Hoppa till huvudinnehållet

Miriam Bryant om mardrömmen i Arvika: ”Blev övergiven”

Publicerad:
Miriam Bryant känner sig privilegierad att backas av ett tio musiker starkt band. Det både låter och ser bra ut, säger hon.
Miriam Bryant känner sig privilegierad att backas av ett tio musiker starkt band. Det både låter och ser bra ut, säger hon. Foto: Claudio Bresciani / TT

I två dagar fylls Inre hamn i Karlstad med musik när festivalen Kajen drar igång 14 juli. Bland artisterna hittar vi Miriam Bryant som är peppad på att möta Karlstadpubliken.

Här berättar hon om hur det är att stå på scen med tio musiker och om sina egna festivalminnen, däribland en mindre kul händelse i Arvika.

Miriam Bryant slår på den stora trumman när hon kommer till Karlstad och spelar på festivalen Kajen den 14 juli. Med ett tiomannaband äntrar hon scenen under fredagskvällen och säger själv att hon är peppad på att få ge publiken både en musikalisk och visuell upplevelse.

– Jag minns när jag var liten och såg Timbuktu & Damn. En stor del av fröjden att se dem live var att de var så många på scen. Nu ville jag göra något liknande. Dels låter det väldigt bra, sen är det visuellt stimulerande att se på, säger Miriam Bryant.

NWT når henne när hon just avslutat en intervju för Sveriges Radio och är på väg hem i en taxi, någonstans i Stockholm. Med nya singelsläppet Sarkofag, sommarturné både som soloartist och senare i sommar även tillsammans med Veronica Maggio, plus arbete med den kommande skivan kan man tänka att livet skulle vara lite stressigt just nu men Miriam Bryant skakar av sig frågan om stress och press med ett: ”Det är ganska lagom”.

Stor målarduk

Istället framhåller hon att hon är ”skittaggad” på att komma ut och möta publiken. Hon har saknat att turnera och säger att hon känner sig privilegierad att få backas av ett så stort och kompetent band.

Miriam Bryant lägger stor vikt på sceniska uttrycket. I år har hon inspirerats av modet runt millennieskiftet.
Miriam Bryant lägger stor vikt på sceniska uttrycket. I år har hon inspirerats av modet runt millennieskiftet. Foto: Kristoffer Jansson

– Det är viktigt att bygga upp det musikaliskt nu när vi så många men det är lyxigt att ha så många ”verktyg i sin låda” liksom. Det är som att jag har en stor målarduk och många färger att måla med, säger hon.

Förutom det musikaliska har hon även lagt krut på att få till en visuell upplevelse som passar scenerna på en sommarfestival. Att det aldrig blir mörkt på kvällarna kan ju ibland göra att häftiga ljusshower försvinner säger hon och menar att det gäller att försöka ”uppfinna hjulet igen lite grann”.

För att få till det har hon gått tillbaka till när hon själv var tonåring och gick på konserter runt millennieskiftet. Hon gillar stilen som rådde då och pratar om att mode alltid går i cykler.

De här spelar på Kajen

Fredag:

Thomas Stenström

Miriam Bryant

Daniela Rathana

Lördag:

Icona Pop

E-type

Smith & Tell

Norlie & KKV

– Den som föddes på nittiotalet kommer nog kunna bli lite nostalgisk när de ser oss. Jag tycker vi har fått in lite roliga element rent stilistiskt som påminner om hur det var i början av 00-talet.

Övergiven i Arvika

Att spela på festivaler tilltalar Miriam Bryant, hon gillar upplägget. Vid det här laget har hon genom musiken varit i de flesta svenska städerna. En av fördelarna med att turnera tycker hon är just att man får se så mycket nya ställen.

– Det är nice liksom, man vet aldrig vad man får. Antingen spöregnar det eller så är det för varmt, man känner att man lever alltså.

Hon var själv en flitig festivalbesökare när hon växte upp. Då jobbade hon ofta som funktionär på de olika festivalerna runt om i Sverige vilket innebar att man kom in gratis, fick jobba lite vilket, om man hade tur, inte krockade med de konserter man ville se.

– Jag samlade ihop min veckopeng och satte mig på tåget och kunde åka i timmar för att få se mina favoritband. Det är i grund och botten ett musik-fan jag är. Musiken har alltid stått i centrum.

Hultsfred, Peace and Love och Arvika-festivalen kommer på tal och hon skrattar till när Arvika nämns.

– Där blev jag övergiven av min kompis på stationen när vi skulle åka hem efter festivalen! Det var en av de största katastroferna jag hade varit med om på den tiden. Min kompis var inte alltid så snäll och hon sprang på tåget vi skulle ta och hade dessutom min mobil på sig. Jag kom efter med vårt tält och grejer och missade tåget!

Varje gång hon tänker på Arvika så tänker hon på den här händelsen säger hon. Men att det fortfarande skulle kallas en katastrof ler hon lite åt.

– Det har hänt betydligt värre saker på senare tid. Och det ordnade sig ju. Jag träffade ett gäng lite äldre som bjöd mig på pizza och till och med köpte en biljett hem åt mig.

Good vibes

Det är viktigt med sammanhållningen, lagkänslan, i bandet på turnén och Miriam Bryant tycker det är lyxigt att de reser i en night-liner, det vill säga en buss med sovplatser.

– Vi åker på nätterna och vaknar upp i staden vi ska spela i. Så vi har en del tid för sightseeing eller till exempel åka go-cart. Vi har även varit på Escape-room någon gång! Alla ska känna sig sedda och vi fångar upp varandra om någon mår dåligt någon dag, säger hon.

Även stjärnor tar det lugnt ibland. Miriam Bryant säger att hon numera gillar att odla blommor på sin altan.
Även stjärnor tar det lugnt ibland. Miriam Bryant säger att hon numera gillar att odla blommor på sin altan. Foto: Arkivbild

Vad de ska hitta på i Karlstad innan spelningen är hon inte riktigt klar över men att få återse Karlstad ser hon fram emot. När hon får höra att festivalområdet ligger vid vattnet blir hon ännu mer peppad.

– Det är så vackert där nere vid vattnet! Jag har jätte-good-vibes från Karlstad.

”Gud så tråkigt”

De få lediga dagar hon har under sommaren brukar spenderas på altanen hemma. Där odlar hon ett nytt intresse (bokstavligen) och berättar att hon gillar att pyssla i trädgården.

– Jag har planterat en massa blommor på altanen och jag gillar att ta hand om dem. Det är min nya hobby kan man säga. Annars gör jag inget speciellt när jag är ledig, hänger med kompisar och åker på utflykter, försöker leva livet. Gud så tråkigt det låter! skrattar hon.

Samtalet kommer in på att nya faser i livet ger nya intressen och Miriam Bryant konstaterar:

– Man kanske söker sina kickar på andra sätt numera.

Artikeltaggar

ArvikaFestivalerHultsfredKarlstadKKVKonserterMiriam BryantMusikPopSveriges Radio

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.