Hoppa till huvudinnehållet

Lin de Mol prisad för ljusfestival i Arvika: ”Superglad”

Publicerad:
Lin de Mol har bott i Värmland sedan 2014 och är super glad för kommunpriset
Lin de Mol har bott i Värmland sedan 2014 och är super glad för kommunpriset

Den experimentella ljusfestivalen Arvika Ljus skapades av konstnären Lin de Mol som fick idén när hon först upplevde vintermörkret i Sverige.

Nu prisas konstnären av Arvika kommunpriskomitté för initiativet att göra konsten tillgänglig och få Arvikaborna att se sin stad i nytt ljus.

En av årets kommunpristagare i Arvika är konstnären Lin de Mol som prisas för sitt arbete med festivalen Arvika Ljus. Lin de Mol flyttade från Amsterdam till Värmland 2014 och har sedan dess etablerat sig som en spännande konstnär som kittlar fantasin.

I motiveringen säger kommunpriskomittén bland annat att Lin de Mol genom sin konst ”väcker nyfikenheten att upptäcka konsten i det offentliga rummet”. De lyfter också fram att just Arvika Ljus ger möjlighet för publiken att ta till sig konst på egna villkor, ”när det passar”.

Ljusinstallation från tidigare års Arvika Ljus
Ljusinstallation från tidigare års Arvika Ljus Foto: privat

– Jag är superglad och stolt att Arvika Ljus har blivit omfamnat av Arvika, säger Lin de Mol i ett pressutskick.

Hon säger att projektet föddes ur hennes första möte med vintermörkret i och med flytten till Sverige. Idén föddes att skapa konst ur mörkret.

– Arvika Ljus växer och har blivit uppmärksammad även internationellt, men det är först och främst en projekt till Arvika och Arvikabor. Meningen är att människor ska kunna uppleva konst i deras egen stad och se den i en annat ljus, varje gång på ett nytt och experimentellt sätt, säger Lin de Mol.

Även i år ska Arvika Ljus bli av och överraskningar utlovas.

Prisutdelningen av kommunpriset sker under hösten.

Artikeltaggar

AmsterdamArvikaFestivalerKonstLin de MolNöje/KulturPrisutdelningarVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.