Hoppa till huvudinnehållet

AN Sommar: "Här kan du ha sommarens gofika"

Publicerad:
Det finns många cafeér att göra utflykt till för att njuta en stund av sommaren och gott fika.
Det finns många cafeér att göra utflykt till för att njuta en stund av sommaren och gott fika. Foto: Kristina Green

Ledig från jobbet eller semester? Då sitter en promenad eller en cykel- alternativt biltur till ett av alla caféer i närområdet alltid rätt. Eller varför inte skapa en egen fika-tour i sommar? På köpet kan man få med sig både härliga miljöer, historia och kreativa konstverk.

Här nedan visar vi ett axplock från de caféer som finns i AN:s utgivningsområde.

Café Arvé, Sölje bygdegård

Ett sommaröppet café på bygdegården i Sölje. Här finns utställningar om historien från Söljebygden, bland annat fanns järn- och glasbruk i området. Här kan du titta och få reda på mer om den smått unika Republiken Åsen. Finns lusten på en liten promenad efter fikat finns en naturstig alldeles intill. Öppet: 1 juli-30 juli, lördag-söndag 13-18.

Café Carl, Glaskogen

Cafeet ligger vid Herrgårdsbacken i Lenungshammar i närheten av vandringslederna i Glaskogen. Mysig timmerstuga i naturlig miljö. Servering av smörgåsar, sallader, bakpotatis, våfflor, glass, fika. Öppet fram till den 18 juni, lördag 12-16. Från 19 juni-12 augusti öppet dagligen mellan 12-18. Från och med den 19 augusti lördag 12-16.

Färdiga bullar väntar på att avnjutas.
Färdiga bullar väntar på att avnjutas. Foto: Emma Hjorth

Café Elis, Rackstadsmuseét

Café i anslutning till museét med servering inomhus och i trädgården. Bakverk och lättare luncher. Öppet: tisdag-söndag 11-17.

Cafe Hyttan, Glava glasbruk

Café i glashusets bottenvåning med altan mot omgivningarna. Här finns konstutställningar i Glasbruket och Ärlandhallen från 1/7-4/8. Cafeét har öppet: 15 juli-4 augusti dagligen mellan 13-17.

Citykonditoriet

40-tals café i centrala Arvika med bakverk, tårtor och smörgåsar. Här spelades caféscenerna in för serien Morsarvet. Öppet: 07-18 måndag-fredag. Lördag 08-15.

Drängstugan, Brunskogs hembygdsgård, Skutboudden, Brunskog

Mysig timmerstuga vid vattnet i ”Gammelvala-miljö”. Utsikt över sjön Värmeln. Servering inomhus och utomhus. Servering av kakor, bullar och våfflor. Öppet: 27 maj-25 juni lördag-söndag 12-17. 26 juni-13 augusti dagligen 12-17. 19-20 augusti 12-17.

Elins bakgård, Arvika

Året runt öppet kondis i gammal stil med innergård i centrala Arvika. Bakverk och lättare luncher. Öppet: tisdag 10-18, onsdag 10-20, fredag 10-18, lördag 10-16.

Gunnarskogs hembygdsgård

På hembygdsgården som är naturskönt belägen finns ett flertal byggnader med historisk anknytning till bygden. Här finns även en gammal runsten som har en inskription daterad till 5-600 talet. Stenen hittades vid utgrävningar av en äldre bosättning vid sjön Gunnern 1 km söder om hembygdsgården.

Sommarcafeét har öppet från den 1 juli-9 juli dagligen 14-19, 10 juli-27 augusti lördag-söndag 14-19. Servering av kaffe, te, saft och hembakt bröd.

Första veckan är det öppet varje vardag, på lördag den 1/7 öppnar även utställning på Logen med temat Björken. Därefter öppet under lördagar och söndagar.

Musikcafé med underhållning den 12/7 och 2/8 klockan 19.

Den 1/7 och 13/8 serveras nävgröt och fläsk.

Under sommaren serveras den värmländska nationalrätten, nävgröt och fläsk på flera caféer.

Café Petré Sölje gård, Glava

Ett café intill herrgården, som är inrymt i en gammal ladugårdslänga med stor solig altan och mysig innergård. Här finns gårdsbutik med mathantverk och interiör. Krukor och blommor. Tipspromenad för barnen. På gården finns alpackor och påfåglar att titta på. Servering av hembakt bröd, glass och räksmörgåsar. Öppet: 24 juni 13-24, 25 juni 12-17. 1 juli-13 augusti torsdag 12-19, fredag 12-17, lördag 11-17, söndag 12-17. Veteranfordonsträff varje torsdag. Under helgerna i sommar serveras även danska smörrebröd.

Glava Sockenmagasin, Glava

Café med trädgård intill kyrkan. Servering av våfflor och klengås. Försäljning av lokalt hantverk. Öppet: 8 juli-13 augusti, lördag-söndag 15-18.

Kaffekvarnen, Klässbol

Café i kvarnmiljö med med servering både inne i den gamla kvarnen som utomhus i grönskan eller så kan man njuta av sitt fika vid bäcken. En kort promenad tvärs över vägen så nås butiken vid Klässbols linneväveri. Servering av fika och mat. Försäljning av bland annat present- och inredningsartiklar. Öppet: 10-11 juni 11-16. 16 juni-22 juni dagligen 11-16. 24 juni-13 augusti dagligen 11-18.

Kafé Nystuga Carli, Sågudden

Café med servering både inom- och utomhus med närhet till lekplats. Bakverk, glass, våfflor, smörgåsar, sallader. Öppet: 27 maj-30 juni dagligen 11-17. 1 juli-13 augusti dagligen 11-18.

Källmans konditori, Charlottenberg

Året runt öppet kondis i centrala Charlottenberg. Servering och försäljning av lunch, kaffe, te, kakor, bakelser och tårtor. Öppet: vardagar 9-18, lördag 9-17, söndag 11-17. Cafeet har laddningsplatser för elbilar, två laddare för Tesla upp till 17kW/h och en laddare, typ 2 med sladd upp till 17kw/h.

Nordells konditori, Arvika

Anrikt café med innergård mitt i stan. Servering och försäljning av luncher, pizza och sallader, smörgåsar, matbröd, kakor, bullar, bakelser och tårtor. Tebollen är här en klassiker. Öppet: vardagar 8-18, lördag 10-15.

Kölaladan, Café i hembygdsgården, Köla

Våfflor, bakverk, klengås serveras i hembygdsgården under sommaren mellan den 3 juli-30 juli 12-17. Utställning i ladan med historiska berättelser i ord och bild.

Älgå Hembygdsgård och Café

Hembygdsgården har en härlig yta med sjöutsikt. För de minsta finns en äventyrslekplats med linbana och en spökvind i hembygdsgården. På övervåningen är det utställning och försäljning av bygdeslöjd och hantverk. Serveringen är öppen under lördagar och söndagar med fika, våfflor och klengås. Självservering är öppen dagligen 12-17. Servering av fika, våfflor och klengås 10 juni-30 september lördag-söndag 12-17. Den 25 juni spelas folklustspelet Värmlänningarna här.

Den traditionella smörgåsen, Klengås serveras på flera ställen.
Den traditionella smörgåsen, Klengås serveras på flera ställen. Foto: Jan Lorentsson

Våffelcafeét, Skillingmark, Eda

Omtyckt besöksmål med servering av kaffe och våfflor i lantlig miljö. Ligger nära Skillingmarks kyrka och har närhet till Pilgrimsleden. Bra läge för en tur upp till Fågelåsens utsiktstorn. Badplats finns vid Bönnäsets camping, som ligger en kort promenad från bruksgården. Öppet: 1 juli-13 augusti dagligen 12-17.

Artikeltaggar

ArvikaGlassGlavaKaffe och teMat och dryckNöje/KulturRackstadsmuseetSåguddenSöljeTeslaUtställningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.