Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare C-ordföranden byter parti: ”Jag blir väl folkpartist till slut”

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
Leon Helliksson, tidigare ordförande i Centerpartiet i Arvika, går över till Liberalerna.
Leon Helliksson, tidigare ordförande i Centerpartiet i Arvika, går över till Liberalerna. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Tidigare centerordföranden i Arvika, Leon Helliksson, har bytt parti. Sedan en tid tillbaka är han styrelseledamot i Liberalerna i Arvika.

– Jag har skojat om det där, att nu när jag har gått över till skolan så blir jag väl Folkpartist till slut, säger han och skrattar.

Leon Helliksson har i all tysthet bytt partitillhörighet. Från att ha varit ordförande i centern i Arvika företräder han nu istället Liberalerna.

– Det var ett tag sen, men jag gjorde ingen grej av det, säger han.

Men i en insändare i Arvika Nyheter om detaljplanen kring Glava Glasbruk som publiceras i dag skriver han under som liberal.

Vi värnar äganderätten – gör Centerpartiet?

– Med den här detaljplanen, det blev en viss besvikelse att C la ner sin röst. Vi var ju emot detaljplanen, vi var med och la en reservation tillsammans med M. Vi är för äganderätten och ville inte att kommunen skulle gå in och styra och ställa. Att lägga ner sin röst är att passivt ge sitt stöd, så jag kände mig manad att stå med på den insändaren, säger han.

Unga centerpartisten om partiets vägval: ”Rätt tydligt var jag står”C-ordföranden i Arvika lämnar sina uppdrag: ”Är inte rätt person”

Leon Helliksson har sedan tidigare uttryckt besvikelse över Centerpartiets vänstersväng. I oktober i fjol lämnade han sin post som ordförande och sa upp samtliga förtroendeuppdrag i kommunen.

– Jag var inte rätt person på posten när C bytte sida.

Men han säger att det har varit en lång process efter valet för att komma till ett partibyte.

– Jag bytte till Liberalerna för ett bra tag sen. Det har funnits en besvikelse inom mig, inte bara på partiet kommunalt, utan även nationellt.

Att det istället blev Liberalerna berodde till stor del på skolfrågan.

– Liberalerna är ju ändå rätt i sakpolitiken, det här med att förstatliga skolan. Det är ju skolpartiet och i och med att jag ska bli lärare så kändes L väldigt rätt.

– Sedan är det ett borgerligt parti och det känns rätt för mig. Jag är väl i grunden pragmatiker, men jag föredrar borgerliga samarbeten.

Han har också ett nytt uppdrag i det nya partiet som styrelseledamot.

– Det hade jag väl inte tänkt från början, men när man får frågan så vill man ställa upp.

Hur känns det att helt plötsligt identifiera sig med ett nytt parti?

– Det är jättekonstigt. Jag var också väldigt aktiv i CUF. Sen jag gick med i Folkpartiet så är det många gånger jag säger ”vi” när jag pratar om C och sen kommer jag på att, oj, nej, det är ju inte ”vi” längre. Men det är många saker som jag sympatiserar med C om fortfarande, jag har ju inte blivit en ny person.

– Jag säger Folkpartiet mer än jag säger Liberalerna, det är mer kult att säga Folkpartiet, tillägger han och skrattar.

Du är ju ganska ung, hur vanligt är det att någon i din ålder har hunnit ha uppdrag i två partier?

– Det tror jag inte är särskilt vanligt. Byta parti är ju inget man bara gör, jag var med i Centerpartiet i fyra-fem. Det är nog inte vanligt och inte det är inte lätt heller. Men man måste ju känna sig trygg med sitt parti också.

Vad hoppas du kunna åstadkomma med Liberalerna?

– Jag vet inte hur länge jag blir kvar i Arvika, men jag hoppas att vi driver en stark oppositionspolitik i den nya borgerliga alliansen med M och KD och visar att vi är ett starkt alternativ till majoriteten.

Artikeltaggar

ArvikaArvika NyheterCenterpartietCUFDetaljplanerGlava GlasbrukKristdemokraternaLeon HellikssonLiberalernaLärarePolitik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.