Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkomur i Eda restaureras för en miljon kronor: ”Mer omfattande än vad vi trott”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Stenmuren är troligen anlagd 1841 samma år då kyrkan byggdes.
Stenmuren är troligen anlagd 1841 samma år då kyrkan byggdes. Foto: Therese Wilke

Kyrkomuren runt Eda kyrka behövs delvis restaureras. Det har framkommit vid en antikvarisk undersökning. Cirka 50 meter skall åtgärdas och för det har Eda pastorat erhållit 509 500 kronor i bidrag.

– Arbetet har blivit dyrare och mer omfattande än vad vi trott, säger kanslichef Anette Karlberg.

Stenmuren runt Eda kyrka är en 326 meter lång mur som enligt dokumentation antas vara uppförd i samband med att kyrkan byggdes 1841.

Muren som består av sprängsten, natursten och huggen sten är i allmänt dåligt skick. Fyllnaden har sjunkit med tiden på flera ställen och stenar har börjat släppa med rasrisk som följd.

Plockas ned

Vid en inventering som gjorts i samband med en antikvarie har det lagts fram ett åtgärdsförslag som rekommenderas som ett prio 1 ärende gällande muren på grund av rasrisken. Punkter i programmet vittnar om att delar ska plockas ned och läggas tillbaka igen och att jord samt smuts inne i muren ska avlägsnas. En geoduk kommer också att läggas under toppskiktet.

– Vi har tidigare åtgärdat omkring 30 meter i en första etapp. Men har upptäckt att arbetet och kostnaden för det blir mer omfattande än vad vi har trott, säger Annette Karlberg, kanslichef Eda-Köla pastorat.

Dyrare än väntat

Av det som bör restaureras återstår 50 meter i sektion 2-5, vilket innebär en större kostnad för pastoratet.

Vid vissa partier har stenar börjat lossna från muren.
Vid vissa partier har stenar börjat lossna från muren. Foto: Therese Wilke

– Det var därför vi sökte medel och har fått 509 500 kronor i bidrag, Kyrkoantikvarisk ersättning för åtgärden. Bidraget gäller för 2024-2025 och täcker upp till 50 % av vår kostnad. Blir summan lägre än budgeterat erhåller vi en lägre summa. Även om vi får bidrag blir det en stor kostnad för pastoratet.

Nästa år

Nu tas offerter in på åtgärden och arbetet beräknas vara i gång under 2024.

– Vi skulle tro att det är rimligt att vi kan starta arbetet i början av april, säger Anette Karlberg.

Projektet beräknas gå på drygt en miljon kronor.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEdaEda kyrkaEda-Köla pastoratEtik och religionKarlbergÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.