Hoppa till huvudinnehållet

Solberg imponerar stort i Kenya – men ändå långt från förstaplatsen

Publicerad:
Oliver Solberg med kartläsare Elliott Edmondson är på andra plats i WRC 2-klassen inför söndagens sista sträckor av Safarirallyt i Kenya.
Oliver Solberg med kartläsare Elliott Edmondson är på andra plats i WRC 2-klassen inför söndagens sista sträckor av Safarirallyt i Kenya. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Oliver Solberg radar upp sträcksegrar på Safarirallyt. Men dubbla punkteringar gör att han inför söndagens avslutning är på andra plats i WRC 2 med mer än fyra minuter upp till ledaren Kajetan Kajetanowicz.

Solberg bjöd på show i Kenya: ”Fantastisk start”

Oliver Solberg åker inte om VM-poäng på Safarirallyt 22–25 juni och 21-åringen från Mitandersfors kör heller inte för sitt ordinarie team Toksport utan i en privat Skoda som han lånat av polacken Daniel Chwist.

Solberg fick en flygande start i Kenya med vinst på första sträckan i sin klass WRC 2 och efter fem av sammanlagt sex sträckor på midsommarafton var Oliver Solberg med brittiske kartläsaren Elliott Edmondson kvar i ledning med cirka 2.25 till WRC 2-tvåan Grégoire Munster från Belgien.

Men på fredagens sista sträcka åkte Solberg på en punktering som skapade så pass mycket oreda att duon tvingades bryta för dagen, och det blev såklart kostsamt i resultatlistan. Grégoire Munster var ny etta inför lördagens sex sträckor och Solberg var på femte plats med mer än sju och en halv minut upp till förstaplatsen.

På midsommarafton vann Solberg fem av sex sträckor i sin klass och på midsommardagen öppnade han med två nya sträckvinster i WRC 2. På sträcka tio åkte värmlänningen på en ny punktering som gjorde att han tappade mer än två minuter. Solberg och Edmondson avslutade sedan midsommardagen med tre nya sträcktriumfer och på lördagens sista sträcka, nummer 13, var vinstmarginalen 2.41,9. Solbergs tid på sträcka 13 var femte bäst av samtliga, WRC-klassen inkluderad.

Urstark avslutning

Med den fenomenala lördagsavslutningen är Solberg på andra plats i WRC 2 som toppas av Kajetan Kajetanowicz från Polen. Kajetanowicz ledning är cirka 4.14 och Solberg har nästan sex minuters försprång till tredjeplacerade Martin Prokop, Tjeckien.

”Det blev en vild tur genom sträcka 13 där det var ordentlig rallyaction. Vi avslutade lördagen med sträckvinst med två minuter och 42 sekunder, det går inte att klaga på det”, skriver Solberg på Twitter.

Oliver Solberg på Facebook:

”Vi har verkligen njutit och pressat på så hårt som vi kan utan att ta risker. Den sista sträckan var supercool. Förutom punkteringen har det varit en fantastisk dag med bra fart och bra erfarenhet, och vi ser fram emot mer i morgon söndag.”

Ogier leder WRC

I värstingklassen WRC är det ledning för fransmannen Sébastien Ogier som toppar med 16,7 sekunder till tvåan Kalle Rovanperä från Finland. Elfyn Evans, Storbritannien, är på tredje plats med 2.23,3 upp till Ogier.

Safarirallyt innehåller totalt 19 sträckor och de sista sex avgörs i morgon söndag.

Artikeltaggar

Elliott EdmondsonKenyaMitandersforsOliver SolbergRallyRally-VMSafarirallytSébastien OgierToksport WRTWRCWRC 2

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.