Hoppa till huvudinnehållet

Här kan du fira midsommar: ”Ska finnas en höjdpunkt för alla”

Publicerad:
Sågudden i Arvika är ett av flera midsommarfiranden som erbjuds.
Sågudden i Arvika är ett av flera midsommarfiranden som erbjuds. Foto: Hans-Åke Henriksson

För den som vill fira midsommar finns det ett rikt utbud i Västra Värmland.

AN har sammanställt vad som erbjuds i Arvika och Eda kommun.

Sandvikengården i Edane är en av platserna som brukar locka midsommarfirare.

– Ja det passerar nog 300–400 besökare under dagen, vi har 100 personer på plats från början i och med konfirmationshögtider, säger föreståndaren Thomas der Nederlanden.

Hans erfarenhet är att vädret – överraskande nog – spelar en mindre roll i sammanhanget.

– Midsommar är en ostadig dag, vi förväntar oss nästan det. Det har hänt att det är varmare på julafton än på midsommar. Jag tror inte att folk avstår om det är dåligt, om man bestämt sig för att fira så gör man det och klär sig därefter. Vi kompromissar inte heller med programmet om det skulle bli dåligt väder.

Som vanligt kommer midsommargäster kunna åka med bogserbåten Borgvik från Edanes båthamn för att ta del av festligheterna på Sandvikengården.
Som vanligt kommer midsommargäster kunna åka med bogserbåten Borgvik från Edanes båthamn för att ta del av festligheterna på Sandvikengården. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Den som besökt ett midsommarfirande på Sandvikengården lär känna igen sig, här tummas det nämligen inte på traditionerna.

– Vi kör samma koncept, det är ju en traditionshögtid.

I vanlig ordning kommer bogserbåten Borgvik att avgå från Edanes båthamn. Midsommarstången kommer att kläs med tillhörande dans för barnen och det blir även sillbuffé, gudstjänst, grillning och konsert med Sophia Tranefeldt och Lovisa Fryxelius som både har anknytning till Sandvikengården. Alltsammans avslutas med en mässa i den sena midsommarkvällen.

Vad brukar höjdpunkten vara?

– Det är det som är grejen, att det ska finnas en höjdpunkt för alla beroende på vad man längtar efter. Allt från att klä midsommarstånd, fika, äta glass och är det fint väder har vi en badstrand. Sillbuffén är det många som ser fram emot och så har vi ju konserten som är kopplad till midnattsmässan, säger Thomas der Nederlanden.

I Eda kommun bjuds det bland annat på midsommarfirande på Järnskogs Hembygdsgård.
I Eda kommun bjuds det bland annat på midsommarfirande på Järnskogs Hembygdsgård. Foto: Hans-Åke Henriksson

Här kan du fira midsommar

Älgå Hembygdsgård

Midsommarstången kläs och andra aktiviteter. Dans runt stången. Servering.

Såguddens Friluftsmuseum

Försäljning av lotter, korv och läsk. Mingelmusik med Therese Olsson-Hugosson och Alf Olsson, klarinett och fiol. Midsommarstången reses, folkdans av Jössehäringarnas Folkdansare. Bengt och Solveig Hammarström spelar fiol till dansarna. Ringlekar under Kristina Myrmans ledning och till Alexander Arnesson dragspelsmusik.

Stavnäs Hembygdsgård

Dans och lekar runt midsommarstången. Servering och lotterier. Traktorer avgår från Klässbols Lanthandel.

Sandvikengården, Edane

Bogserbåten Borvik avgår från Edanes båthamn mot Sandviken. Midsommarstången kläs. Dans runt stången för barnen. Sillbuffé (ingen förbokning). Gudstjänst. Grillning. Dans kring stången. Konsert med Sophia Tranefeldt och Lovisa Fryxelius. Mässa.

Brunskogs Hembygdsgård

Dans runt stången. Restaurangen serverar buffé. Hantverksbodarna med smide och keramik, Pappersbruket och Konsthallen öppnar för sommaren.

Glava Hembygdsgård

Traditionellt midsommarfirande med dans och lekar kring midsommarstången.

Gunnarskogs Hembygdsgård

Midsommarfirande med dans, musik och lekar. Kyrkmarsch för ”Musik i midsommarnatt” i kyrkan.

Sölje Camping

Dans och lekar runt midsommarstången på campingen, alldeles intill Stora Lersjön. Livemusik på kvällen med Amelia Skogfält.

Mangskogs Hembygdsgård

Tipspromenad, chokladhjul, lotteri, kaffeservering, fiskdamm och prickskytte. Dans runt midsommarstången och därefter allsång med Göran Bryntesson inne i storstugan. Firandet avrundas efter allsången.

Eda Hembygdsgård

Traditionellt midsommarfirande med Eda Dansare och spelmän.

Järnskogs Hembygdsgård

Traditionsenligt midsommarfirande med dans runt midsommarstången, servering, lotteri, fiskdamm och möjlighet att åka häst och vagn.

Artikeltaggar

Alf OlssonAmelia SkogfältBorgvikDansEdaEdaneGöran BryntessonGrillningLotterierMidsommarNöje/KulturSåguddenSpelTherese Olsson-Hugosson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.