Hoppa till huvudinnehållet

Nya beslut i kollektivtrafiken: Busslinje dras in och biljettpriser höjs

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Från och med december försvinner buss 100 mellan Arvika-Karlstad. Sträckan Arvika-Charlottenberg berörs inte.
Från och med december försvinner buss 100 mellan Arvika-Karlstad. Sträckan Arvika-Charlottenberg berörs inte. Foto: Kerstin Herö

Busslinje 100 mellan Arvika - Karlstad försvinner från och med december i år. Priset på enkelbiljetter höjs redan från och med den 1 september.

Under tisdagen hade Region Värmlands kollektivtrafiknämnd ett sammanträde. Då togs beslut om en rad åtgärder för att minska kostnaderna och höja intäkterna i syfte att uppnå en budget i balans.

Åtgärderna handlar dels om höjda biljettpriser, dels om neddragningar i kollektivtrafiken. En del linjer tas bort helt, andra får färre avgångar.

Busslinje 100

De förändringar som berör Arvika gäller buss 100 som går mellan Karlstad och Charlottenberg. Men det är bara sträckan Arvika-Karlstad i båda riktningar som berörs. Sträckan mellan Arvika-Charlottenberg blir oförändrad i den nya tidtabellen.

I dag finns det två avgångar i båda riktningar mellan Arvika och Karlstad måndag till fredag, och ingen trafik lördag- söndag.

Mellan Arvika och Charlottenberg finns det betydligt fler avgångar.

Faktorer som spelat in, när man tagit beslut om var någonstans trafiken ska dras ner, har varit få resande, linjer som kan ersättas med annan kollektivtrafik eller linjer som har hög turtäthet och som nu får färre avgångar.

Tåg istället

När det gäller sträckan mellan Arvika -Karlstad har man bland annat ansett att det finns tågavgångar i nära anslutning till bussavgångarna som man kan hänvisa till istället.

– De flesta som åker går också på i Arvika eller Karlstad, det är ganska få som går på längs busslinjen. Sen förstår vi att det kan ställa till det för de som berörs, säger trafikdirektör Mattias Bergh.

I och med att en ny tidtabell införs i december inför 2024 genomförs de beslutade neddragningarna av trafiken som även drabbar andra linjer runt om i Värmland.

Biljettpriser höjs

Höjningarna av biljettpriserna sker tidigare, redan från och med september.

– Det finns behov av att förbättra ekonomin under innevarande år. Prisjusteringarna får effekt även 2023.

Priset på enkelbiljetter höjs med fem kronor i tätortstrafiken, vilket innefattar Arvika. Priset för övriga enkelbiljetter med två kronor. Biljetten Flex 10/60 höjs med 50 kronor.

Så sent som i december i fjol sänkte Värmlandstrafik biljettpriserna med flera kronor.

– Ambitionen var att få fler att resa kollektivt, det gav också den effekten, säger Mattias Bergh.

Men nu ett drygt halvår senare höjs biljettpriset igen. Varför dessa snabba kast?

– Vi visste inte då att vi skulle behöva höja priserna.

Hårt drabbade

Enligt Mattias Bergh har kollektivtrafiken i hela Sverige drabbats hårt av inflationen och kostnadsökningar, däribland bränslepriserna. Även pandemin har påverkat.

– Det har tagit tid att få resenärerna tillbaka. Vi hade hoppats att det skulle gå snabbare.

Artikeltaggar

ArvikaBeslutCharlottenbergKarlstadKollektivtrafikRegion VärmlandTrafikVärmlandstrafikÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.