Hoppa till huvudinnehållet

Begränsningar av insatser under sommaren

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under perioden 19 juni till 13 augusti nämner Arvika kommun på sin webbplats bland annat fem insatser inom vård och omsorg som inte kommer att genomföras. Man hänvisar till svår bemanningssituation.

Vi i Kommunal och säkert de flesta andra, har självfallet förståelse för om det i akuta situationer behövs åtgärder. Tid har funnits för att ha en annan planering. Samma typ av åtgärder gjordes även förra sommaren, så någon nyhet för arbetsgivaren kan det ju ändå inte vara att bemanningen och rekryteringsbehovet är svårare att lösa sommartid.

Vårdchefen Eva Nilsson säger i SVT Värmland att det sannolikt kommer bli så att de kommer att behöva flytta på personal för att täcka upp där det är ett större behov. Personalen kommer sannolikt behöva jobba extra arbetspass för att klara av situationen. Det borde vara illa nog. Men Arvika kommun vädjar också till anhöriga att hjälpa till i vissa moment. Är anhöriga oroliga så vill Eva Nilsson att man ska höra av sig så får man komma och prata. Vi är oroliga, inte bara för de boende eller de med hemtjänst, vi är också oroliga för våra medlemmar. Kan tjänstemännen kanske lugna oss en smula om vi får komma och prata? Jag tror inte det.

Tillbaka till rekryteringsbehovet. Kommunal har påpekat flera gånger under de senaste åren att de åtgärder kommunen gör under sommaren är bara en kortsiktig lösning. Vi har heller inte konkret sett så mycket av en mer långsiktig planering.

Ökad grundbemanning är något Kommunal i många år har hävdat är en förutsättning. Arbetsgivaren vet att detta är ett måste för framtiden, men det enda man säger är att det finns ingen personal att tillgå. Man glömmer gärna bort att se över om det finns andra saker vi kan göra. Exempelvis se över arbetsmiljön som kanske skulle kunna bistå till några nyrekryteringar. Eller i alla fall få personal som jobbar idag att stanna. Möjligheten finns också att se över löneläget. Jämförelsetal med Eda så ligger dom över när det gäller medellön både som undersköterska och vårdbiträde. I en Värmlandsjämförelse, så ligger vi någonstans i mitten.

Vi kan också titta på dessa insatser som prioriteras bort med ett annat perspektiv. Även om arbetsgivaren har gått ut med denna information till brukare och dess gode män, så är det ju ändå den enskilde medlemmen – undersköterskan eller vårdbiträdet, som får ta den direkta diskussionen med brukare och anhöriga, vilket i sig också bygger på mer dåligt samvete samt stress hos den enskilde.

Ordförande, Kommunal Västra Värmland

Artikeltaggar

ArbetsgivareArvika kommunEdaKommunalOmsorgSVTVårdVård och omsorgVärmlands länÅtgärder