Hoppa till huvudinnehållet

På skattjakt i Jössefors djupa skogar: ”Det är som att lägga ett pussel”

Publicerad:
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@kt.se
Geocaching är ett roligt och billigt nöje, som paret rekommenderar.
Geocaching är ett roligt och billigt nöje, som paret rekommenderar. Foto: Charlotte Brunmark

Hon jobbade som grafisk formgivare, han som byggnadsingenjör. Nu är hon kock och han säljer och bygger. Tillsammans har holländarna Brenda Oudendijk och Michel Muys skapat sitt eget entreprenöriella mecka i Jössefors – där de driver hotell med skattjakt.

Som många andra holländare som valt att flytta till Sverige, var det här paret inget annorlunda när det kom till längtan efter ett mer naturnära boende, långt borta från bilar och avgaser. Efter att ha varit på semester i både Finland, Norge och Sverige fastnade de för Glafsfjordens glittrande vatten – och kärade ner sig i en gammal skola, som de gjort om till ett hotell.

Genuin inredning

– Mjölk i kaffet?

Brenda tillreder med vana händer en caffèlatte bakom baren i det gigantiska rummet som hyser loppisfynd i form av stolar, bord och soffar.

"Det är som att lägga ett pussel med hjälp av koordinatorer", berättar Brenda.
"Det är som att lägga ett pussel med hjälp av koordinatorer", berättar Brenda. Foto: Charlotte Brunmark

På en griffeltavla har hon med snirklig handstil skrivit upp alla lockelser som går att avnjuta från baren – somriga drinkar som för tankarna till Medelhavet. Men vi är som sagt var i Jössefors.

– Frukost och a là carte med olika populära rätter, säger Brenda och visar upp proffsigt designade menyer. Att hon i grunden är grafisk formgivare går inte att ta miste på.

Maken Michel tar vid och berättar om hur väl hotellet lyckats överleva, trots coronapandemin som nu ligger bakom oss.

– Pandemin var såklart lugnare för oss, men det är ändå intressant att många svenskar valde att komma hit just för att vi kan erbjuda stora ytor. Och så är det bara vi som jobbar här, vilket många tyckte var bra ur smittosynpunkt.

Exotiskt för utlänningar

Framgångsreceptet beror på flera saker. För många utlänningar är det exotiskt att ta del av det naturen har att erbjuda, inte minst med Glafsjorden som ligger mitt emot hotellbyggnaden. Brenda och Michel har under åren testat att erbjuda olika aktiviteter. Populärt just nu är kanot, cykel – och det billiga nöjet geocaching.

– När vi bodde i Holland var vi ute och geocachade väldigt mycket. Det är som att lägga ett pussel, där du med hjälp av koordinatorer letar dig fram till skatter, alltså cachar, i skogen, säger Brenda.

Brenda Oudendijk och Michel Muys är inne på 16:e säsongen med hotellet Guesthouse Eleven i Jössefors.
Brenda Oudendijk och Michel Muys är inne på 16:e säsongen med hotellet Guesthouse Eleven i Jössefors. Foto: Charlotte Brunmark

Michel drar på sig jackan och tar med gps-enheten ut för att starta vår högteknologiska jakt, där vi alltså med hjälp av koordinatorer letar oss fram till skatten. Han tar fram ett papper som ser ut som rena grekiskan, men med siffror i stället för bokstäver.

– Det här är väldigt roligt att göra med barn. Men det tar några timmar att gå banan, så är barnen väldigt små kan man gå vår "treasure hunt" i stället där en viking från trakten gömt runor i skogen, säger han och blinkar med ögat.

I skogen utanför hotellet går det även att gå på en "treasure hunt", alltså skattjakt för de allra minsta.
I skogen utanför hotellet går det även att gå på en "treasure hunt", alltså skattjakt för de allra minsta. Foto: Charlotte Brunmark

– Jag tror att Glaskogen som ligger nära, Arvika med sitt Rackstad och Klässbol – det gör att många väljer att åka hit. Så som vi har tänkt är att det måste finnas saker att hitta på. Alla är ute efter aktiviteter. Geoaching är en grej som man kan göra tillsammans.

Vilar i Spanien

Det är den 16:e säsongen som paret hyr ut vackert men enkelt inredda rum i den gamla skolbyggnaden. Att driva hotell är ett arbete som aldrig tar slut – för här finns alltid något att göra.

Just nu står de inför ett större projekt, nämligen att göra om stora delar av deras egen bostad till lägenheter att hyra ut i längre perioder.

– Vi älskar det vi gör. Men på vintern åker vi gärna och vilar oss i Spanien, skrattar Brenda.

Artikeltaggar

Arvika kommunBarerGlafsfjordenHotellJösseforsResorSkogTurism

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.