Hoppa till huvudinnehållet

Butiken har varit byns samlingspunkt i 100 år: ”Nu står vi inför generationsskifte”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Tanken är att Erik Bäckefjäll kommer att lämna över butiken till dottern Anna Bäckefjäll.
Tanken är att Erik Bäckefjäll kommer att lämna över butiken till dottern Anna Bäckefjäll. Foto: Kristina Green

En gång i tiden hade Mangskog 48 affärer, i modern tid är det 1 kvar, Lundby livs, och den är fortfarande ortens samlingspunkt. Framöver är Anna Bäckefjäll en kandidat för att bli lanthandlare efter pappa Erik.

År 1919 startade den första Konsumbutiken i Mangskog med föreståndare Carl Westling från Edane som första föreståndare. Det var en av många affärer i socknen, närmare bestämt 48 olika handelsplatser som Hans-Elof Bryntesson skriver i sin bok med samma titel. Klart att boken finns att köpa i Lundby livs, som så mycket annat.

Samlingspunkt i byn

– Det har varit och är fortfarande en samlingspunkt där ortsbor träffas. Mangskog är en ort där människor håller samman. Det är också mycket bra för orten att vi har både aktivt föreningsliv, förskola och skola i byn. Trenden är att vi har inflyttning istället för tvärtom. Så fort ett hus kommer ut till försäljning, så säljs det rätt omgående. Det känns jätteroligt att vi har den utvecklingen, säger Erik Bäckefjäll som bokstavligen snubblade in i branschen.

I en bok där Mangskogs 48 affärer är omnämnda finns Lundby Livs med.
I en bok där Mangskogs 48 affärer är omnämnda finns Lundby Livs med. Foto: Kristina Green

Från elektriker till handlare

Han berättar att han gick från ett jobb som elektriker till att jobba extra i butiken, som har legat under ICA:s flagg sedan 1963. Det blev fler och fler timmar hos Lundbys och en dag kom ett förslag om att ta över driften och bli lanthandlare.

– Allt började med att min fru jobbade i butiken och det kom sig att jag började med att hjälpa till eftersom dåvarande ägare var sjuk. Sedan gick det av farten. När förslaget kom att ta över verksamheten pratade jag och min fru Agneta länge om det. Vi kom fram till att vi provar väl och ger det en chans på 5 år. Det var 1997, nu har det gått 26 år, säger Erik.

Då och nu

Han berättar att utvecklingen har gått framåt sedan han började.

– Det är en fruktansvärd stor skillnad, det har hänt mycket på de här åren. Bland annat fick vi lägga in priser i kassasystemet manuellt och kassan krånglade mycket när inte tekniken hängde med. I dag flyter det på ett helt annat sätt. Men det är väl alltid så när något nytt ska till.

Erik Bäckefjäll.
Erik Bäckefjäll. Foto: Kristina Green

Erik har sett köpmönster komma och gå genom åren.

– Det ändrar sig över tid och kommer tillbaka. Vissa varor går mer nu än vad de gjorde förr och tvärtom, som grönsaker till exempel purjolök och rödlök. Det såldes inte alls förr, nu är de storsäljare.

Dottern Anna som jobbat i butiken i åtta år ser att det hänt mycket också när det gäller specialkost.

– För tio år sedan fanns det knapp en produkt som var gluten- eller laktosfri. När de senare väl kom, var det knappt någon som köpte dem. Nu har vi en hylla med produkter utifrån kundernas behov. När det gäller varor så kan det ibland vara svårt att veta vad som går, det som går bra till exempel i en större tätort eller stad kanske inte alls fungerar på landsbygden och tvärtom. Man får med tiden utveckla en känsla för produkterna i sortimentet, men facit har man ändå inte förrän efter varan är såld, säger Anna.

Anna Bäckefjäll.
Anna Bäckefjäll. Foto: Kristina Green

Tror på orten

De tror på orten och har satsat på att byta ut sitt kylsystem samt köpt in nya kylar och frysar. En större investering som lönar sig.

– Kylarna var av den äldre halvöppna sorten som stått ett bra tag, de drog också en hel del ström. De nya är mer miljövänliga och energieffektiva. Sedan blev den nya kylhörnan mycket trevligare för kunderna som varit tålmodiga med renoveringen, då vi även gjutit ny grund. Sedan har vi bytt ut lysrören till LED-belysning. Vi beräknar att spara omkring 25 000 kilowattimmar på satsningen, säger Erik som numer endast jobbar några timmar varje vecka.

Familjeföretag

Han har trappat ned och tagit pension, men trots det tittar han in i butiken varje dag.

– Vi är mitt i ett generationsskifte, en tanke är att dottern Anna ska ta över butiken i en framtid.

Erik och Anna bläddrar i dokument om butiken.
Erik och Anna bläddrar i dokument om butiken. Foto: Kristina Green

Det är dock inte lika lätt att ta över en butik som det var för 26 år sedan. Erfarenhet och utbildning krävs.

– När jag tog över var det bara ett samtal bort till ICA:s lokalkontor i Karlstad som fanns då och efter några veckor var det klart. Nu är det en betydligt tuffare process att få ta över en verksamhet. Det är bra att Anna har den erfarenheten som hon har och det är klart att det är roligt om butiken kan fortsätta att drivas inom familjen.

Flera steg

Med 15-års erfarenhet inom handel och 8 år på Lundby livs har Anna ansökt om ett övertagande.

Hon har även gått kurser för att bli godkänd.

– Jag har varit här så länge så att jag har bra koll och vet hur butiken fungerar. Det har också varit flera intervjuomgångar samt en butiksledarutbildning för att klara kraven. Processen har varit igång sedan före pandemin men stannade av då. Som det ser ut kommer allt förhoppningsvis att vara klart under hösten, säger Anna.

Hur det känns att bli egen lanthandlare har hon knappt hunnit tänka på.

– Det ska bli jätteroligt att bli en riktig lanthandlare och här på hemmaorten! Veckorna rullar på med arbete och familj, så tiden går så snabbt. Det smälter nog in helt, den dagen allt är färdigt. Det känns också skönt att ha pappa i närheten som jag kan ringa och fråga om det är något jag funderar på, säger Anna.

Artikeltaggar

ButikerEdaneHandelIcaKarlstadMangskogMänskligt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.