Hoppa till huvudinnehållet

Ludvig överlägsen SM-guldvinnare: ”Hade inte räknat med så stor segermarginal”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Ludvig Andersson från Klässbol tog SM-guld i cykeltrial utomhus, som arrangerades i Laholm under helgen.
Ludvig Andersson från Klässbol tog SM-guld i cykeltrial utomhus, som arrangerades i Laholm under helgen. Foto: Svenska Cykelförbundet

Han hade sedan tidigare vunnit SM-guld inomhus som junior.

Under helgen visade Klässbolssonen Ludvig Andersson klass – genom att i överlägsen stil ta sitt första guld utomhus som förstaårssenior.

– Det var väldigt häftigt, säger 18-åringen.

När Ludvig Andersson sensationellt tog hem SM-guldet i Piteå ifjol var Arvika IS-cyklisten blott 17 år fyllda och alltså fortfarande junior.

Han vann även SM-guldet utomhus i just juniorklassen förra sommaren – men den här gången satte han alltså hela Sverigeeliten på plats när SM avgjordes i Laholm.

– Det här rankar jag nästan lika högt som inomhusguldet 2022, så det känns ju jäkligt gôtt, konstaterar Ludvig.

”Blev förvånade”

Västvärmlänningen skaffade sig en ordentlig ledning redan på första varvet, med hela 80 poäng.

– Det var en väldigt stor ledning som både jag och de andra blev förvånade över. Sen ramlade jag omkull, så det blev lite skakigt på andra varvet och lägre poäng där.

– När vi kom till tredje varvet visste jag att jag behövde tio poäng så är det klart. Men jag gick ju ändå för att sätta ett så bra varv som möjligt, berättar Ludvig.

Och det kan man ju onekligen säga också blev utfallet. För det blev nämligen full pott på en av de svåraste passagerna vid den fjärde utgången och totalt 500 poäng.

Ludvig Andersson flankerad av tvåan Rasmus Lidén, Tranemo, och trean Alexander Karlsson, Hawkhill.
Ludvig Andersson flankerad av tvåan Rasmus Lidén, Tranemo, och trean Alexander Karlsson, Hawkhill. Foto: Svenska Cykelförbundet

Många som kollade

Att avståndet ner till tvåan Rasmus Lidén, från Tranemo, skulle bli så stort som just 110 poäng var något som överraskade 18-åringen.

– Verkligen, hade inte räknat med innan att det skulle bli en så stor segermarginal. Jag visste att jag hade kapaciteten för att kunna vinna, men det är alltid svårt och mycket som ska stämma med nerver och så.

Själva banan var uppbyggd på stortorget i Laholm, vilket gav ett väldigt centralt läge, och svårighetsgraden var överlag riktigt hög.

– Det var olika hinder blandat med trä och betong. Väldigt roligt att det var så mycket folk som kollade.

Ludvig, 18, om succén i tv – vidare till semi och hyllningar från hela juryn

”Roligt att få showa”

Att tävla inför många åskådare är något Ludvig känner sig bekväm med. Det visade han om bland annat i vintras då han gjorde succé i tv-programmet Talang.

– Jag har aldrig haft nåt problem med mycket publik, jag tycker det är väldigt roligt att få showa och visa upp mig så det brukar jag stärkas av.

Även lillasystern Hilda visade upp sina konster i Laholm, men var ensam tävlande i damklassen och fick därmed ingen medalj.
Även lillasystern Hilda visade upp sina konster i Laholm, men var ensam tävlande i damklassen och fick därmed ingen medalj. Foto: Svenska Cykelförbundet

Även lillasystern Hilda, som tog ett sensationellt VM-brons förra året, var i Laholm och tävlade. Då hon var ensam i damklassen och inga medaljer delades ut blev det dock mer av uppvisningskaraktär.

Vad väntar härnäst?

– Nu åker vi till Spanien om en vecka. Det är jag, syrran och en tränare från cykelförbundet. Vi ska inte tävla, men det finns fina träningsmöjligheter där.

Ett par större tävlingar väntar nämligen mot slutet av sommaren för syskonduon från Klässbol.

För om en dryg månad körs årets andra världscuptävling i franska Ploeuc-l’Hermitage, som ligger strax söder om Normandie – och sedan VM i Glasgow i mitten av augusti.

– Det är det stora målet i år. Nu kör jag för första gången i seniorklass även på VM och där är det enormt tufft motstånd.

Guld och silver i SM till västvärmländska syskonduonSensationellt VM-brons för 16-åriga Hilda: ”Overkligt – började gråta i massor”

Artikeltaggar

Arvika ISArvika kommunCykeltrialCyklingHilda AnderssonKlässbolLaholmLudvig Andersson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.