Hoppa till huvudinnehållet

Succé i premiären för nya teamet – dubbla pallplatser: ”Hade bra speed”

Publicerad:
Reporter Elin Larsson
Elin Larsson
elin.larsson@arvikanyheter.se
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Nya rallycrossparet Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev tvåa och trea i RX2e-klassen i rallycross-VM i norska Hell.
Nya rallycrossparet Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev tvåa och trea i RX2e-klassen i rallycross-VM i norska Hell. Foto: QNIGAN

Det blev succé för teamet med Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky under rallycross-VM i norska Hell under helgen.

– Fantastiskt bra, säger Nils Andersson.

Nils Andersson från Arvika kammade hem en andraplats i säsongspremiären av Rx2e, klassen med fyrhjulsdrivna elbilar under huvudklassen.

Pallplats blev det också för kollegan i Team E, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som knep tredjeplatsen.

– Man har ju alltid en förväntan att vinna. Men att vara tvåa och trea i teamet var väldigt bra, en bra början på säsongen att stå på, säger Nils Andersson.

Förstaplatsen, som Isak Sjökvist tog hand om, var heller inte långt undan.

– Det var väldigt nära, jag följde Isak hela finalen. Det hade funnits chans om jag haft lite mer fart att köra om fritt, men det är inte lätt att köra om. Jag gjorde ett försök i alla fall.

Gott samarbete

Nils fick med sig resultatraden sexa, tvåa, etta och tvåa i kvalet och tog sig till semifinal som tvåa efter Sjökvist. Teamkollegorna hamnade i samma semifinal där Andersson körde sig till final som etta och Åhlin-Kottulinsky som tvåa.

– Det var en bra utdelning. Första i kvalet var stolpe ut, men annars har det varit en stabil helg. Vi hade bra koll i helgen och bra speed när det behövdes. Framförallt blev det en första generalrepetition där alla fick känna på sina roller. Jag och Mikaela funkade väldigt bra, säger Andersson och fortsätter:

– Det är så mycket roligare att ha en likasinnad i Mikaela som är så duktig och rutinerad. Hon har en helt annan bakgrund än mig och under helgen kunde jag dra nytta av det vid vissa tillfällen.

Debuterade i eldriven bil

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är framgångsrik i racing och terrängserien Extreme E, men rallycross har hon kört sparsamt. Det här var första gången i VM sedan Höljes 2014 och allra första i en eldriven bil.

– Det funkade jättebra med teamet och Nils. Vi står med KMS (Kristoffersson motorsport) och fick jättebra hjälp från dem också, säger Åhlin-Kottulinsky.

I kvalet blev hon sammanlagt fyra efter raden tre, fyra, sju, fyra.

– Jag hade en startsmäll i ena kvalet, snurrade och tappade massa tid, säger hon.

Tredjeplatsen var bättre än väntat. ”Jag har inga förväntningar alls”, sade hon inför.

– Det funkade ju bra på testet, men det är en ny bana och man ska hitta rätt med bilen. Men vi har jobbat väldigt strategiskt under helgen, haft en klar plan som vi följt. Det var verkligen jätteroligt.

Kramkalas efter att Nils och Mikaela säkrat varsin pallplats.
Kramkalas efter att Nils och Mikaela säkrat varsin pallplats. Foto: QNIGAN

”Alltid speciellt”

Det hade dock inte skadat att komma till premiären med någon tävling i ryggen, konstaterar Andersson.

– Många i den andra serien har kört andra race i år, det kändes ändå att vi hade kunnat nyttjat något race innan det första racet. Det är alltid speciellt att komma in i race-tänket. Att testa är en sak men tävling är tävling. Det känns skönt att vara igång och ha tävlingstänket nära sinnet.

En helg som inte minst blev viktig för nästkommande tävling i VM-kalendern: Höljes som körs helgen efter midsommar.

– Det är en bana som alla kan otroligt bra och en sådan bana alla tycker om och har testat mycket. Så det är detaljerna som gör skillnad, säger Andersson.

Topptrion Nils Andersson, Isak Sjökvist och Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
Topptrion Nils Andersson, Isak Sjökvist och Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Foto: QNIGAN

Artikeltaggar

ArvikaExtreme EHammaröKristoffersson MotorsportMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportNils AnderssonRallycrossRallycross-VMTrondheim

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.