Hoppa till huvudinnehållet

Lanthandlaren i Edane: ” Vi tror på orten och satsar på butiken”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Att vara egen handlare på landsbygden innebär att jobba med alla butikens sysslor. Här drar lanthandlaren Erik Brändström ut en pall med varor som ska packas upp.
Att vara egen handlare på landsbygden innebär att jobba med alla butikens sysslor. Här drar lanthandlaren Erik Brändström ut en pall med varor som ska packas upp. Foto: Kristina Green

När pandemin precis hade slagit till tillträdde Erik Brändström och Josefin Larsson som nya ICA-handlare i Edane.

– Det var en utmanande start på flera sätt i vår resa som lanthandlare. Men vi fick ställa om och möta våra kunder på ett nytt sätt, säger Erik.

Att gå från att vara butikschef på ICA Kvantum, Hammarö till att bli egen handlare var ett steg i karriären för Erik Brändström.

– Jag har alltid velat utmana mig själv och se hur långt jag kan komma. Jag har gått den långa vägen med sommarjobb i ung ålder för att senare anställd med allt större ansvar.

Som butikschef i Skoghall fick Erik uppdraget att bygga upp den större Kvantum-butiken på Hammarö utanför Karlstad. En dag fick han syn på att butiken i Edane skulle bli ledig för en ny handlare.

– Det var precis det jag ville satsa på, så jag ansökte, blev godkänd och tillträdde i februari 2020.

Lanthandlaren Erik Brändström tror på bygden och satsar på butiken i Edane.
Lanthandlaren Erik Brändström tror på bygden och satsar på butiken i Edane. Foto: Kristina Green

Övertog butiken i pandemin

Det var precis när pandemin slog till.

– Man kan enkelt säga att det var väl inte den ultimata tiden att börja som egen företagare och driva en matbutik. Det var mycket att ta in. Dels att hantera situationen med pandemin, men också att jag inte längre var anställd utan skulle stå på egna ben med allt vad det innebar, säger Erik.

De första kundmötena i en ny butik är viktiga och situationen blev speciell med de restriktioner som var menar han.

– Kundmöten är alltid viktigt och speciellt när man kommer ny på en plats där man inte arbetat tidigare. Man vill kunna presentera sig, vara ute i butiken och prata med kunderna och lyssna till deras behov. Vi hade planer på att ha olika kundaktiviteter när vi tog över för att möta de som handlar här. Den möjligheten försvann fullständigt och vi fick koncentrera oss på att följa restriktioner, använda mask och hålla avstånd. Det var en utmanande tid, men det lossnade ju efter hand som väl var.

Det blir en hel del skrivbordsarbete under veckorna.
Det blir en hel del skrivbordsarbete under veckorna. Foto: Kristina Green

Många bollar i luften

Som lanthandlare är det inte enbart kontorsarbete som gäller utan ett helt spektra av arbetsuppgifter väntar en helt vanlig vecka.

– Så är det och det är väl det som är tjusningen. Genom att arbeta med att plocka upp varor i butiken eller sitta i kassan får man ett naturligt möte med kunden, samtidigt som man får koll på hur butiken fungerar. Sedan har vi personalansvar och ska se till att det finns personal på alla pass. Nu har vi nyss anställt de personer som ska jobba hos oss i sommar. Man ska inte börja med detta för att vara ledig. Utan det är arbete som gäller, jag tror att jag var helt ledig tre dagar under första året, men nu har vi kommit mer i fas, säger Erik.

Som lanthandlare i modern tid ser Erik vikten att kombinera arbetet med tid för familjen.

– Det var annat förr då handlaren kanske bodde i ett hus intill eller ovanpå butiken. Då var det ett sätt att leva att ständigt kunna bli nådd. Nu är det ett mer arbete, ett entreprenörskap som vilket som helst. Men med många satsade arbetstimmar, man vågar nästan inte räkna dem så här i början. Att man nu kan arbeta hemma med datorn gör att man lätt fastnar i att arbeta när man är ledig. Så den biten kan ju vara både positiv och negativ. Jag tycker det är viktigt att satsa på att vara en familj och inte bara ha en familj och försöker skilja på arbete och ledighet så gott det går. Vi har småbarn nu och det är viktigt för oss att prioritera henne.

Engagemang i Edane

Paret ser att det finns ett engagemang för bygden och butiken och det sporrar till att satsa på renovering och nyinvesteringar. Nyligen har en stor investering gjorts i bland annat ett nytt energieffektivt kylsystem. En satsning på fyra miljoner.

Investering har gjorts i nytt kylsystem samt ett antal nya kyldiskar.
Investering har gjorts i nytt kylsystem samt ett antal nya kyldiskar. Foto: Kristina Green

– Vi vill gärna vara en del av utvecklingen i Edane och tror stenhårt på butiken. Här finns ett stort engagemang, uppskattning och glädje hos ortsborna. Då vågar man satsa. Det är många delar i att vara handlare, det är olika förutsättningar att vara handlare på landsbygden kontra i stad. Vi måste se till att hålla kostnader nere och då har vi tittat på hur vi kan minska vår elförbrukning. Nog så viktig i denna tid då priser skenat i höjden. Våra kylar, frysar och belysning har dragit mycket el och med satsningen har vi fått ner förbrukningen betydligt.

I samband med det arbetet har också ett antal äldre kylar bytts ut och även kundvarvet byggts om.

Kundvarvet har ändrats för att få en luftigare butik.
Kundvarvet har ändrats för att få en luftigare butik. Foto: Kristina Green

– Kunderna har varit tålmodiga under arbetstiden och vi är väldigt nöjda. Med ändringen av kundvarvet känns butiken rymligare och man har en annan överblick än tidigare. Det har vi fått feedback för och det känns bra.

Det finns fler planer att förverkliga.

– Vi är på inget sätt klara med att förbättra butiken. Det finns både små som större planer, men de måste jag hålla på tills vidare, säger Erik Brändström.

Artikeltaggar

ButikerEdaneHammaröHandelIca KvantumKarlstadMänskligt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.