Hoppa till huvudinnehållet

Rekordlågt elpris – då tjänar du mest på att förbruka el

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
Rekordlågt elpris på söndagseftermiddagen.
Rekordlågt elpris på söndagseftermiddagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan klockan 05.00 på söndagen har elpriset varit negativt.

Priset kommer att sjunka ytterligare under dagen och under en timme i eftermiddag väntas priset ligga på rekordlåga -69 öre per kilowattimme.

Det negativa elpriset pågår fram till klockan 18.00 i dag, söndag.

Mellan klockan 14.00 och 15.00 är elpriset dessutom rekordlågt, -69 öre per kilowattimme.

Snittpriset på el ligger i dag på -9,50 öre per kilowattimme. Vid midnatt noterades det dyraste priset för dagen på 15,90 öre per kilowattimme.

Priset -69 öre per kilowattimme är bland de allra lägsta noteringarna vi har haft i Sverige. I februari 2020 låg priset på -0,2 öre per kilowattimme. Hösten 2022, under två nätter i början av oktober, låg priset nere på -10,3 öre per kilowattimme. I november 2022 låg priset på -0,2 öre per kilowattimme.

Folk som har elbil och timpris är de stora vinnarna i sammanhanget.

Fotnot: Det är du som har timpris på el som gynnas mest av negativa elpriser. Med ett timprisavtal betalar du bara för de timmar som du använder el. Har du ett rörligt pris får du betala det genomsnittliga priset för det aktuella dygnet.

Hur kan elpriset bli negativt?

Till skillnad från andra råvaror måste el användas direkt när den produceras. Det finns i dagsläget inget effektivt sätt att lagra stora mängder el tills efterfrågan går upp igen. Överskottet transporteras i vanliga fall vidare för försäljning, men ibland räcker inte överföringskapaciteten till. Det kan också vara så att de platser som man vanligtvis överför till även de har ett överskott på el under samma period.

Elproducenterna skulle då förstås kunna stänga ner verksamheten tillfälligt, men i de flesta fall är start- och stoppkostnaderna så stora att det ändå lönar sig att gå med förlust några timmar. Dessutom kan elproducenterna få intäkter från annat håll, till exempel i form av elcertifikat, vilket gör att de inte går helt back på minuspriserna. Det är detta som gör att negativa elpriser kan uppstå.

De flesta andra varor kan lagras om tillgången skulle överstiga efterfrågan, vilket gör att negativa priser inte uppstår på dessa marknader.

Källa: Elskling

Artikeltaggar

ElproduktionMiljöTeknik och vetenskap

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.