Hoppa till huvudinnehållet

Edaföretag bestulet på teknisk utrustning – för hundratusentals kronor: ”Ridå ner”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Charlottenbergsföretaget Koppom Maskin, här med vd Tommy Jorälv och vice vd Henrik Florin, blev mot slutet av förra veckan utsatt för inbrott där tekniska prylar för hundratusentals kronor blev stulna. Arkivbild.
Charlottenbergsföretaget Koppom Maskin, här med vd Tommy Jorälv och vice vd Henrik Florin, blev mot slutet av förra veckan utsatt för inbrott där tekniska prylar för hundratusentals kronor blev stulna. Arkivbild. Foto: Kerstin Herö

Datorer, fotoutrustning, drönare – och inte minst en 3D-scanner.

Koppom Maskin har blivit bestulna för hundratusentals kronor. Även andra Edaföretag blev utsatta för inbrott mot slutet av förra veckan.

– För jävligt. Men det är bara att bryta ihop och komma igen, säger Henrik Florin, vice vd på Koppom Maskin.

För knappt ett år sedan hade Koppom Maskin i Charlottenberg inbrott – och under förra veckan var det alltså dags igen.

Uppmaningen efter misslyckade inbrottsförsöket: ”Var lite fyndig där”

Natten mot fredag stals ett gäng dyrbara teknikprylar från företagets kontor.

– Datorer, en 3D-scanner, systemkameror, drönare, mobiltelefoner – och en del småsaker utöver detta. Jättetråkigt, en 3D-scanner är inte så lätt att ersätta heller, säger Henrik Florin, vice vd.

Hur gick tankarna när ni fick syn på detta?

– Det är ju ridå ner egentligen. Det blir ju till att lägga väldigt mycket tid och energi för att bara hålla i gång och försöka få tillbaka de stulna grejerna nu, säger Florin.

Och fortsätter:

– Följdeffekterna av att bli av med datorer är ju oerhört stora. Dels de materiella grejerna, men det är ju även innehållet i datorerna som är problemet.

Vad ligger det totala värdet på, ungefär?

– Det rör sig säkert om 300 000-400 000, med nyanskaffningsvärdet åtminstone.

Själva inbrottet i sig har satt sina spår tydligt i lokalerna.

– De har ju rotat runt, dragit ut och letat efter grejer. Det är ju mer saker, massa småsaker, det är ju följdskadorna med material och att komma igång som är en nästan lika stor grej, blir en jäkla påverkan

Inget av stöldgodset har återfunnits i skrivande stund. Företaget har på sociala medier gått ut med en hittelön på 10 000 kronor om någon får nys på var sakerna är.

– Det skadar ju inte om folk håller ögonen öppna. Jag vet inte om jag har sett nån som säljer just 3D-scanner annars – det är en väldigt speciell sak.

Fler inbrott i närheten

Ytterligare inbrott har skett i just Eda under helgen.

– Ja, det har varit några stycken där. Vi utreder det i nuläget, säger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen.

Han berättar följande om anmälningarna:

– Någon har brutit sig in hos ett företag och stulit kontanter. Personen ska ha krossat ett fönster och försvunnit från platsen. Sen är det någon som har tagit sig in på ett annat företag och stulit gods, det är något verktyg som har försvunnit. Även där har ett fönster krossats.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCharlottenbergDatorerEdaEda kommunGabriel HenningInbrottKoppom MaskinStölder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.