Hoppa till huvudinnehållet

Hilda missade finalen i VM-genrepet: ”Går inte att vara helt felfri”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Hilda Andersson genrepade inför VM med en niondeplats i världscuptävlingarna i Frankrike.
Hilda Andersson genrepade inför VM med en niondeplats i världscuptävlingarna i Frankrike. Foto: Lena Alfvén/Svenska Cykelförbundet

Med VM i Glasgow om hörnet, bara två veckor bort, var det många blickar som vändes mot Plouec-sur-Lie i Frankrike – där årets andra världscuptävling avgjordes under helgen.

Hilda Andersson, som har pallplatser både i världscupen och VM på CV:t, fick nöja sig med en niondeplats den här gången, men var inte alltför nedslagen av en missad final.

– Jag är väldigt nöjd med min prestation. Jag kan inte göra det så mycket bättre, det går inte att vara helt felfri, konstaterar västvärmländskan.

Slumpartat

Med den banlayout som var lagd blev kampen om de sex finalplatserna lite slumpartad.

– Jag tyckte det var lite för lätta sektioner, det blev inte så utslagsgivande och då handlade det mest om att inte göra några misstag.

Hilda levererade fullpoängare på fullpoängare men ett tidigt misstag blev kostsamt och gjorde att finalplatsen rök med tio poängs marginal.

– Det kan bli så när det blir för lätt, det är inte givet att det blir de bästa i finalen. Det var flera som varit jättebra som också missade finalen.

Det fanns ändå mycket att ta med sig från den franska landsbygden i Bretagne.

Lantligt

Hilda uppskattade inte minst den ”lantliga” inramningen.

– Det låg verkligen mitt ute i ingenstans och var lite annorlunda mot vad det brukar vara. Normalt brukar de bygga upp banan på ett torg, men nu var det stenar och stockar istället för betong. Det passar oss som lantisar lite bättre, konstaterar Hilda med ett skratt.

Trots att man inte var mitt inne i en stad den här gången så var det rejält med folk runt banan.

– Det var hur mycket publik som helst, det var nog det mesta jag sett. Nu fanns det inga läktare utan det var bara kravallstaket, det var ett väldigt drag.

Tio ifrån

Ett drag som även hennes storebror, Ludvig, fick ta del av. Ludvig, som tävlar i herrelitklassen för 20-tum, gör sin första säsong som senior och kom till start Frankrike med en färsk seger i SM för någon månad sedan.

Tio retsamma poäng var det som felade även för honom, då han missade en plats i semin med just tio poängs marginal.

Det här det sista genrepet inför VM för båda AIS-cyklisterna.

– Den här tävlingen var en en väldigt bra förberedelse inför VM. Jag fick ett litet formbesked och jag fick tävla med en ny cykel, fortsätter Hilda.

Ny cykel två veckor före VM?

– Jag brukar inte byta mitt under säsong men den gamla gick sönder så jag hade inget val. Fokus låg på att köra in den och det kändes som att jag lyckades, det kände väldigt lovande så jag fick en bra boost efter den här helgen.

Hur är det med formen?

– Ifjol när jag kom trea på VM så var jag i mitt livs bästa form, där känner jag inte att jag är nu.

Fast VM-medaljörform infinner sig ju, av rätt förklarliga skäl, inte så lättvindigt - eller så ofta.

Två kvar

Å andra sidan har hon två veckor till på sig att pricka in den.

– Det brukar kännas under uppvärmningen inför en tävling, hur det känns på cykeln. Det är nog tre gånger jag känt så, som jag gjorde på VM ifjol, att ”idag har jag en bra känsla”. Det är en fantastiskt bra känsla. Men sällsynt.

Ludvig Andersson var tio poäng från semifinal i herrelit.
Ludvig Andersson var tio poäng från semifinal i herrelit. Foto: Lena Alfvén/Svenska Cykelförbundet

Artikeltaggar

Arvika ISCyklingHilda AnderssonLudvig Andersson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.