Hoppa till huvudinnehållet

Hemmahoppen levererar i Stjärnspelen: ”Så här bra dag har jag inte haft förut”

Publicerad:
Lördagen på Stjärnspelen blev den bästa dagen hittills i Jostin Kings friidrottskarriär. Hon tävlar för arrangerande KFUM Arvika Friidrott.
Lördagen på Stjärnspelen blev den bästa dagen hittills i Jostin Kings friidrottskarriär. Hon tävlar för arrangerande KFUM Arvika Friidrott. Foto: Elin Larsson

Friidrottstävlingen Stjärnspelen är igång på Vik och för västvärmländsk del började det riktigt bra. Bland annat tack vare Jostin King, 14, och Olle Borg, 75.

– Det är inte ofta jag blivit etta, säger Jostin som vann i F15 kula och tog personbästa på 80m.

Det dröjde till sista kulstötningen, då kom stöten på 10.75 som räckte hela vägen till en förstaplats i F15 för Jostin King, tävlandes för hemmaklubben KFUM Arvika Friidrott.

– Jag trodde jag blev tvåa, sen när det var prisutdelning och jag tittade på lappen såg jag att jag stod högst upp, säger Jostin förvånat.

Hennes tidigare stötar mätte 9.83, 10.17, 9.77 samt två ogiltiga. Inför sista försöket hade hon en ivrig hejaklack som bidrog med den push hon behövde.

– Det var väl peppen, och så visste jag att det var sista chansen.

Här, i det sista försöket, fick Jostin King till det vinnade kastet på 10.75.
Här, i det sista försöket, fick Jostin King till det vinnade kastet på 10.75. Foto: Elin Larsson

För första gången fick hon kliva överst på pallen på Stjärnspelen.

– Det betyder väldigt mycket. Jag har inte vunnit här förut, det känns bra att få göra på hemmaplan. Det är speciellt att göra det här, vi har ju bara en tävling om året. Så det är en ganska svår grej att vinna hemma.

Men det var jämnt. Jostin vann med bara två centimeter tillgodo på mångsidiga talangen Evelina Olsson, Sunne. Två centimeter var också det som skilde från att Jostin hade tagit nytt personbästa.

  • Sunnetalangen Evelina Olsson var ohotad i F15 80 meter – grenen som hon också är Sverigebäst i.
    Sunnetalangen Evelina Olsson var ohotad i F15 80 meter – grenen som hon också är Sverigebäst i. Foto: Elin Larsson
  • Sunnes Evelina Olsson (mitten) tangerade sitt personbästa och Sverigebästa. 9.98 var dessutom Stjärnspelsrekord. Pokalen överlämnas av tävlingsledare Erik Ljunggren. Till vänster hemmaklubbens Jostin King på andra plats och till höger Elin Larsson, IF Rigor, på  tredje plats.
    Sunnes Evelina Olsson (mitten) tangerade sitt personbästa och Sverigebästa. 9.98 var dessutom Stjärnspelsrekord. Pokalen överlämnas av tävlingsledare Erik Ljunggren. Till vä… Foto: Elin Larsson

F15 80 meter blev en uppvisning av ovan nämnda Evelina Olsson, Sverigeeettan som med 9.98 var ohotad. Något nytt Sverigebästa blev det inte men Evelina tangerade det och tog Stjärnspelsrekord.

Något som inspirerade Jostin:

– Det blir att man tittar bredvid och tänker, tänk om det där vore jag. Det är jätteinspirerande att se andra och hur bra man kan bli, kommenterar Jostin som sprungit många heat med Evelina Olsson.

Gick helt enligt plan

För egen del hade Jostin siktet inställt på en andraplats och ett nytt personbästa på 10.80 – och det var just vad hon gjorde.

– Det var det som var målet, så det känns väldigt bra. Jag kom iväg bra och höll farten bättre än jag brukar. Jag var lite extra nervös.

Hon hade inte bara en ovanligt bra dag på Stjärnspelen.

– En sån här bra dag har jag inte haft förut.

Med 4.80 tog hemmaklubbens Olle Borg nytt Sverige- och Europarekord.
Med 4.80 tog hemmaklubbens Olle Borg nytt Sverige- och Europarekord. Foto: Tommy Grenhage

Ett annat hemmahopp som också hade en minst sagt bra dag var veteranen Olle Borg. I lördagens längdhopp slog han till med 4.80 – nytt Sverige- och Europabästa och dessutom bara tre centimeter från nytt världsrekord.

– Jag hade väl i tanken att kunna slå nytt världsrekord, det får jag erkänna. Men jag är nöjd att det blev så här bra, det är det bästa jag gjort på tävling på ett par år, säger Olle Borg.

Redan imorgon söndag har Olle Borg ett nytt försök till världsrekord i tresteg.

– Jag har mina förhoppningar, säger 75-åringen.

Artikeltaggar

Arvika FriidrottEvelina OlssonFriidrottIF RigorKulstötningLängdhoppOlle BorgStjärnspelenSunne

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.