Hoppa till huvudinnehållet

Succé för skytteklubben – tog elva SM-medaljer: ”Lite historiskt ändå”

Publicerad:
Skillingmark Skg har inte varit på pallen i föreningslagtävling på 21 år men det ändrade Therese Bråten och Lars Magnusson på i helgen. Från vänster: Tvåorna Theres Bråten, Lars Magnusson, vinnarna Jan Wallerström och Peter Lundqvist samt treorna Martin Nilsson och Emil Björndahl.
Skillingmark Skg har inte varit på pallen i föreningslagtävling på 21 år men det ändrade Therese Bråten och Lars Magnusson på i helgen. Från vänster: Tvåorna Theres Bråten, Lars Magnusson, vinnarna Jan Wallerström och Peter Lundqvist samt treorna Martin Nilsson och Emil Björndahl. Foto: privat

Under helgen avgjordes nationella SM och RM i korthåll i Ramselefors utanför Umeå där fyra västvärmlänningar deltog. Bäst utdelning fick Skillingmarks Lars Magnusson och Therese Bråten som åkte hem med inte mindre än sex respektive fem SM-medaljer.

– Vi visste om att vi hade möjligheter men det är mycket som ska stämma dessa tävlingsdagar, säger Lars Magnusson.

Och stämde gjorde det, både för honom och för Therese Bråten som fick med sig sex respektive fem SM-medaljer. En bedrift utöver det vanliga för Skillingmarks Skyttegille.

– Det är ju inte så vanligt att man klarar av dessa antal medaljer på SM ifrån vår förening. Tidigare skyttar har lyckats tagit fyra på samma typ av SM och antal grenar. Så lite historiskt är det ändå att både jag och Therese tar fler.

Final i liggande

Lars Magnusson och Therese Bråten inledde båda individuellt liggande lite svagt men spurtade starkt i grundomgången och räddade in sig till finalplatser och topp 20. Väl i finalen stämde det bättre för båda två, efter de tio första skotten hade Therese skjutit 99 poäng och avancerat upp till plats sju. Lars hade 96 poäng och var topp tio. Finalen avslutades med fem enkelskott med markering mellan varje. Här gällde det att komma topp tio för att erhålla en bronsmedalj, vilket Lars lyckades med då han sköt fullt och 50 poäng som gav en sjätteplats. Therese sköt också starkt men en åtta i sista skottet gjorde att hon föll tillbaka till plats 11. Segrade gjorde Olle Gabrielsson, Rommehed. Edaskytten Henry Håkansson hamnade på en 17:e plats i veteran ligg-finalen.

I de olika lagtävlingarna var det jämnt men Värmland segrade i förbundslagtävlingen och där ingick både Lars och Therese. Det följde de upp med en tredjeplats i föreningslagtävlingen i tvåmanna efter särskiljning med tre lag på samma totalpoäng.

– Det var 21 år sedan Skillingmark var på pallen i dessa sammanhang, säger Lars som även då var en del av laget.

 • Therese Bråten och Lars Magnusson lyckades tillsammans med Värmlandslaget vinna den liggande förbundslagtävlingen. Främre raden från vänster: Joakim Arnkvist, Hans Arnkvist och Therese Bråten. Bakre från vänster: Bo Knoblauc, Henry Håkansson, Lars Magnusson och Anton Lind.
  Therese Bråten och Lars Magnusson lyckades tillsammans med Värmlandslaget vinna den liggande förbundslagtävlingen. Främre raden från vänster: Joakim Arnkvist, Hans Arnkvist och Th… Foto: privat
 • Fem respektive sex SM-guld fick Bråten och Magnusson med sig hem från Ramselefors.
  Fem respektive sex SM-guld fick Bråten och Magnusson med sig hem från Ramselefors. Foto: privat

Isak Våla, Skillingmark, sköt i RM klass 15 och vann denna då det tyvärr var enbart han som ställde upp, dock gjorde han det på ett personbästa på tävling och var därmed nöjd.

I fält veteranklass fick Henry Håkansson till 40 träff av 42 möjliga och slutade på en sjätteplats.

Helgen avslutades med söndags ställningsskytte. Henry Håkansson intog finalen på tavla sex. Den jämna finalen avgjordes på de fem sista skotten. Henry sköt där 48 av 50 möjliga och avancerade upp till en slutgiltig fjärde plats, enbart en poäng ifrån silverplatsen.

 • Therese Bråten på bana fem i de fem sista skotten i finalen.
  Therese Bråten på bana fem i de fem sista skotten i finalen. Foto: privat
 • Therese Bråten var bara en poäng från SM-guld i den individuella ställningsfinalen.
  Therese Bråten var bara en poäng från SM-guld i den individuella ställningsfinalen. Foto: privat

Söndagen gick i silvrets tecken för Therese Bråten som tog ett individuellt silver och två i lag. Den individuella öppna ställningsklass-finalen blev en rysare med tolv skyttar inom fyra poäng. I de sista fem skotten, som sköts som enkelskott, lyckades Therese skjuta en tia och en nia i början vilket gjorde att hon seglade upp i delad ledning. Därefter var hon i delad ledning tills hon med ett skott kvar var i ensam ledning. På det sista skottet sköt hon en sjua, vilket inte räckte till seger då Björn Johansson, Kvistbro, sköt en nia och vann finalen med en poäng. Lars avancerade genom fältet i ståskyttet med finalens bästa ståserie upp till en slutlig tionde plats. Henry slutade på plats tolv.

Små marginaler

Förbundslaget från Värmland slutade denna dag tvåa och i laget fanns både Therese, Lars och Henry med. I föreningslagtävlingen lyckades Skillingmark att bli tvåa, slagna endast med en poäng av Ununge.

Det var med andra ord inte långt undan att flera av Bråtens och Magnussons SM-medaljer hade varit av den ädlaste valören.

– Therese var en poäng efter själv, vi blev tvåa i föreningslaget med en poäng mindre. Och i förbundslaget förlorade vi med två. Svårt att komma närmare total succé om vi säger så! säger Lars Magnusson.

Artikeltaggar

Henry HåkanssonLars MagnussonSkillingmark SKGSkytteTherese Bråten

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.