Hoppa till huvudinnehållet

Jössefors IK om SM-arrangemanget: ”Väldigt nöjda”

Publicerad:
SM i Jössefors blev ett lyckat arrangemang. På bilden Mans Berner som tog brons i klassen pojkar 15-16.
SM i Jössefors blev ett lyckat arrangemang. På bilden Mans Berner som tog brons i klassen pojkar 15-16. Foto: Sakeus Berg

81 deltagare dök upp i Jössefors när den lokala idrottsföreningen Jössefors IK arrangerade Sverigemästerskapet i pumptrack på lördagen.

Jössefors IK:s Elin Balkåsen som var ansvarig för tävlingen sammanfattar trots regnet ett lyckat arrangemang.

– Med tanke på vädret är vi väldigt nöjda med att det blev såpass bra med publik. Vi har haft nöjda deltagare och allt har flutit på bra. Vädret kan vi inte rå för, men det fungerade bra under dagen, säger hon.

– Överlag tror jag vi känner oss nöjda och det är alltid roligt att se när läktaren är full och att det finns folk på området runtomkring. Så vi är nöjda med dagen. Och det var en spännande tävling att se på. Vi har fått mycket positivt från deltagare som varit med.

Deltagare från olika delar av landet samlades i Jössefors för att göra upp om SM-medaljerna.

– Det är ganska spritt, framförallt är det många BMX-klubbar som kör pumptrack. De håller till i Skåne, Kungsbacka, Stockholm och så är det några uppe i Åre. Sedan så finns det lite mindre klubbar runt omkring också.

Stöd av kommunen

Jössefors IK stod även som arrangör för den tredje deltävlingen av Scandinavian Pump Track Series på söndagen. Inför SM har man fått stöd av kommunen på 70 000 kronor.

– Vi fick landsbygdsstöd till att bland annat förbättra ytorna runt pumptracken, en del har gått till det. Sedan har vi gjort lite andra trevliga saker runt omkring, som gungor och hängmattor och så. Det som är kvar att fixa är lite mysbelysning som vi ska ha i dungen. Så det ha gått lite pengar till att förbereda inför SM. Men det stödet är också allmänt och inte bara till SM-förberedelserna.

– Tävlingsledare har rest hit och märkt stor skillnad. Tidigare år har det varit lite mer att fixa. Så det underlättar nu när det är i ordning.

Hur var det att arrangera SM? Vilka lärdomar kan ni dra?

– Vi har inte hunnit utvärdera något än, men allt bygger på att ha en stabil grupp som arbetar med det och att vi får med många ideella krafter. Det är viktigt att ha med sig. Jag tror också att det är viktigt med kringarrangemangen som fotbollsmatcherna vi hade för att locka hit de som inte vet något om cykelsporten. Man kan se på olika saker och då även upptäcka pumptracken.

Efter helgens tävlingar finns inga fler tävlingar planerade för den här säsongen — åtminstone för tillfället. Däremot kommer träningarna att fortsätta två gånger i veckan för Jössefors IK, och Elin Balkåsen tror att intresset kommer växa efter helgens tävlingar.

– Det är ju alltid fler som upptäcker att sporten finns när vi har tävlingar. Många vet fortfarande inte vad det är utan man behöver se tävlingsformen för att förstå. Det är en rolig sport att se på, roligt att följa och lätt att förstå. Intresset växer för varje tävling vi har.

Många ville se på när SM i pumptrack arrangerades i Jössefors. I banan Oskar Kindblom som kämpar mot Filip Svanberg i semifinalen.
Många ville se på när SM i pumptrack arrangerades i Jössefors. I banan Oskar Kindblom som kämpar mot Filip Svanberg i semifinalen. Foto: Sakeus Berg

Stort intresse

Den överlägset största klassen i lördagens SM var pojkar 13-14, med totalt 24 tävlande.

– Det finns ett intresse hos unga. Det är ju en ny sport för alla och det tar några år innan alla har upptäckt sporten. Det är inte heller bara att börja med en ny sport när man är 15, utan de som växer upp nu får ju med sig det från början på ett annat sätt.

Av de 82 tävlande var 18 stycken, alltså lite mer än en femtedel, från hemmaklubben Jössefors IK, något som Elin Balkåsen tror beror på att fler provar på att tävla när det är SM på hemmaplan. Jössefors har växt mycket inom sporten sedan pumptracken kom på plats hösten 2021.

Elin Balkåsen tycker att det är häftigt att man kommit så långt från att inte ha någonting till att vara kanske störst i Sverige på pumptrack.

– Det är häftigt att det går att utveckla en förening på det här viset. Vi hoppas att fler inspireras att hitta på saker hos sig och ser att det går att utvecklas om man vill.

Läs mer om SM och pristagarna:

Eliten på plats på SM i Jössefors — här är vinnarna

Artikeltaggar

CyklingElin BalkåsenJösseforsJössefors IKSport

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.