Hoppa till huvudinnehållet

Populär visfestival för fjärde gången: ”En riktig feelgood-festival”

Publicerad:
Clara Klingenström, ett av flera toppnamn till Stavnäs visfestival.
Clara Klingenström, ett av flera toppnamn till Stavnäs visfestival. Foto: Henrik Montgomery/TT

Med sommaren kommer Stavnäs visfestival.

Den 1 juli är det dags.

– Det här kommer att bli bra! säger festivalgeneralen Rolf Haglund.

Staffan Hellstrand, Clara Klingenström, musikgruppen FJK och Harpo är några av årets artister.

Visfestivalen är ett projekt där Stavnäs hembygdsförening och Stavnäs visklubb samarbetar. Arrangörerna bjuder in till en tolv timmar lång kulturupplevelse ute vid Billingsberg och Stavnäs hembygdsgård.

– Det är alltid lika bra där borta, konstaterar Rolf Haglund.

Nyheter

Nytt för i år är att man även kommer att ha barnteater på stora scenen. Och så blir det en ny parkering och ny entré.

– Vi har fått lite parkeringsproblem förut, men nu ska vi ha alla bilar på ett ställe. Vi håller på att göra i ordning ett jättestort gärde. Så det här ska bli jättebra!

Medverkar gör även lokala artister som bland andra Systrarna Ericsson, Elin och Linnea, Stina Olsson och operasångerskan Angela Petré.

– Vi avslutar med Staffan Hellstrand och The Nomads. Så det går från barnteater, via visor, opera till rockkonsert där på slutet. Så det blir väldigt brett i år, säger festivalgeneralen.

Kärt namn

Det är ett varierat startfält som intar visfestivalen – som egentligen får ses som en musikfestival, menar han.

Staffan Hellstrand.
Staffan Hellstrand. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Även om det heter visfestival så är det ju en musikfestival. Vi har pratat på om vi kanske skulle byta namn till Stavnäs musikfestival. Men det är så pass inarbetat redan så vi vill nog kanske inte ändra på det heller.

Folkets hjärtan

De populära musikprogrammen Idol och Melodifestivalen representeras under festivalen. Bland annat genom Clara Klingenström och Ida Hallquist.

– Clara Klingenström som var så bra i Melodifestivalen förra året. Och så har vi Ida Hallquist som inte vann i Idol – men som vann hela svenska folkets hjärtan.

Hur skulle du som festivalgeneral beskriva Stavnäs visfestival?

– Det är en riktig feelgood-fesitval tycker jag. Det är en blandning av alla musiksmaker. Och så är det både gamla och unga. Alla barn upp till 13 år går ju in gratis. Vi gör mycket för barnen med trollkonstnär, teater, ansiktsmålning, hoppborgar …

– Sen är det även artister för lite äldre. Det är något för alla tycker jag.

Ett tomrum lämnades när sångaren och låtskrivaren Jack Vreeswijk gick ur tiden i början av året, efter en tids sjukdom. Han skulle ha kommit till visfestivalen.

– Det är synd. Han skulle ha varit med i somras, men redan då var han sjuk. Sist jag pratade med honom så väntade han på att han skulle vara med i år. Men han hann inte med, sjukdomen tog honom.

Fjärde gången

2018, 2019 och 2022 körde man festivalen. Pandemin gjorde att man fick ställa in 2020 och 2021.

Men nu närmar det sig igen. Det kommer att vara mitt i sommaren när musiken flödar alldeles intill sjön. Det här blir fjärde gången som festivalen äger rum.

– Det är ju härligt. Alla vill ju att det här ska fortsätta, både publik, artister och funktionärer.

Rosat arrangemang

Visfestivalen som startade 2018 har nått gott rykte bland artisterna, menar Haglund.

– Egentligen är vi ju amatörer som gör det här, men artisterna som kommer tycker att det här är så himla proffsigt gjort – och det är ju jättekul.

– Vi har bara fått ros från alla håll. Och så har det spridit sig i artistleden också. Artisterna pratar också om det här. De pratar med varandra och då blir det ju lättare att få nya artister. Det är alltid någon som de känner som har varit här. Vi har fått lite goodwill tycker jag. Och det är gott.

Tusen personer

Arrangörerna har släppt 800 biljetter till festivalen som bygger på ideella krafter. Ett rekordår sålde förköpsbiljetterna slut redan i mars. I år har biljettförsäljningen gått lite trögare, berättar Rolf i början av maj.

Ida Hallquist, känd från Idol, kommer till Stavnäs visfestival i sommar.
Ida Hallquist, känd från Idol, kommer till Stavnäs visfestival i sommar. Foto: Christine Olsson / TT

– Det är inte så mycket biljetter kvar så jag tror ju att vi kommer att sälja 800 biljetter. Sen har du alla barn som går in gratis och mellan 60 och 70 funktionärer så vi kommer att bli tusen personer på området.

I år är det enbart förköpsbiljetter som gäller. Inga biljetter säljs i entrén.

Hoppas på solfestival

När julimånaden kommer är Stavnäs visfestival rustade för sin publik.

– Jag hoppas ju att det blir lika trevligt som det brukar vara. Vi har kört festivaler som varit i strålande solsken varje gång ¬– och det är ju det man hoppas på. Det är ju enda vi inte kan rå för, om det skulle bli en regnfestival, men det får gå det också.

– Vi hoppas att alla trivs, mår gott och ligger i gräset och lyssnar på musik.

Här är årets artister

Staffan Hellstrand, The Nomads, Jan ”Harpo” Svensson, Clara Klingenström, Ida Hallquist, Malte Hallquist, Systrarna Ericsson (Elin och Linnea), Jenny Almsenius, Ivar Skippervold, Jimmy Ginsby, musikgruppen FJK (Anders Forslund, Christer Jonasson Tolv och Mats Klingström), Angela Petré, Stina Olsson, Filip Vikström, Malin Berglund. Konferencier är Johan Eriksson. Ackompanjerar flera av artisterna gör Robert Henriksson.

Artikeltaggar

ArtisterClara KlingenströmEricssonFestivalerFJKIda HallquistIdolJack VreeswijkMusikMusikfestivalerNöje/KulturSommar 2023Staffan HellstrandStavnäsThe Nomads

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.