Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören om topprekryteringen: ”Vi har resonerat om flera namn”

Publicerad:
Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika, är rekryterade chef för rekryteringen av en ny biträdande kommundirektör.
Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika, är rekryterade chef för rekryteringen av en ny biträdande kommundirektör. Foto: Anton Eriksson

I tre år har Hans Karlsson varit kommundirektör i Arvika. För tillfället är han även rekryterande chef i rekryteringen av en ny biträdande kommundirektör.

– Vi har resonerat om flera namn och även träffat några av dem, säger Hans Karlsson.

Sökandet efter en ny person till tjänsten sker både genom ansökningar till ett rekryteringsföretag som kommunen upphandlat och genom aktivt sökande. Bland annat har Hans Karlsson varit i kontakt med olika företag.

Han lyfter fram två egenskaper som är viktiga att ha som biträdande kommundirektör.

– Ledaregenskaper är viktiga, så att man kan engagera medarbetare. I kombination med detta ska man vara duktig administrativt och få vardagsrutinerna att fungera. Tjänsten är bland annat ansvarig för kansliet där den politiska processen stöds, men det krävs också en person som är drivande i utvecklingsfrågor och beredd att ta utmaningar och brister och göra förbättringsarbete, säger Hans Karlsson.

Det är två egenskaper som är svåra att kombinera, menar han.

– Det handlar om personlighetstyper, att vara drivande men också kunnig i att få vardagen att fungera.

Missförstått

Hans Karlsson påpekar att många verkar ha missförstått vad tjänsten innebär, och tror att den biträdande kommundirektören endast är ersättare i hans frånvaro.

– Den här tjänsten har grundansvaret för hela samhällsbyggnad, IT, digitalisering, kultur och fritid, turistbyrån, Ingestrands camping, näringslivsarbetet, kansliet som är de som stöder den politiska processen med sekreterare och så vidare, kansliet för överförmyndarenheten, kommunikationsenheten, beställningsfunktionen för gator och vägar och landsbygdsfrågor. Det är det tunga uppdraget. Sedan är man tillika biträdande kommundirektör.

Arvikas nuvarande biträdande kommundirektör Anna Wikstrand går i pension till hösten. Samarbetet mellan henne och Hans Karlsson har fungerat bra, tycker han.

– Anna Wikstrand är en oerhört kompetent och erfaren person. Förutom chefs- och ledarskapsegenskaperna är hon duktig i utveckling. Hon har jobbat länge i kommunen och jobbat i många ärenden där hon också varit mer utsatt, ärenden som varit jobbiga som hon fått hantera. Det är en egenskap som man inte riktigt kan ersätta.

Hur ska en ny biträdande kommundirektör kunna sätta sig in i arbetet?

– Vi får stötta upp. I de enheterna där Anna Wikstrand ansvarar finns enhetschefer, så en ny person kommer få en bra introduktion. Det är också ett av kraven, att man ska ha erfarenhet av liknande offentlig verksamhet och ha förståelse för den administrativa kopplingen till det. Vi förutsätter att personen har erfarenhet, sedan får vi introducera detaljerna i kommunen, säger Hans Karlsson, och fortsätter:

– Det är en förlust att Anna slutar, men vi får jobba med det vi har. Jag har ju fått med mig en hel del de tre år som jag jobbat som kommundirektör.

Arvika kommun rekryterar en ny biträdande kommundirektör.
Arvika kommun rekryterar en ny biträdande kommundirektör. Foto: HP Skoglund

Bra samarbete

Samarbetet med rekryteringsföretaget som kommunen upphandlat har fungerat bra, tycker Hans Karlsson.

– Det har fungerat väldigt bra, och vi har haft ett tätt utbyte av hur kravprofilen ser ut och antalet sökande, samt om hur man kan göra och hur man ska lägga upp intervjuer under augusti månad. Det har fungerat väldigt väl. Vi har också träffats fysiskt.

Kommunen har även fått veta namnen på de sökande som varit aktuella framåt.

– Det är en bred sökfas först och sedan fastnar man för en mindre grupp som intervjuas. Målbilden är att två-tre personer intervjuas. Vi har resonerat om flera namn och även träffat några av dem.

Han poängterar att det inte är säkert att alla som är aktuella nu kommer finnas med i slutfasen av rekryteringen.

– Först då vet vi.

När hoppas du att en ny biträdande kommundirektör är på plats?

– Vi jobbar för att en ska komma på plats lagom till när Anna slutar, men om det inte är möjligt — det kan ju bero på vem vi landar i och uppsägningstid — så kan det ta lite längre tid. Den första november är det vi jobbar mot, avslutar Hans Karlsson.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaHans KarlssonPolitikRekryteringRekryteringen av biträdande kommundirektör

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.