Hoppa till huvudinnehållet

Gaeya och Rasmus spelar på Kaffekvarnen: ”För in ursång”

Publicerad:
Gaeya Tipi Tour är ett musikprojekt som drivs av Sandra Zackrisson, sångare och låtskrivare som framför musik som hon beskriver som en kombination av popmusik och världsmusik.
Gaeya Tipi Tour är ett musikprojekt som drivs av Sandra Zackrisson, sångare och låtskrivare som framför musik som hon beskriver som en kombination av popmusik och världsmusik. Foto: Kerstin Herö

Sandra Zackrisson har under sommaren jobbat på Kaffekvarnen i Klässbol, men är framför allt musiker och låtskrivare och turnerar under sitt artistnamn Gaeya. Hon beskriver sin musik som en kombination av popmusik och världsmusik.

– Jag för in ursång, som kulning, i popmusiken, det är en del av det jag gör med musiken.

Sandra har precis avslutat ett arbetspass på kvarnen den här dagen. På lördag kommer hon att genomföra en konsert med musik som hon brukar turnera med i ”Gaeya Tipi Tour”. Men utan den tipi, en tältkåta, som hon vanligtvis använder som musikscen och som hon brukar frakta med sig på turnén.

– Vi kommer att ha konserten inne i Kaffekvarnen istället.

Att hon hamnade i Klässbol beror på att hon känner Rasmus Andersson som i sommar driver verksamheten i Kvarnen tillsammans med Malin Berglund.

– Jag gick gymnasiet i Arvika, Estetiska skolan, Stage and perform. Vi var andra kullen på skolan 2008-2011. Jag hade Rasmus som lärare. Under den tiden började vi spela tillsammans och sen dess har vi gjort många musikprojekt ihop.

Hon är ursprungligen från Brålanda i Dalsland. I dag bor hon i Grästorp i Västra Götaland. Hon har jobbat med mycket olika slags musik genom åren. En period var hon körsångare i rockabillybandet Top Cats.

Vid riksgränsen

2017 skulle hon sjunga på ett event uppe vid riksgränsen.

– Det stod en tältkåta ute på isen och jag fick frågan. ”Kan du inte göra en konsert i den?” Det var i april så det var sådär 17 minus ute ungefär. Men vi var 25 personer som trängde ihop oss i kåtan medan norrskenet dansade utanför. Det blev väldigt uppskattat av publiken och även för mig som musiker. Det blir väldigt stämningsfullt, gemenskapen när publiken sitter runt en eld som brinner i mitten av tältet. Det förstärker budskapet i min musik.

Idén vad hon ville göra kring artistnamnet Gaeya hade börjat spira flera år tidigare, men det formades då vid riksgränsen.

I dag har hon två tipitält för sina turnéer.

– En mindre för 40 personer och en större för 70 personer. Numera är det mest den större vi använder.

Att konserten i Klässbol på lördag inte framförs i någon av dem beror på flera saker. Sen passar sig formen kanske som allra bäst på hösten och hon planerar att återkomma till Klässbol då med sin Gaeya Tipi Tour.

– Vi brukar åka runt från september till december. Då har det börjat mörkna och blivit kallare ute. Vi åker på olika festivaler och julmarknader. Men vi arrangerar också egna konserter. Oftast är det i samarbete med kommuner som köper in dem.

Spelar ofta tillsammans

Hon har med sig olika musiker på turnén, vilka varierar från tillfälle till tillfälle. Rasmus Andersson är en av dem hon haft med sig ett flertal gånger och det är också han som medverkar på lördag. Under sommaren har de två tillsammans även kört annan livemusik tillsammans vid Kaffekvarnen.

Sandra Zackrisson och Rasmus Andersson har känt varandra i många år och har haft många musikprojekt ihop.
Sandra Zackrisson och Rasmus Andersson har känt varandra i många år och har haft många musikprojekt ihop. Foto: Kerstin Herö

Sandra Zackrisson skriver all musik själv som hon ger ut på eget musikbolag. I början av nästa år släpps hennes andra EP.

– Den ingår i en trilogi, ”Growth”. Den första hette Awakening.

Hennes texter handlar om människans förhållande till naturen och jorden, önskan att skapa en hållbar värld, i dag och för alla kommande generationer. Hon vill föra människorna närmare naturen.

– I Gaeya handlar allt om att återskapa relationen med naturen. Men också om den egna utvecklingen, att hitta positiva och progressiva tankar som människa. Vi är vana att det är så mycket tungt i världen, men man behöver även se det vackra och positiva. Vi kan hela tiden utvecklas genom att se nya perspektiv. Om vi fokuserar på det som är bra, och det vi vill, skapar vi mer möjligheter och mer kreativitet.

I våras var hon över till USA och framträdde på en festival. Nästa år ska hon tillbaka, men då för att stanna längre och även göra en mindre turné.

Egen version

Men först väntar Gaeya Tipi Tour i höst. Det mesta som framförs är egenskriven musik.

– Sen tar vi in lite covers, men gör egna tolkningar.

En av de låtar som publiken brukar vilja höra är ”Vintersaga” som skrevs av Ted Ström på 1980-talet och som blivit en klassiker. Sandra Zackrisson har även spelat in en egen version som ligger ute på musikplattformarna och håller också på att göra en engelsk version av den.

En annan välkänd låt som hon spelat på turnéerna är Evert Taubes visa Änglamark. Också den kommer hon att spela in, men med ett allvarligare sound.

– Den är enormt kraftfull för bevarandet av naturen. Den känns väldigt aktuell i dag.

Artikeltaggar

ÄnglamarkArvikaEstetiska skolanEvert TaubeFestivalerGatheringKlässbolKonserterMonica TörnellMusikNöje/KulturRasmus AnderssonTed StrömTop catsTurnéUSA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.