Hoppa till huvudinnehållet

178 000 välinvesterade kronor för att slippa huvudvärk inför Stjärnspelen

Publicerad:
Morgan Danielsson, biträdande tävlingsledare, och Erik Ljunggren, tävlingsledare, kan äntligen arrangera Stjärnspelen med en egen tidtagningsutrustning.
Morgan Danielsson, biträdande tävlingsledare, och Erik Ljunggren, tävlingsledare, kan äntligen arrangera Stjärnspelen med en egen tidtagningsutrustning. Foto: Elin Larsson

Utan tidtagningsutrustning – inget Stjärnspelen, och heller inga rekord. Inför helgens stora friidrottstävling har arrangerande KFUM Arvika Friidrott investerat i en egen, för att slippa föregående års huvudbry.

Den utrustning som Värmlands Idrottsförbund har till förfogande har inte fungerat och förra året ställdes allt på sin spets när klubben i sista stund fick till en lösning bara timmar innan tävlingen skulle börja.

– Vi har lyckats att laga den de senaste åren, vi har en elektriker i klubben. Men förra året var den helt trasig och vi fick hyra en för 10 000 kronor från Göteborg, så då kände vi att nu räcker det, säger tävlingsledare Erik Ljunggren.

Egen utrustning ger bättre förutsättningar till Stjärnspelen men det öppnar även upp för andra möjligheter.

– Framför allt är det en trygghet att veta att det fungerar. Sedan är det något som vi inte bara kan använda till Stjärnspelen, vi kan ha det till klubbmästerskap och anordna andra tävlingar, säger Ljunggren.

Bättre än att hyra

För en liten klubb är de 178 000 kronor som utrustningen kostat en stor investering. Riksidrottsförbundet och Arvika kommun har gått in och sponsrat, men runt 100 000 kronor återstod för föreningen själva att betala.

– Skulle vi fortsätta att hyra en för 10 000 kronor, och säkert mer nu när allt har gått upp, hade vi snabbt kommit upp i det. Får vi in en till tävling kan vi få in pengar där, det är vårt mål, säger Ljunggren.

Hemmaklubbens Jostin King och Agnes Schröder testade den nya tidtagningsutrustningen.
Hemmaklubbens Jostin King och Agnes Schröder testade den nya tidtagningsutrustningen. Foto: Elin Larsson

Under måndagen testkörde klubbens medlemmar utrustningen.

– Det funkade bra. Äntligen har vi fått en egen, säger Jostin King, 14, efter att ha testsprungit på 80 meter.

Nytt inför årets Stjärnspelen är också att KFUM Arvika Friidrott köpt in träningskläder som alla i klubben får möjlighet att låna, i stället för att föräldrar bekostar till sina barn och ungdomar. Merparten av kostnaden på 25 000 kronor täcktes med hjälp av Riksidrottsförbundet och sponsorer.

– Det är så dyrt med kläder, vi vill inte att någon ska behöva säga att mitt barn kan inte vara med för vi har inte råd. Alla har inte haft t-shirt innan men det får de nu. Man blir både snabbare i de kläderna och det är också mycket roligare att tävla, säger Morgan Danielsson, biträdande tävlingsledare.

Fler än i fjol

Stjärnspelen är ännu inte uppe i det höga trycket som var innan pandemin då bortemot 1300 starter kunde noteras, men intresset går åt rätt håll. Helgens 290 deltagare är i nivå med förra året, däremot har antalet starter ökat, från 840 i fjol till 918 nu.

– Det är bra. Det tillkommer också efteranmälningar. Norrmännen har tilltagit, säger Ljunggren.

Namn som potentiellt kan komma att sticka ut i resultatlistorna är bland annat Evelina Olsson, Sunne, Sverigeetta i F15 på 80 meter samt topp tre i F16 på 100 meter.

Värt att hålla koll på är också IF Götas skickliga mångkampare, Rikard Throgen-Hedin som tävlar i stavhopp, kula och diskus.

I vanlig ordning är det ett stort intresse bland släggkastare. Det har blivit allmänt känt att många fått till fina resultat på släggringen i Arvika.

– Sverigeeliten kommer inte men det kommer ändå att bli spännande kval. Vi har fyllt upp i varje ålderskategori, säger Ljunggren.

Två förväntansfulla deltagare inför hemmatävlingen Stjärnspelen. Jostin King satsar på att stöta över 11 meter i F15 kula och Agnes Schröder har som mål att hoppa över 1,50 i höjd.
Två förväntansfulla deltagare inför hemmatävlingen Stjärnspelen. Jostin King satsar på att stöta över 11 meter i F15 kula och Agnes Schröder har som mål att hoppa över 1,50 i höjd. Foto: Elin Larsson

Hemmaklubben kommer också med heta aspiranter. Jenson King är topp fem i Sverige på P16 200 meter och topp 10 på 100 meter. Hans syster, Jostin King, är i sin tur topp 10 i F15 kula.

Det finns även goda chanser till att hemmaklubbens Olle Borg slår till med ett nytt världsrekord i tresteg för M75.

– Vi har öppnat upp tresteg för veteraner bara för hans skull, säger Erik Ljunggren.

Artikeltaggar

Arvika FriidrottFriidrottStjärnspelen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.