Hoppa till huvudinnehållet

Klotter ett växande problem i Arvika: ”Olämpligt – tar mycket resurser”

Publicerad:
Problematiken med klotter har ökat i Arvika kommun. Genrebild.
Problematiken med klotter har ökat i Arvika kommun. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klotter är ett växande problem i Arvika. Det berättar Roland Holmberg Lundström som är enhetschef på Parkavdelningen på Arvika Fastighets AB.

– Det har ökat, jag har jobbat här i fem år och det har vuxit under den tiden, säger han.

Så sent som i morse upptäcktes det klotter på lekplatsen Myrleken i Arvika. Oftast är det privatpersoner som anmäler klottret.

– De är där på lekplatsen med sina barn och tycker att det är olämpligt. Då är de snälla och ringer in och anmäler det, säger Roland Holmberg Lundström.

Under förmiddagen var han vid lekplatsen Myrleken för att försöka få bort klottret där.

– Jag kan konstatera att de medel jag försökt med för hand inte biter på det. Vi måste vänta till nästa vecka när vi kan använda en trycktvätt tillsammans med borttagningsmedel. Vi har en maskin som hettar upp vatten till 90-95 grader och sprutar under tryck, det har visat sig vara det effektivaste mot klotter, säger han.

”Tar mycket resurser”

Det går inte att planera för klotter, och när det händer så sitter folk fast i sitt vanliga arbete, förklarar Roland Holmberg Lundström.

– Då får man ta in hjälp utifrån. Ibland har vi köpt in tjänsten från en klottersaneringsfirma. Det tar mycket resurser, och vi har i uppdrag att sköta parker, blommor, klippa gräs och häckar. Klottret gör att vi inte kan utföra det uppdrag vi har. Det går inte att förutse när det blir mycket klotter, helt plötsligt är det mycket och då tvingas annat arbete läggas åt sidan.

Klotter har ökat och tar mycket resurser, berättar Roland Holmberg Lundström, enhetschef på Parkavdelningen på Arvika Fastighets AB
Klotter har ökat och tar mycket resurser, berättar Roland Holmberg Lundström, enhetschef på Parkavdelningen på Arvika Fastighets AB Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Klottrandet sker inte bara på lekplatser utan även i gångtunnlar och på olika fastigheter i kommunen.

– Vi har haft klotter på de speglar som Arvika Fastighets AB sätter upp för att man ska se när man möter någon vid gång- och cykelvägar. Även på fågeltornet har vi haft klotter som jag fått beställa borttagning av.

Finns det något ställe som är särskilt utsatt för klotter?

– Det är tunnlarna. Men mest klottrat är vattentornet.

Hopplöst

Hur lång tid det tar efter att man tagit bort klotter innan det klottras på nytt varierar, men Roland Holmberg Lundström har aldrig varit med om att klotter tas bort och sedan inte kommer tillbaka.

– Det är inte alltid samma klottrare, men det kommer tillbaka. Ibland går det en vecka, ibland någon månad.

Att ta bort klotter för att det sedan ska komma tillbaka på samma ställe känns hopplöst, berättar han.

– Men på speglar och i tunnlar och likaså på lekplatser där det visats små barn är det inte så roligt när det är innehåll och teckningar som uppfattas som obehagliga, där det är klottrat könsord och allt möjligt. Det är olämpligt. Det finns även en förkortning, FTP, som går ut på att man vänder sig mot polisen, som skrivs här och där. Det blir en uppmaning till andra ungdomar som inte har utvecklats färdigt, och de kan få fel signaler. Sedan är det klassiska könsdelar som ritas också.

Han berättar vidare att polisen varit på och bett att man tar bilder på de signaturer eller ”taggar” som ofta finns i anslutning till klottret. Detta för att polisen ska kunna lägga in det i sitt register

– Det är en tagg som är kopplad till en person. En signatur, initialer eller någon figur som sitter ihop med den som klottrat, berättar han

”Tror inte man har koll”

Roland Holmberg Lundström uppmanar allmänheten att anmäla klotter som man ser.

– Det bästa är ju om man kan ringa till polisen när man ser att någon klottrar så att de förhoppningsvis lagförs.

Han tycker också att föräldrar borde prata med sina barn om hur olämpligt det är att klottra.

– Jag tror inte att man har koll på om ens barn klottrar, det är inget barnen pratar med sina föräldrar om. Men man kan hitta färgburkar och ha misstankar, då är det på sin plats att säga något om det olämpliga i det hela.

Artikeltaggar

Arvika Fastighets ABArvika kommunArvika kommunBrott, lag och rättKlotterSkadegörelse

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.