Hoppa till huvudinnehållet

Vilma och Alma sommarjobbar inom äldreomsorgen: ”Ska finnas till för de gamla”

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Vilma Nyberg Rhönnstad och Alma Liljemark är två av ungdomarna som fick de nya ferieplatserna som riktade sig till årskurs 8 och gällde äldreomsorgen.
Vilma Nyberg Rhönnstad och Alma Liljemark är två av ungdomarna som fick de nya ferieplatserna som riktade sig till årskurs 8 och gällde äldreomsorgen. Foto: Kerstin Herö

Vilma Nyberg Rhönnstad och Alma Liljemark är två av de ungdomar som fått praktik inom äldreomsorgen i sommar. Ett projekt som prövas för första gången i Arvika kommun.

Båda bor i Gunnarskog och ska vara fyra veckor på Gunnebo, äldreboendet på hemorten. Under den perioden ska de jobba sammanlagt 40 timmar i huvudsak med att ordna aktiviteter för de äldre.

– Vi ska finnas till för de gamla, berättar Vilma Nyberg Rhönnstad.

Inför fredagen hade de suttit och planerat för bingo, en sysselsättning som brukar vara uppskattad.

Under tiden de sitter och berättar om sitt sommarjobb kommer en av de boende förbi och vill ha sällskap på en promenad i trädgården.

Ett försök

I samband med att kommunen planerade för sommarens traditionella feriearbeten – som riktar sig till gymnasieungdomar – beslutade man att testa en ny form av feriepraktik för en yngre grupp. Betald sommarpraktik inom vården och omsorgen för elever som gått ut årskurs 8.

– Vi fick väldigt många ansökningar, säger verksamhetschefen för vård och omsorg, Eva Nilsson.

37 ansökningar till åtta platser som fanns på några av kommunens äldreboenden.

– Alla fick skriva ett personligt brev varför man ville det här och sen gjorde AMI ett första urval som de redovisade till enhetscheferna.

AMI, kommunens arbetsmarknadsenhet, är den enhet som ansvarar för feriejobben.

Skapa intresse

Den nya feriepraktiken är ett försök att väcka intresse bland unga för utbildning och jobb inom vård och omsorg.

– De får upp ögonen för hur det är att jobba inom vården och omsorgen, säger Ann Wiklund Sjöberg, enhetschef för äldreboendet Gunnebo.

Med tanke på ungdomarnas ålder finns det lagar och regler som begränsar vilka arbetsuppgifter de får utföra.

– De är för unga för att vara med i själva omvårdnadsarbetet. Utan de ska vara med de äldre och hitta på aktiviteter.

Vilma och Alma berättar att de gjort allt från att spela Fia och baka Silviakaka, med mycket smör i, till att följa med och promenera och titta på blommor eller plocka röda vinbär i trädgården.

– Och vi har målat naglar.

– En tant ville bli sminkad.

Eller så har de bara suttit och pratat med de äldre. Många som bor på Gunnebo är från Gunnarskog precis som Vilma och Alma och de har det gemensamt att prata om. Alma berättar hur hon överraskades av en kommentar.

– Jag fick veta, ”du bor i mitt hus”.

Personen hade bott där tidigare.

De går runt på alla avdelningar på Gunnebo som har både demensavdelning och en avdelning för äldre som inte kan bo hemma längre på grund av andra sjukdomar.

– Vi försöker få ett umgänge med de som är dementa också. De undrar vem man är och då får man försöka förklara, säger Vilma.

Lite guldkant

– Vi har en pressad arbetssituation och då prioriterar vi omvårdnad och medicin. Men vi vill alltid kunna ge de äldre lite guldkant. Då är det jättebra att ha ett par extra personer som kan spela spel, ta en promenad eller bara sätta sig ner och prata, säger Ann Wiklund Sjöberg.

För att det ska bli bra för alla parter krävs att det finns ett intresse för att jobba med människor och ungdomarna behöver vara aktiva och ta egna initiativ, men med stöd av personalen förstås, fortsätter hon.

– Och de här flickorna har varit väldigt självgående.

Vilma och Alma tillsammans med Ture Karlsson som bor på Gunnebo.
Vilma och Alma tillsammans med Ture Karlsson som bor på Gunnebo. Foto: Kerstin Herö

Vilma tycker att hon har lärt sig mer om de äldre genom feriejobbet på Gunnebo.

– Hur de tänker och känner.

De trivs bra med sitt sommarjobb. Men i nuläget ser det inte ut som om de kommer att välja jobb inom vård och omsorg, de har lite funderingar åt andra håll.

– Fast det behövs ju, konstaterar Vilma.

I år är första gången som kommunen vänder sig till åttondeklassarna med feriejobb på kommunens äldreboenden.

Blir det någon fortsättning nästa år?

– Vi ska följa upp det. Vad jag fått till mig hittills har det fungerat bra, och då vill jag att man fortsätter även nästa sommar, säger verksamhetschefen Eva Nilsson.

Artikeltaggar

Arvika kommunEva NilssonGunnarskogGunneboOmsorgVårdVård och omsorgÄldreomsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.