Hoppa till huvudinnehållet

Lennart, 94, lovades korttidsplats i Arvika – kom till Munkfors

Publicerad:
Vid två tillfällen ska 94-årige Lennart Lindbohm ha blivit lovad en plats på korttidsavdelningen Akkva i Arvika, men inte fått någon, det säger sonen Per-Arne Lindbohm. Nu upplever de att det har blivit rörigt när Lennart har fått åka mellan olika ställen i Värmland.
Vid två tillfällen ska 94-årige Lennart Lindbohm ha blivit lovad en plats på korttidsavdelningen Akkva i Arvika, men inte fått någon, det säger sonen Per-Arne Lindbohm. Nu upplever de att det har blivit rörigt när Lennart har fått åka mellan olika ställen i Värmland. Foto: Paulina Haglund

Vid två tillfällen ska 94-årige Lennart Lindbohm ha blivit lovad en plats på korttidsavdelningen Akkva i Arvika.

Men han har inte fått någon plats. Det har blivit turer mellan Karlstad, Säffle och Munkfors.

Nu är Lennart hemma i sin lägenhet igen.

– Jag har ramlat och brutit upp ett gammalt lårben. Det var inte roligt, det är smärtsamt, säger han.

Det var för några veckor sedan som Lennart Lindbohm ramlade utanför dörren till sin bostad. Han fick då komma till Karlstad. Under tiden som han var där blev han lovad en plats på Akkva i Arvika, det menar sonen Per-Arne Lindbohm.

– Regionen lovade en plats på Akkva och kommunen kunde inte ställa upp på det, då blev han skickad till Säffle. Sen blev det sagt så här att han skulle få en plats på Akkva från i går (tisdag förra veckan reds.anm). I måndags skickades han till Munkfors, säger Per-Arne.

Rehabilitering

Innan Lennart ramlade var han en hel del ute på stan och gick med rullator och pratade med folk. Lennart själv berättar att många i Arvika känner till honom under smeknamnet ”Limpan”.

Lägenheten han har nu är inte helt anpassad för rullstol, och att ta sig fram i rullstolen är inte alltid lätt.

Enligt Per-Arne blev hans pappa lovad en plats på Akkva för rehabilitering efter att han hade ramlat.

Men någon plats fick han inte, menar sonen.

– Ena stunden lovar de att det finns plats på Akkva och andra stunden finns det inte. Det har de lovat två gånger nu, säger Per-Arne.

 Lennart Lindbohm ramlade utanför sin bostad i Arvika för några veckor sedan. Nu har han fått komma hem.
Lennart Lindbohm ramlade utanför sin bostad i Arvika för några veckor sedan. Nu har han fått komma hem. Foto: Paulina Haglund

Två gånger

Det har blivit flera turer för Lennart de senaste veckorna, sedan han ramlade utanför bostaden, upplever sonen.

– Vi tycker att det har blivit en cirkus av det här. Att de gör så här med en äldre man som är 94 år, skjutsar honom åt alla håll.

– Det som de säger är att det inte finns någon plats på Akkva. Hade han haft ett boende på Vågen, Sulvik eller på något annat ställe, hade de ju skickat honom dit. Men nu har han varit så pass pigg och kunnat klara allting, så han har haft den här lägenheten kvar.

Och ni blev lovade en plats på Akkva?

– Ja, två gånger.

Munkfors

När Lennart fick åka i väg till Munkfors tyckte hans söner att det var väl långt bort. Under tisdagen förra veckan fick Lennart komma hem till sin lägenhet.

– De har en plan på fyra veckor i bostaden med rehabilitering. Jag vet inte hur mycket rehabilitering det kan bli här, säger Per-Arne.

Per-Arne ställer sig frågande till regionen, samt kommunen. Han är kritisk till att äldre ska behöva åka runt mycket.

– Regionen har sagt en sak och så säger kommunen en annan sak, de skyller på varandra.

Hemma i lägenheten

Enligt sonen skulle Lennart rehabiliteras i minst tio dagar på korttidsavdelningen och sedan skulle man utvärdera hur det hade fungerat.

Men Lennart är nu hemma i sin lägenhet, där får han hjälp genom hemtjänsten åtta gånger per dag. Personalen är bra, lyfter Lennart fram.

Men även Lennart är fundersam över att han har behövt åka mellan Karlstad, Säffle och Munkfors på bara några veckor. Han är i behov av hjälp och att åka runt mycket och sova några nätter här och där har varit jobbigt, tycker han.

– Det är inte bra. Det var några konstiga turer, säger Lennart.

Närsjukvårdsplatser

Maria Björn är avdelningschef för kommunens LSS-verksamhet och i semestertider är hon ersättare för Eva Nilsson, verksamhetschef för vård- och omsorg i Arvika kommun. Maria Björn säger att man från kommunens sida inte kan kommentera ett specifikt ärende. Men hon berättar att Arvika kommun inte har några korttidsplatser i Karlstad eller Säffle.

– Jag antar att om mannen har varit i Karlstad så har han varit inom regionens slutenvårdsplats. Efter det kan man komma till en närsjukvårdsplats.

Det är regionen som bedömer om man kan komma till en närsjukvårdsplats, berättar Maria.

– Om man har psykiska eller fysiska bekymmer kan man komma till en sådan plats. Han måste ha varit inom regionens vård och hur de hanterat sina patienter kan inte jag svara på.

I dag finns närsjukvårdsplatser även i bland annat Säffle. Närsjukvårdsplatserna faller under regionen, och inte kommunen, lyfter Maria fram.

Platsbrist

En person som är i behov av korttidsvård kan göra en ansökan om korttidsplats, enligt Maria.

– Om en person är i behov av korttidsvård, då kan man ansöka om att få ett beslut om korttidsplats i Arvika. När man får den ligger under kommunens ansvar.

Enligt Maria går kommunen aldrig ut och lovar en person en plats på ett specifikt ställe. Det finns flera olika korttidsplatser i olika former inom kommunen, fler än Akkva, berättar Maria, som menar att Akkva är det stället som är mest känt bland många.

Lennart fick komma till Munkfors. Maria säger att det måste bero på att det inte fanns någon ledig plats på Akkva.

– Det är så här att vi har en väldigt lång kö till våra korttidsplatser. Vi har köpt en korttidsplats av dem i Munkfors, det är nog dit han har kommit. Jag förstår att det blir rörigt för honom, säger Maria.

Är det vanligt att man erbjuds korttidsplats i en annan kommun än där man bor?

– Det är inte jättevanligt, utan det kommer sig utav platsbristen.

Hans anhöriga är kritiska till att äldre ska behöva åka runt så mycket mellan olika ställen – vad tänker du kring det?

– Det är ju förståeligt. Det är inte önskvärt att det ska vara så här, det förstår jag. Tyvärr har det blivit så här.

Han har inte fått någon plats, utan har nu fått komma hem till sin lägenhet igen ...

– Det är väl det vanligaste att man får komma hem och då får hjälp av hemtjänsten. Jag vet inte, men jag tänker att då är han hemma och klarar sig med hjälp av hemtjänsten och det är egentligen det som är målet.

Maria Björn.
Maria Björn. Foto: privat

Artikeltaggar

ArvikaHemtjänstKarlstadMunkforsOmsorgRehabiliteringVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.