Hoppa till huvudinnehållet

Musik och mys på populära visfestivalen: ”Fick en sång tillägnad mig”

Publicerad:
Valdemar Petré Karlsson, 11 år, operasångerskan Angela Petré, Linnéa Sandberg, 13 år,  Fredrik Sandberg, Isabelle Sandberg, 10 år, och Ida-Linn Petré Karlsson, 9 år, njöt och hade det mysigt under Stavnäs visfestival.
Valdemar Petré Karlsson, 11 år, operasångerskan Angela Petré, Linnéa Sandberg, 13 år, Fredrik Sandberg, Isabelle Sandberg, 10 år, och Ida-Linn Petré Karlsson, 9 år, njöt och hade det mysigt under Stavnäs visfestival. Foto: Paulina Haglund

Musik, mys och mat.

Under lördagen samlades besökarna och artisterna i Stavnäs när det var dags för den fjärde upplagan av den stämningsfulla visfestivalen.

– Det är roligt, kul att vara med vänner – och mysigt, säger Gustav Gärdt, som vann största vinsten i chokladlotteriet.

Helgen som gick bjöd på flera arrangemang. För den motorintresserade lockade kanske rallycrosstävlingarna i Höljes. Men i Stavnäs var det musik, mys och mat som gällde.

Staffan Hellstrand, Clara Klingenström, musikgruppen FJK och Harpo var några av årets artister.

AN vimlade på visfestivalen, som är ett projekt där Stavnäs hembygdsförening och Stavnäs visklubb samarbetar.

Gustav vann

Gustav Gärdt satt och njöt i gräset. Han var där med Maria Ingemarsson, Maria Brefält Gärdt, Per Gärdt och Lars Månsson. Gustav hade dessutom träffat några av sina vänner och vunnit största vinsten i ett chokladlotteri.

Gustav Gärdt (längst fram i mitten) tillsammans med Maria Ingemarsson, Maria Brefält Gärdt, Per Gärdt och Lars Månsson. De vill ge en eloge till arrangörerna och gillar den mysiga stämningen, säger de.
Gustav Gärdt (längst fram i mitten) tillsammans med Maria Ingemarsson, Maria Brefält Gärdt, Per Gärdt och Lars Månsson. De vill ge en eloge till arrangörerna och gillar den mysiga stämningen, säger de. Foto: Paulina Haglund

– Det är roligt, kul att vara med vänner – och mysigt, säger Gustav.

Och den mysiga stämningen var det fler som höll med om:

– Vi har varit här samtliga år, säger Per.

Present

Lars Månsson fyller snart år och visste inte att han skulle till visfestivalen när han vaknade på lördagen.

– Vi överraskade Lars med en 50-årspresent, säger de.

Och det verkar ha fallit väl ut:

– Harpo var ju fantastiskt kul att höra. Och med kopplingarna till Abba och Ted Gärdestad, säger Lars.

Emil Nygren, 6 år, Walter Vidén, 3 år, och Ludwig Vidén, 5 år, på Visfestivalen. De hoppade mycket i hoppborgen. Emil var uppe på scenen när det var barnteater – och så fick de ansiktsmålning. I deras ansikten syntes målningar av till exempel en nyckelpiga och ett äpple.
Emil Nygren, 6 år, Walter Vidén, 3 år, och Ludwig Vidén, 5 år, på Visfestivalen. De hoppade mycket i hoppborgen. Emil var uppe på scenen när det var barnteater – och så fick de ansiktsmålning. I deras ansikten syntes målningar av till exempel en nyckelpiga och ett äpple. Foto: Paulina Haglund

Operasångerskan på festivalen

Valdemar Petré Karlsson, 11 år, Angela Petré, Linnéa Sandberg, 13 år, Isabelle Sandberg, 10 år, Ida-Linn Petré Karlsson, 9 år, och Fredrik Sandberg var på plats under visfestivalen.

– Vi är här och myser, säger Angela Petré.

Operasångerskan Angela Petré var en av artisterna som uppträdde. I år kom hon till visfestivalen, för första gången.

”Ja, må han leva”

Fredrik Sandberg firade dessutom sin födelsedag under lördagen.

– Jag fick en sång tillägnad mig, ”Starlight”, säger han.

Hela publiken sjöng även ”Ja, må han leva” för Fredrik.

– Det är även fantastiskt här för barnen. Vilken miljö och vilken vacker scen, och med vattnet. Fint arrangemang, säger Angela Petré.

Det var första gången de var där – och för dem blev det en riktig familjedag.

– Ja, den bästa födelsedagen man kan ha, säger Fredrik, som också hade sina föräldrar på plats i Stavnäs.

Populär visfestival för fjärde gången lockade besökarna.
Populär visfestival för fjärde gången lockade besökarna. Foto: Paulina Haglund

Cykelavstånd

I gräset bland besökare, musik, hoppborgar, mat och lotteri satt Anne-Marie Eriksson, Bengt Eriksson, Björn Nilsson och Anneli Eriksson.

För dem har det blivit en tradition att bege sig till Billingsberg under den här tiden på året.

– Det är så fin stämning och vacker miljö. Bra storlek och allt, och bra musik förstås, säger Anneli.

Anne-Marie Eriksson, Bengt Eriksson, Björn Nilsson och Anneli Eriksson kommer från Klässbol och hade cykelavstånd till visfestivalen. De är trogna besökare och har varit på alla fyra visfestivaler. ”Funktionärerna får gärna ett plus i kanten, från oss allihopa. För att det ska bli någonting måste någon eller några rycka i gång det hela”, säger Bengt.
Anne-Marie Eriksson, Bengt Eriksson, Björn Nilsson och Anneli Eriksson kommer från Klässbol och hade cykelavstånd till visfestivalen. De är trogna besökare och har varit på alla fyra visfestivaler. ”Funktionärerna får gärna ett plus i kanten, från oss allihopa. För att det ska bli någonting måste någon eller några rycka i gång det hela”, säger Bengt. Foto: Paulina Haglund

Familjär stämning

De var nyfikna på årets artister och musiken.

– Systrarna Ericsson är jag lite nyfiken på. De är ju från Arvika, säger Anne-Marie.

– Och Staffan Hellstrand, om vi blir kvar så länge, säger Anneli.

Hur tycker ni att stämningen brukar vara här?

– Jättefin. Familjär känns det som, säger Anneli, som har tillbringat många somrar på området som barn.

– Jag tror det finns kvar, jag tror att det bidrar, för då var det också sådan här underbar stämning. Som barn fick man bara springa överallt, köpa lotter och göra vad man ville.

Flera artister med lokal koppling uppträdde. Stina Olsson, tidigare visstipendiat och numera musikalartist, gästade Stavnäs tillsammans med Filip Vikström.
Flera artister med lokal koppling uppträdde. Stina Olsson, tidigare visstipendiat och numera musikalartist, gästade Stavnäs tillsammans med Filip Vikström. Foto: Paulina Haglund

1000 personer

Under den tolv timmar långa kulturupplevelsen samlades 85 funktionärer, och ungefär 1000 personer totalt i Stavnäs.

Festivalgeneralen Rolf Haglund var på plats. Efter intensiva förberedelser njöt han av att festivaldagen äntligen var här.

– Nu känns det bra! Och det har flutit på, inga problem. Det är faktiskt fjärde festivalen nu, vi börjar på att kunna det här, säger han.

Han var glad för den nya parkeringen som gjorts inför i år – och det var ett unikt startfält i år.

– Vi är väldigt breda i år. Vi börjar med barnteater, sen blir det vissångare, och pop med Clara Klingenström, det blir folkvisor med Angela Petré, och rockstuk på slutet med Staffan Hellstrand. Det är riktigt bra! sa han.

 85 funktionärer hjälptes åt under lördagen. Här är några av arrangörerna som jobbade på: Rune Kask, Maria Nilsson-Snedsbøl, Jeanette Gård och  festivalgeneralen Rolf Haglund. 800 biljetter släpptes inför årets festival, och nästan alla blev sålda. Det fanns ett 50-tal biljetter kvar på festivaldagen, som då såldes i entrén.
85 funktionärer hjälptes åt under lördagen. Här är några av arrangörerna som jobbade på: Rune Kask, Maria Nilsson-Snedsbøl, Jeanette Gård och festivalgeneralen Rolf Haglund. 800 biljetter släpptes inför årets festival, och nästan alla blev sålda. Det fanns ett 50-tal biljetter kvar på festivaldagen, som då såldes i entrén. Foto: Paulina Haglund

Se fler festivalbilder nedan:

Hoppborgar och hinderbana var populärt bland barnen.
Hoppborgar och hinderbana var populärt bland barnen. Foto: Paulina Haglund
Escape från Charlottenberg fixade mat.
Escape från Charlottenberg fixade mat. Foto: Paulina Haglund
Jimmy Ginsby på visfestivalen.
Jimmy Ginsby på visfestivalen. Foto: Paulina Haglund
Mys, musik och mat.
Mys, musik och mat. Foto: Paulina Haglund

Artikeltaggar

AbbaArtisterArvikaEricssonFestivalerFJKKlässbolLars MånssonMusikNöje/KulturSångStaffan HellstrandStavnäs

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.