Tolv barn kom till Ritz i Arvika på onsdagen för att delta på den första dagen av Cirkus Romans cirkuskollo.
Konceptet är inne på sitt andra år, och riktar sig till barn i åldrarna 6-13 år som vill lära sig jonglera, balansera, prova akrobatik och trapets.
– Det är ett väldigt bra komplement till kulturutövande discipliner som teater, dans och musik, säger Marcel Lindström som är en av ledarna för kollot.
Ett av barnen som deltog på kollot är 5-årige Theodor, som berättar att han vill jobba på cirkus i framtiden.
– Man har kul! Man gör volter och klättrar högt upp. Om jag får jobba på cirkus skulle jag göra volter och hoppa från tak, säger han.
Efter kollot ska han visa det han lärt sig för sin familj och släkt.
– Jag kommer öva så att jag lär mig mer. Sedan ska jag visa för farmor och pappa.
Cirkuskollot leds av Marcel Lindström och Lina Jungergård, som båda har lång erfarenhet som cirkusartister. Konceptet startade i samband med Värmlands cirkusfestival i Forshaga förra året, berättar Marcel Lindström:
– Vi ville inte bara göra en cirkusfestival utan vi ville få ut barnen så att de kunde träna och få upp ögonen för cirkus, säger Marcel Lindström.
Utspritt
Förra året hade man tre sommarkollon, och i år har man sex.
– Så vi utvecklar det i år, säger Marcel.
Lina Jungergård har bott i London i många år och arbetat på bland annat National Centre for Circus Arts som teaterpedagog.
– Jag kom hit till Molkom för fyra år sedan och har arbetat lite här och där runtomkring i Värmland och Västmanland och så. Det blir ju mycket frilansjobb här och där eftersom det inte riktigt finns något cirkuscenter här, säger hon.
– Det är väl det jag saknar mest med att vara här, att det inte finns ett enda ställe där man gör cirkus utan det är utspritt, säger hon.
Cirkuskollot är fokuserat mot en yngre målgrupp, men Marcel Lindström säger att de uppskattar att se föräldrar som är med och provar och föregår med gott exempel för barnen.
– Det som är så kul med cirkus är just att man kan blanda åldrar, säger Lina Jungergård.
Komplement
Vad är drivkraften bakom att ni vill engagera unga?
– Det finns ju inte någon stadigvarande cirkus i Värmland, och det är ett väldigt bra komplement till kulturutövande discipliner som teater, dans och musik. Det fattas ett spår där med cirkus, säger Marcel Lindström.
Lina fyller på:
– Just det här att det är väldigt lekfullt och inte så tävlingsinriktat är varför jag dras till cirkus, det är ett väldigt bra pedagogiskt verktyg på det viset.
Samtidigt påpekar Marcel att cirkus är väldigt fysiskt och utmanande på ett sätt som idrotten är.
– Det är inte tävlingsriktat som idrotten, men samtidigt är det inte bara på lek som teater till exempel. Det är i mellanlandet där, säger han.
– Ja, det krävs ju viss disciplin också till att lära sig grejer. Jag är luftakrobat och jag tycker ju att det är väldigt kul att lära ut luftakrobatik till barn, för man ser hur barnen utmanar sig själva. De tror att de inte kan och helt plötsligt vågar de, fortsätter Linda.
Finns efterfrågan
– Cirkus är ju en utmanande konstform när det kommer till akrobatik. Intresset för akrobatik är ju jättehögt i Värmland, gymnastikklubbarna och cheerleadingklubbarna har ju fullt tryck på sina ansökningar.
– Då märker man att det finns en efterfrågan på akrobatiken, utmaningar, parkour, cirkus, hela den fysiska utmaningen som barn behöver. Det är viktigt med att barn rör på sig, säger Marcel.
Lina Jungerård avslutar med en uppmaning till föräldrar:
– Ta bort TV-spelen och telefonerna. Ta bara bort de från era barn bara.
Se fler bilder från cirkuskollot i bildspelet nedan: