läget inom förskolan.
Helena Skeppstedt, förskolechef i Arvika, berättar om läget inom förskolan. Foto: Kerstin Herö

Det råder brist på förskoleplatser i Arvikas innerstadsområde, något som gör att kommunen tvingas erbjuda platser på förskolor längre bort. Nu ska även förskolan Fisken i Arvika läggas ned, något som bekymrar kommunen.

– Fisken är en förskola som funnits där länge och något som varit stadigvarande. Vi har vetat att det finns platser där, men nu står vi inför ett annat läge, säger Helena Skeppstedt, förskolechef i Arvika kommun.

Förskolan läggs ner – efter 21 år: ”Vi behöver lokaler”

AN har tidigare rapporterat om beslutet att lägga ned Equmeniakyrkans förskola Fisken. Styckåsens upptagningsområde, vilket Fisken ligger i, är ett av de områden i kommunen där man har för få platser, vilket i dagsläget gör att man tvingas erbjuda platser i andra områden.

– Förskolan Fisken har hjälpt oss med platser, men vi har för få platser i innerstan. När jag kom till Arvika för kanske sex år sedan fanns förskolan Äpplet på Styckåsskolan, men när den lades ned förlorade vi drygt 30 platser i innerstadsområdet. Sedan dess har vi jobbat på att hitta alternativ, förklarar Helena Skeppstedt.

Klarar inte erbjuda plats

Förutom Styckåsen är även Gate och Graninge områden där man inte klarar av att erbjuda alla plats inom upptagningsområdet.

– Utgångspunkten är att vi ska erbjuda plats så nära hemmet som möjligt, men när vi inte klarar det så hittar vi en annan plats som blir så bra som möjligt. Ibland har vårdnadshavarna skrivit alternativ där de vill ha plats, men annars försöker vi ha en dialog om var de helst vill ha sina barn. Sedan är det också möjligt att omplacera sina barn till en annan förskola.

Det är inte bara i innerstan som det är problem att få plats på förskolan. Även i Glava är det få platser.

– Man kan inte säga att problemet endast finns i innerstan eller endast på glesbygden, för det är varierat. Glava till exempel är en inflyttningsbygd där det kommer behövas fler platser i framtiden, säger hon.

Riskerar bristen på platser påverka storleken på barngrupperna?

– Än så länge har vi lite kapacitet kvar, så det är där vi erbjuder platser först. Men det beror på hur många barn som föds, det är sådant som kan påverka barngruppernas storlek.

Utgångspunkten är att ha 18 barn på avdelningarna med barn i åldrarna 1-5 år, och det håller man sig till i dagsläget.

– En avdelning med barn som är 1-2 år kommer förstås kräva mer uppmärksamhet, och då är barngrupperna mindre, förklarar Helena Skeppstedt.

Istället för att öka barngrupperna på förskolorna i närområdet väljer man att erbjuda platser på förskolor längre bort.

– Vi vill inte ta in fler barn än vi har räknat med på förskolorna, och då erbjuder vi istället plats i ett annat område där det finns plats.

Byggstart

Efter att semestern är slut tänker Helena Skeppstedt prata med personalen på förskolan Fisken.

– Det är viktigt att det blir bra för både personal, barn och vårdnadshavare samt för de förskolor som ska ta emot barnen. Jag har inte riktigt klart för mig än om alla barnen på Fisken tillhör Styckåsens upptagningsområde eller om en del kommer behöva en förskola lite närmare hemmet. Det är något att kolla på under hösten.

Förskolan Fisken i Arvika kommer att stänga.
Förskolan Fisken i Arvika kommer att stänga. Foto: Paulina Haglund

Till hösten väntar byggstart på förskolan Regnbågen, som också ingår i Styckåsens upptagningsområde och ligger i nära anslutning till förskolan Fisken.

Förskolan Regnbågen är just nu inaktiv på grund av en vattenskada som upptäckts, men efter byggnationen kommer man att starta upp igen.

– Regnbågen har en avdelning sedan tidigare, men nu blir det två nya avdelningar. Det kommer ge mer kapacitet, vilket det finns behov för i innerstan, säger Helena Skeppstedt.

Med Regnbågens två nya avdelningar på plats kommer även förskolan Nyckeln flytta in i lokalerna.

Anställde ny personal

När det gäller personalsituationen inom förskolan i Arvika kommun så har man i dagsläget tillräckligt med personal, enligt Helena Skeppstedt.

– Vi hade tur att det var många som gick ut förskollärarutbildningen i sommar, de anställde vi nästan allihop. Vi har anställt drygt tio nya, och sedan är det ganska många som kommit tillbaka från föräldraledighet också, säger hon, och fortsätter:

– Det har varit ansträngt på fronten, inte bara för vården utan också för förskolan när det gäller att få tag på vikarier under våren. Men nu känns det som att vi har en bra start framför oss i augusti, sedan vet vi inte om någon flyttar eller blir gravid och så vidare.

Hon är optimistisk för framtiden, men poängterar att det är viktigt att övergången från Fisken till andra förskolor går på ett bra sätt.

– Det är viktigt för mig att prata med både styrelsen och personalen så att vi tillsammans gör det på ett bra sätt, avslutar hon.

Artikeltaggar

Arvika kommunBarnomsorgFörskolorVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.